Cichliden kwekers

Vissen kopen

Vissen kopen

Voordat u een bepaalde Cichliden soort wilt gaan kopen is het handig om eerst meer informatie over deze bepaalde Cichliden te lezen, zoals het gedrag van de vis(sen), hoe groot worden de vis(sen) enz.

Er zijn genoeg bronnen om meer informatie te vinden, zo zijn er genoeg websites met een complete beschrijving “database” over een bepaalde variant, maar ook op de diverse forums vindt u informatie van andere liefhebbers die hier verhalen schrijven over het houden van een bepaalde Cichliden variant.

In onderstaande beschrijving gaan we er van uit dat we een Malawi Biotoop willen houden.

Als eerste is het formaat van uw aquarium de belangrijkste zaak om te onthouden bij het aanschaffen van Cichliden, vermeld dit ook altijd aan de verkoper.
Heeft u een meter aquarium dan zult u merken bij het lezen van beschrijvingen dat bijvoorbeeld de rover varianten hier niet in thuis horen, en u meer moet denken aan de kleinere varianten zoals bijvoorbeeld de Mbuna soorten.
Bij een groot formaat aquarium kunt u alle kanten op, maar ook hier is een limit van het aantal vissen, tevens is het niet raadzaam om de rustige varianten bij de drukkere varianten te zetten, uiteindelijk zullen, kunnen er problemen optreden.
Ook zult u van te voren een keuze moeten maken betreffende de inrichting, sommige soorten houden van veel stenen “holen” maar ook zijn er soorten die veel zwemruimte nodig hebben.

Nu we meer informatie hebben gevonden over de Cichliden die we willen gaan houden, gaan we op zoek naar een adres waar we deze vis(sen) kunnen kopen.

Er zijn genoeg zaken en hobbykwekers waar u terecht kunt voor verschillende soorten Cichliden.
Zo zijn er de websites zoals Marktplaats.nl, Kapaza.be of Meine-Fischboerse.de, maar ook op de diverse Cichliden forums vindt u aangeboden vis(sen) van hobbykwekers en zaken.
Op sommige forums worden ook meningen en ervaringen van hobbykwekers of zaken vermeld die tevens kunnen bijdragen bij het kopen van vis(sen).

Let op: Het wilt niet zeggen als iemand een negatieve ervaring heeft vermeld over een hobbykweker of omtrent een zaak, dat deze hobbykweker of zaak slechte vis(sen) verkoopt!
Staan er meer negatieve ervaringen is het natuurlijk aan u zelf of u toch eens een kijkje wilt gaan nemen.
Uiteindelijk zult u uw eigen conclusie moeten treffen over deze hobbykweker of de betreffende zaak.

Wel kunnen we een paar tips mee geven!

Een hobbykweker of medewerker van een zaak die op al uw vragen, steeds vermeld dat alle Malawi Cichliden bij elkaar kunnen, vertelt u leugens.
Heeft u verteld dat u maar een meter bak heeft en de hobbykweker of medewerker van een zaak verkoopt u toch grotere varianten, met het verhaal de vis groeit naar het formaat van het aquarium, vertelt tevens leugens.
Deze personen denken alleen aan de inkomsten “portemonnee” en zijn totaal niet goed bezig met de liefhebberij, het houden van Cichliden!

De prijzen variëren nogal tussen winkels en hobbykwekers.
Bij hobbykwekers is de gemiddelde prijs 1euro per cm, op uitzondering van de soorten die moeilijk zijn te kweken of te houden, en natuurlijk de zeldzamere cichliden.
Je kunt bij zaken denken aan een gemiddelde prijs tussen de 10,00 a 40,00euro, natuurlijk ook op uitzondering van bepaalde varianten, maar dit wil nog wel eens verschillen per zaak.

Helaas zijn er altijd nog de personen die de boel verzieken!
Zo worden de zeldzamere of de soorten die moeilijk zijn te kweken aan prijzen verkocht die zijn gebaseerd op een concurrentie strijd tussen hobbykwekers, het gaat vaak meer om in de kijker te staan “naams herkenning”.

Dan zijn er ook nog de personen die diverse cichliden aanbieden als Wildvang (WV), terwijl het gewoon een kweek is van een F1 “eerste jongen van Wildvang” of F2 “eerste jongen van F1” ouder paar, alleen om de prijs iets te verhogen, of om als hobbykweker naams herkening te krijgen.
U als koper bent er dan van overtuigt zodra u jongen heeft, dat dit F1 is omdat u een Wildvang koppel, trio of groep heeft gekocht.
Op deze manier wordt de hobby verziekt voor hobbykwekers die echt geld betalen voor Wildvang en wel selectief kweken om de mooiste kleuren en vormen van de vis(sen) te behouden.

Ook in zaken staat er soms een kaartje bij met Wildvang, en als u dan dieper ingaat over de vorm of kleuren, dat u als antwoord krijgt dat ze vergeten waren het kaarje weg te halen, maar vraagt u niks dan koopt u Wildvang.

Als een hobbykweker of zaak vermeld dat ze rechtstreeks importeren vraag dan eens naar een doos “label” waar de vissen in zijn geleverd.
De afbeelding toont een voorbeeld van een label op een exportdoos die wordt gebruikt bij het exporteren van vis(sen).

Maar helaas zal dit blijven gebeuren, en persoonlijk denk ik dat het steeds meer voorkomt.

Eigenlijk moest er een certificaat mee worden gegeven bij aankoop van Wildvang, maar helaas zal dit niet mogelijk zijn, maar zo wist je wel wat je kon vragen als je Wildvang of F1 kocht bij een hobbykweker of winkel.

Wat leren we uit bovenstaande verhaal.

  1. Lees eerst eens over de vis(sen) die u wilt kopen.
  2. Verzamel informatie over een hobbykwekers of zaken voordat u er vis(sen) gaat kopen.
  3. Een snelle babbel maakt van een bijvoorbeeld een gekweekte F15 variant nog geen Wildvang.

You get what you see!

Reacties
van bezoekers

tom

Wildvang bestaat niet
Er mag al jaren niet meer in het malawi meer gevist worden

Beantwoorden
Beheerder

Beste Tom,

Ik weet niet hoe en waar je aan deze bevinding komt, maar zover ik kan zien en lezen komen er nog steeds Wildvang exemplaren vanuit Malawi.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!