Cichliden kwekers

Cyphotilapia gibberosa Zambia

Cyphotilapia gibberosa Zambia

zambiaCyphotilapia gibberosa Zambia is de derde variant die naast de blue Zaïre en de Mpimbwe tot de gibberosa’s behoort. Dit type wordt in het zuidelijk tipje van het Tanganyika meer gevangen. Het vangstgebied in Zambia ligt in de hoofdzaak in de hogere gelegen gedeeltes van het Tanganyika meer.

Deze variant leeft dus tot tegenstelling tot de Zaïre gibberosa varianten niet op extreme dieptes. Ongeveer één derde deel van het vangstgebied ligt ook in Tanzania. Ook dit type valt op door zijn opmerkelijke kleur blauw in de strepen op de flanken, en ook bij dit type zijn er 6 strepen aanwezig. Aangezien deze variant ook een opvallende kleur blauw draagt, komt dit ook terug in de handelsnaam “Zambia Blue”. De streep op zijn hoofd wijkt iets af van de andere gibberosa’s. Namelijk, dat van voor af gezien er ook een driehoeksvorm te herkennen is, maar er bij de Zambia een relatief smaller masker waar te nemen is.De streep loopt vanaf het onderste gedeelte van de kieuwen over het oog en de voorhoofdsbult door naar de andere kant .

zambiakaartTypisch bij deze variant is dat het masker zich aan de voorzijde van de voorhoofdsbult in tweeën deelt. Er vormt zich bij de neus een tweede korte band die dwars tussen de ogen ligt.

Ook bij de Zambia bleu komt het stippenpatroon voor, maar niet zo duidelijk als bij de andere 2 varianten gibberosa’s. Een verschil tussen bv de Mpimbwe en de Zambia is dat de Mpimbwe weer langer in het lijf is dan de Zambia varianten. Ook bij deze variant is net als de Mpimbwe het karakter feller en actiever als de noordelijke en Zaire varianten. Wanneer deze variant in een een groep gehouden word zal deze zich als een groep gedragen. De vissen zullen meer samenscholen, meer hetzelfde gedrag vertonen en meer als een groep zwemmen, dit in tegenstelling tot de zaire varianten welke zich meer als individu gedragen.

Reacties
van bezoekers

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!