Cichliden kwekers

Preventief je aquarium onderhouden

Preventief je aquarium onderhouden

De beste tips voor het onderhoud van je aquarium

Aquarium onderhouden
Het hebben en houden van een aquarium is een prachtige hobby. Je kunt je uren bezighouden met de vissen en aquascaping. Het onderhoud is echter ook heel erg belangrijk. Zo zorg je ervoor dat alles in je aquarium blijft leven en dat de ruiten mooi schoon blijven. Maar hoe kun je nu het beste je aquarium onderhouden? We geven je graag wat tips.

Preventief je aquarium onderhouden

Je wil natuurlijk dat je aquarium er altijd mooi uit blijft zien, en dat je niet ineens problemen in je bak krijgt. Door regelmatig je aquarium te onderhouden en schoon te maken, zul je merken dat problemen zich een stuk minder snel voordoen. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat er voldoende planten in het aquarium zitten, zodat er een goede balans in de bak ontstaat. Hierdoor krijgen algen minder snel de kans om zich aan de ruiten te binden en hoef je het aquarium een stuk minder snel schoon te maken. Zien je planten er niet gezond meer uit? Dan is dat een teken dat de balans in je aquarium verstoord is. Controleer dan de waterwaardes en speel hierop in. Controleer ook regelmatig de verlichting en de filters. Is de verlichting niet meer goed, dan kan dit voor meer alg-groei zorgen. Filters zijn er niet voor niks, en dragen bij aan een schoon aquarium. Dat kan alleen als de filters zelf ook schoon zijn, dus controleer dit ook regelmatig!

Zorgen voor helder water

Je wil natuurlijk helder water in je aquarium hebben, want groen of bruin water ziet er niet zo fris uit en is meestal ook een teken dat het niet goed gaat met de waardes in je bak. Ook kan het zijn dat je te maken hebt met witte waas. Je water weer helder krijgen, kun je doen door de waterwaardes weer in balans te krijgen. En heb je net het water ververst, maar is het water nog steeds mistig of troebel? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand; het zand is gewoon opgewaaid door het stromende water. Laat de bak een dag zo staan en waarschijnlijk is het zand dan gezakt en het water dus weer helder.

Een vieze filter kan ook zorgen voor mistig of troebel water. Als deze vies is, moet u deze dus ook zeker schoonmaken. Sommigen geven wellicht aan dat je dit moet doen met kraanwater of kokend water, maar dit is zeker niet het geval. In een filter zitten bepaalde bacteriën die goed zijn voor de zuivering van het water. Wast u het filter met kraanwater of kokend water, dan verwijdert u deze bacteriën, en dat is niet de bedoeling. Was het filter dus altijd met het water uit het aquarium.

Gerelateerde artikelen: Onderhoud Aquarium, Kaamlaag
Bron auteur: AquaStore

Reacties
van bezoekers

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!