Cichlidenkwekers

Voor de Aquarium liefhebbers en hobbykwekers van Cichliden.

Gert van Opstal Zuid-Amerikaans Aquarium


Omschrijving:
Naar lang een gewoon aquarium te hebben gehad wou ik een andere uitdaging aan.
Ik ben begonnen met een Nhamunda biotoop aangezien je hier weinig over ziet.

De Nhamunda rivier ontspringt in het bergachtige terra incognita in het noorden van Brazilie onder de grens en Guyana,en naar 4000 mijl komt hij uit bij het eiland mhamunda en dan stroomt hij in de amazonas para.

Afmeting:
3.21×0.70×0.60 (lxhxb)

Bezetting:
7x Nhamunda Heckels Discus (wildvang)
9x Geophagus sp. aff. altifrons Nhamunda (F1)
2x Biotodoma-cupido santarem (koppel)
40x Thayria boehlkei
1x L211

Inrichting:
125 kilo filterzand
Grote stukken wortelhout
Paar platte stenen en maaskeien

Beplanting:
Hydrocleis Nymphoides
Heteranthera zosterifolia
Echinodorus bleheri

Techniek:
Twee potfilters, een JBL 1500 LTR per uur voor de oppervlakte reiniging, en een grote drukfilter 4000 LTR per uur.
Verlichting bestaat uit 2 x 58 watt T8 Solar Natuur 9000 K.
En het aquarium word verwarmd met 2x 300watt verwarming elementen.

Categorieën:

aquarium-gert-van-opstal
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Geophagus-altifrons

 
Reacties
Fred van Daalen

geofagus botst dat niet met de discus vissen ik heb dat ook eens willen doen maar mij werd het afgeraden. het is wel een zeer mooie vis zelf heb ik Téfe discus vissen wildvang 8 stuks
inhoud aquarium 650 liter bioloog van 150 liter droog nat filter + een Eheim pomp als extra filter deze maak ik om de drie weken schoon.

ik vind wildvang discussen zeer schoon,maar mijn aquarium is er te klein voor die is maar 300l en een bioloog van 100l.en daarom heb ik nakweek zitten waar ik ook heen blij mee ben.

gr Etienne.

Fred van Daalen

Ik verzorg als zo’n 30jaar Discus vissen kwalitatief het je ziet steeds meer vissen waar verticale strepen door elkaar lopen als je vraagt hoe dat kan krijg je geen antwoord
De reden weet ik dus wel ze worden te snel gekweekt in een slechte waterhuishouding , ik ben altijd bevriend geweest die een speciale lijn had rood turq nooit een vis met een afwijking tegen gekomen
de koppels zaten op kationen en anionen water als de kleine visjes zelf aten werden ze over gebracht op normaal leiding water

ik hou nu wel geen 30 jaar discussen, maar ik hou wel al aquarium zeker 40 jaar. zo dus ik heb wel al wat ervaring met water behandeling en ook biologische filtering.en ik was nu 2 jaar zonder discussen, daar voor heb ik mijn discussen zeker 7 jaar gezond ge houden en zelfs jongen gehad. en dan 2 jaar niets maar ik ben er door gebeten en met die discussen te zien zitten in de club ja was ik verloren he, en heb er mij dan maar mee gedaan en ik moet zeggen ze doen het heel goed.ik hoop dat het zo blijft.

gr Etienne.

fred van Daalen

Etienne klopt helemaal wat sommige kwekers zeggen dat heeft alleen op verkoop betrekking een grote Duitse kweker zegt 50 liter per vis om ziektes te krijgen klopt
ik houd 100 – 85 liter per vis en er is nog een groter probleem wanneer 1 koppel er bij is dat geeft constant strijd.

ja er is bij mij ook al een koppel gevormd, en de man zit er ook al tijd maar achter te jagen en ze moet er nog niet van weten.daarom is mijn bak wel iets te klein voor wild vang discussen.en daarom heb ik na kweek en ik heb er maar 4 zitten en dat vind ik eigenlijk genoeg, want er zitten dan nog bij vissen bij en dat zijn zalmsoorten en die zwemmen ook constant tussen die discussen, maar ze treken zich er niet veel van aan.als ik voeder dan vechten ze wel voor hun eten hoor die discussen die laten zich niet doen als het etens- tijd is.en dat zie ik wel graag dat ze vechten voor hun eten dan zitten ze wel heel gezond en voelen zich wel heel goed.

gr Etienne.

fred van Daalen

hallo Etienne,

Op welke temperatuur zitten jou vissen ik heb een aquarium van 1.70x70x65 cm en een bioloog 300 liter mijn aquarium is altijd kraak helder.
ik heb problemen om deze temperatuur met 2 verwarmingen een temperatuur te halen van 28 graden ik heb een titanium gekocht in oktober deze zijn al gereserveerd groene Téfe F 3 maar je hebt een prachtig aquarium ik wil graag weten of die geofagus goed met de discus vissen door een deur kunnen wat zijn jou waterwaarden bij mij 2 KH 3 GH 7.0 PH geleidbaarheid 270 ms

Hallo Fred.

mijn vissen zitten op 27 gr,maar ik denk dat u mij met een ander verwisseld ik heb namelijk geen geofagus zitten.maar ik geef graag mijn waarden door hoor als u dat kan helpen.die verwarmers van u hoe veel watt zijn die, ik heb een verwarmer in mijn aquarium hangen van 300 w en één in de filter van 200w en dat lukt goed maar mijn aquarium is wel kleiner dan de uwe, die is 300l en mijn bioloog is 100l.

gr Etienne.

Hallo,

Ter informatie, Dit artikel (showaquarium) is van Gert van Opstal die een jaar geleden is gestopt met alles wegens tijdgebrek.
Gert was destijds ook beheerder van www-amazonechclide-nl en was erg gesteld om zijn aquarium als biotoop in te richten.

Zover dat ik weer waren er nooit problemen omtrent de verhouding van Discus en Geophagus.
Dit kan natuurlijk per aquarium verschillen, aangezien niet iedere vis de zelfde kenmerken en gedrag vertoont ondanks dat er een omschrijving aanwezig is.

Persoonlijk denk ik dat het een kwestie van proberen is.
Zodra de Discus maar ook de Geophagus zich op het gemak voelen zullen er weinig problemen ontstaan, mits er ook de ruimte voor is.
Zoals in het artikel staat omschreven was het een aardig aquarium met vele liters water, wat veel invloed heeft op het gedrag van de vissen.

Omtrent de verwarming:
Zelf had ik destijds een aquarium van 3meter met een bioloog van 2meter.
Deze werd verwarmt door twee titanium elementen, waarvan een in het aquarium en een in de bioloog.
Toen ik de scalara met de discus samen hield was een temperatuur van 26 graden geen probleem.
Mijn aquarium werd verlicht met Leds, dus er was ook geen warmtebron aanwezig boven het water.

M.vr.gr. Rene

en hebt nu geen aquarium meer Rene.

gr Etienne.

Hallo Etienne,

Momenteel bezit ik even geen aquarium wegens tijd gebrek.
Wel ben ik op zoek naar een aquarium van 1 meter (met alles er op en er aan), waar ik dan graag dwergcichliden in wil gaan houden.
Later als ik weer meer tijd bezit en de ruimte vrij is, dan komt er een aquarium van 1x1x0.70 cm volledig geautomatiseerd.

M.vr.gr. Rene

Plaats een reactie

 
Random showaquariums