Cichliden kwekers

UVC lamp

UVC lamp

UVC lamp Een UV-C lamp kan worden toegepast bij troebel of groen water, wat merendeels word veroorzaakt door een overmaat aan zweefalgen, en de UV straling zorgt dan voor helder water.

UV stralen (Ultraviolet stralen) zijn golven met een korte golflengte tussen 100 en 280 nm.
In de aquaristiek gebruikt met golflengtes rond de 254 nm, omdat deze is staat zijn om de cellen van sommige levende organismen te verstoren.

  1. UV-A: straling met een golflengte tussen de 315-400nm.
  2. UV-B: straling met een golflengte tussen de 280-315nm.
  3. UV-C: straling met een golflengte tussen de 100-280nm.

De UV-C lamp zorgt niet alleen voor het creëren van helder water in vijvers en aquariums, maar ook worden de schadelijke hoge bacteriekolonie teruggebracht naar een normale waarde, waardoor er een vele lagere besmettingsgraad word bereikt met betrekking tot infectieziektes.
Een UV-C lamp zal geen ziektes (parasieten) zoals virussen en protozoa vernietigen.
De stralen zullen kunnen een uitgebroken ziekte niet genezen, de UV stralen zullen enkel vermijden dat de ziekte uitbreekt.
De UV stralen remmen “verstoren” de parasieten in hun ontwikkeling cyclus, zodat de vis, de ongewilde gastheer, minder aangetast wordt.
Zodra een ziekte is uitgebroken zult u een medicatie moeten gebruiken (zie tips).

Een UV-C licht heeft een golflengte tussen de 100 en 280 nm (korte golf).

Gebruik UV-C lamp:

Een UV-C lamp werkt vrij eenvoudig.
uvcHet te behandelen water circuleert langs een glazen cilinder die om de lamp zit, door dat er een ruimte tussen de lamp en de mantel is, loopt het water er langs en wordt dan bestraald.

De doorstroming van het water dient vrij langzaam te zijn, zodat we er zeker van zijn dat al het water in contact komt met de straling.
Het is dus niet verstandig om de lamp aan te sluiten op het hoofd circuit van de filterpomp omdat deze vaak te hoog zijn voor een efficiëntere bestraling.

U kunt de lamp het beste plaatsen in een parallel circuit achter de uitstroming van de filterpomp zodat zich geen (aangezogen) vuil tussen de glazen filter en mantel kan vast zetten.
Nog beter is om een afzonderlijke pomp met een laag debiet te gebruiken, die u bij toevoeging van medicatie uit kan zetten.

Volgens de beschikbare informatie dient een lamp te worden vervangen na circa 4000 t/m 8000 branduren, aangezien de lamp na deze branduren zijn efficiëntie zal verliezen.
Er zijn constructeurs die vermelden dat een pas hoeft worden vervangen zodra deze flikkert, zoals bij een gewone TL lamp.

Indien het water veel nitraten bevat, is er voorzichtigheid geboden.
Door reductie kan er uit het vrij onschuldige nitraat (photolyse van nitraat) het dodelijke nitriet gevormd worden.
Zouden de vissen, bij het gebruik een UV lamp, na enige tijd onrustig worden, dienen we de UV lamp onmiddellijk uit te zetten.
Het is raadzaam om dan gelijk de nitriet- en nitraatgehalte van het aquarium water te meten.

Vermogen UV lamp:

Voor een goede werking is het vermogen van een lamp is afhankelijk van het aantal liters water.

  1. – 6 watt voor 50 liter
  2. – 8 W voor 50 tot 200 liter
  3. – 15 W voor 200 tot 700 liter
  4. – 30 W voor 700 tot 1500 liter

Tips UVC lamp:

Kijk nooit in een (lege) brandende buis, aangezien de uv straling grote schade aan de ogen kan veroorzaken.
Een UV-C lamp mag niet worden toegepast bij het opstarten van een aquarium.
De UV straling zal de ontwikkeling van de nodige bacteriën kolonies verstoren.

Zorg dat een UV-C lamp rechtop staat, of zorg op zijn minst dat het uitstromende stuk het hoogste punt is waardoor zich geen luchtbellen kunnen vormen in de manteling.

Zodra er gebruik word gemaakt van medicamenten (antibiotica behandeling) dient de UV-C lamp te worden uitgeschakeld.
Het UV licht heeft namelijk invloed op de in het water toegepaste medicament, en kan er voor zorgen dat de medicamenten onwerkzaam worden.
Meestal staat dit ook in de bijsluiter van de medicament.

Op vandaag de dag zijn er ook de diverse potfilters met ingebouwd UV-C lamp.
Houd er rekening mee dat u de UV-C lamp kan uitzetten bij bevoordeeld medicatie gebruik!

Reacties
van bezoekers

stefan

nogal wat haken en ogen m.b.t. het gebruik van een uv-lamp in het aquarium. Om b.v. algvorming te beheersen zijn er een aantal basisregels zoals niet te veel voeren, juiste stroming in het water, juiste belichtingstijd etc. etc. Lijkt me toch makkelijker…

Groet,

Stefan

Beantwoorden
Beheerder

Beste Stefan,

Ondanks dat alles makkelijk lijkt, en de “basisregels” aan te houden, kan het toch nog voorkomen dat je last krijgt van bijvoorbeeld waterbloei, ontstaan door b.v. dierlijk en plantaardige afvalstoffen, plankton, slib, gebruik van voedingsbodem, bacterie explosie enz.

Het gebruik van een UV-lamp kan dan een oplossing zijn om het opgetreden heuvel te bestrijden.

M.vr.gr. R. Verkennis

Beantwoorden
Christina

Is dit ook DE oplossing om algengroei te voorkomen in je zwembadje? Ipv chloor tabletten te moeten gebruiken tegen de algengroei?

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Christina,

Groen water (algengroei) is vaak een teveel aan lichtinval, maar ook een slechte desinfectie kan dit probleem veroorzaken.
Om dit te verhelpen kun je eens de pH waarde controleren en eventueel bijstellen met pH-plus, de pH waarde zo dicht mogelijk bij de 7,4 brengen.

Je kunt ook een shockbehandeling met chloor poeder/granulaat toepassen.

Tevens kun je het bad afdekken wanneer het niet in gebruik is, dit voorkomt ook alg vorming.

Maar chloor tabletten zijn altijd nodig in een zwembad, een zwembad is een voedingsbron voor bacteriën, schimmels en andere micro-organismen.

Ik gebruik zelf chloor tabletten, en meet de pH waarde regelmatig, daarbij dek ik het bad altijd af zodra het niet word gebruikt (vooral in de avond en nachten).

M.vr.gr. R. Verkennis

Beantwoorden
Mischa

Hallo, na het water verversen van mijn bak (20% op 260 liter bak) en het reinigen van het filter heb ik ineens een witte waas, dit zou bacteriebloei zijn. Is het (tijdelijk) plaatsen van een binnenfilter met UV-C lamp hiervoor ook de oplossing?
De waas houd inmiddels al 24 uur aan, nog nooit eerder gehad.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Mischa,

Een tijdelijke binnen filter “over fijn filtersubstraat zoals watten” kan een oplossing zijn, tevens zou ik er voor zorgen dat je genoeg oppervlakte beweging creëert, en eventueel een zuurstof steen in het aquarium voor genoeg water beweging.
Een UV-Lamp zal geen invloed hebben op de bacteriebloei!
Je kunt ook wat extra verversen.

Dit heeft tijd nodig.
Tip gebruik geen chemische producten en geeft het de tijd!

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
john

hoe lang moet een uv lamp er dag branden?

Beantwoorden
Cisca

Ik laat de uv lamp een uurtje automatisch “zit op klokschakelaar” in de nacht aangaan werkt goed bij me 120liter aquarium.

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!