Cichliden kwekers

Project, zelf- en opbouw Aquarium

Project, zelf- en opbouw Aquarium

Zelfbouw project R.VerkennisIn dit artikel vermeld R. Verkennis stap voor stap de opbouw van een 3 meter “3.00×0.70×0.80” aquarium, wat uiteindelijk “hopelijk” een mooi Tanganyika Biotoop zal worden voor de groep Cyphotilapia (Gibberosa) frontosa blue zaire kapampa die ik bezit.

Deze groep zal worden aangevuld met een groep Neolamprologus Leleupi en een groep Synodontis Multipunctatus.

Artikel: Opbouw, Bioloog filter, Techniek verlichting, Zelfbouw achterwand en de inrichting.

06-12-2008
Een bus gehuurd waar een aquarium van 3.00×0.70×0.80 met onderstel en bioloog in paste, en toen om 7:30uur op weg naar Walchum (Duitsland), een kleine 4uurtjes rijden.
Bij aankomst de bak bewondert, en dan zie je eigenlijk pas hoe groot zo iets is, en het ergste hoe zwaar zoon aquarium kan wegen, maar met brede kozijnen en wat handige techniek kon hij daar met 4 man sterk in de bus worden geplaatst, en toen weer 4uurtjes rijden op weg naar huis.
Bij thuiskomst eerst de bioloog geplaatst en hier het aluminium frame overgezet, een kwestie van uitrichten en het eenvoudige werk was gebeurt.

waterpassen

De gedachte was om met 6 man dit aquarium hier thuis te plaatsen, maar uiteindelijk werden het toch 9 man sterk.
Het aquarium van 70cm breed moest door een kozijn van 76cm, een moment om niet te vergeten, eenmaal door de deur kozijn moest hij nog door het raamkozijn, maar rond 20:30uur stond hij binnen op zijn plaats. (Helaas door de hectiek zijn hier geen foto’s van gemaakt)

Een foto van het aquarium, frame en bioloog.
aquarium

07-12-2008
Bij het gat boren door de vloer om de bioloog rechtstreeks op het riool aan te sluiten kwam het volgende probleem, de vloer waar het hele gebeuren op staat is maar 10cm dik.
Dus vandaag de kruipruimte in en even gemeten en gekeken hoe de hele vloer in elkaar steekt.
Er lopen 15x20cm betonnen balken, met er tussen in een ruimte van 30cm waar de vloer dan maar 10cm dik is.
Dit hele gedeelte wil ik toch om geen risico te nemen morgen gaan onderstutten met betonblokken en er onder platen van 60×60 om het draagvlak te vergroten.

08-12-2008
Vandaag een dag waar je dus echt niks opschiet, als eerste betonblokken halen, dan door de kruipruimte schuiven en draaien enz.
Maar uiteindelijk staan er twee stempels onder de vloer, helaas was het niet mogelijk om in een hoek te komen omdat men daar vroeger een muur heeft gemetseld, dus de laatste stempel zal vanaf boven worden geplaatst.

stempel

Door de druk te verdelen en niet alleen druk laten uitvoeren op de pootjes heb ik nog een extra hoekijzer 40/40 4mm van 3meter gehaald, dit hoekijzer staat onder alle pootjes, en zo wordt het druk vlak iets breder.

hoekijzers

Een dag waar je dus niet veel ziet, maar wel heel belangrijk!

09-12-2008
Vandaag niet veel gedaan, meer op de weg gezeten materiaal halen voor overloop, leiding werk etc. tevens als 5 zakken filter-zand meegenomen.
Tevens oude overloop met doorvoering en achterwand eruit gesloopt zodat de nieuwe doorvoering is geplaatst.
Ook staat de bioloog 2.00×0.50×0.40 nu waterpas.

10-12-2008
Als eerste vandaag de overloop geplakt zodat deze goed kan uitharden, in deze bak wilde ik geen vierkante blok dus heb ik er voor gekozen om een schuine hoek te maken een glas plaat van 8mm met de afmetingen 33×66.
De doorvoering bevestigd en tevens de aansluiting naar de bioloog gemaakt.
In de overloop staan twee 50mm die ik nog moet inzagen zodat het een draineerbuis wordt, deze twee worden niet geplakt.

overloop

De 50mm loopt over naar 35mm, en onder de bak is er gewerkt met 45graden bochten voor een mooie doorstroming.
De twee 90graden aan het eind boven de bioloog worden straks ook vervangen door twee keer 45graden bochten.
Door dat er twee boorgaten in het aquarium zaten is het mooi om de uitstroom in beide hoeken van de bioloog te plaatsen.

instroom

Het gat in de vloer wat je op bovenstaande foto ziet was juist groot genoeg om de laatste stempel te plaatsen.
Hier komen straks de riool aansluiting van de bioloog doorheen, warm en koud water aansluiting voor thermostaat kraan, plus zal er een putje met stankafsluiter bij worden geplaatst, je weet maar nooit.

verwarmingOok heb ik vandaag de verwarming besteld, dit zal een RP Inox Lava Titanium TS600-600T (600watt) worden.

11-12-2008
Vandaag leiding (doorsnee 25) materiaal bij elkaar gezocht voor de opvoer pomp.
De pomp staat links in de bioloog, rechts is er een gedeelte met twee kranen waar ik dan kan regelen of de bioloog over zich zelf loopt “bypass”, (bijvoorbeeld bij werkzaamheden aquarium), of dat hij als uitstroom richting aquarium dient.
Ook is er achter de kraan richting aquarium een terugslagklep geplaatst, zodat de bioloog bijvoorbeeld bij stroomuitval alleen via de overloop zal vol lopen en niet via de leiding van de opvoer pomp.

leidingen

Bij het plakken gisteren van de overloop heb ik totaal niet meer gedacht aan een stukje beveiliging.
Dus ook vandaag even een stukje extra glasplaat geplakt die zal dienen als afvoer zodra het biomateriaal verstopt zou raken.
Op de foto hieronder tussen de twee dwars platen zal een geperforeerd rooster komen met daarop een biomat van een 5cm dik, de kleine hoek zal open blijven als de extra beveiliging.

beveiliging

13-12-2008
Gisteren het aquarium gevuld, niet veel gedaan dan luisteren of er ergens iets begon te kraken, altijd een spannend moment.

Vandaag ook de bioloog gevuld en tevens eens de pomp aangezet kijken of alles 100% werkte en over nergens iets niet goed was gelijmd.
Maar toen kwam het probleem, een enorm kolk effect met geluiden waar je bang van wordt.
Van alles geprobeerd, althans het gene wat ik wist maar helaas werkte het niet.
Dus ben ik gaan zoeken op het internet naar een oplossing die goed zou werken zodat de overloop geruisloos werd.
Op een zeeaquarium forum kwam ik een simpele oplossing tegen die niet veel veranderingen nodig had dan alleen een buis met een kleinere diameter in de draineerbuis te plaatsen.

Als eerste de hele overloop kamer gevuld met bioballen t/m de geperforeerde plaat, hierop twee biomatten van 2cm dik.
Toen heb ik in de biomatten en in de geperforeerde plaat twee gaten gemaakt waar een 20mm buis door paste.
Mijn overloop buizen hebben een diameter van 40 dus er is rondom nog 1cm speling.

Het kolk effect begint onder aan de draineerbuizen, en het ontstaat doordat er op de die plaats geen tot te weinig lucht aanwezig is waardoor dat nare geluid ontstaat.
Door het plaatsen van de 20mm buizen kan er lucht vanaf boven worden getrokken en het geluid (kolk effect) is verdwenen.

Ik heb op onderstaande foto even snel een schema gemaakt met 1 overloop.

kolk geluid

14-12-2008
Vandaag niet veel gedaan alleen gespeeld met de overloop en het kolk geluid, de oplossing die ik hier boven vermelde werkt wel, maar er zit een “maar” aan, stel dat de drainbuis onder dichtslibt dan verplaatst zich het kolk effect hoger en zal de toevoer van lucht niet meer werken, aangezien de toevoer van lucht dan te laag zit en je steeds de extra buis voor lucht omhoog moet trekken, dit is niet te doen dus helaas truc mislukt 🙁
Dus gaan we naar advies van Laurette (www.mopampa.nl) toch eens de Durso overloop proberen.

15-12-2008
Vandaag heb ik de filter gevuld en deze filtert nu zolang over de bypass.
In de tijd dat ik de achterwand ga maken kan het filter al werken, en voegen we dagelijks Nitrivec bij om een bacterie cultuur op te bouwen in het filter substraat.

Opbouw filter:
1ste kamer = Laag filterwatten met twee lagen biomatten (grof).
2de kamer = Bioblokken.
3de kamer = Siporax pijpjes.
4de kamer = Laag zeoliet met twee lagen biomatten (fijn).
Kamer 2 en 3 worden tevens voorzien van extra zuurstof.

Het substraat wat ik gebruik is allemaal voor de vijver, aangezien er vijver substraat staat vermeld en niet aquarium substraat, scheelt dit een hoop in de portemonnee.

substraat

Tevens hebben we het aquarium weer leeg gelaten zodat we morgen kunnen beginnen met het maken van de achterwand.
Ook ben ik eraan aan het denken om een bodem afzuiging te maken, eens goed over slapen dan kunnen we het morgen uitwerken.

17-12-2008
Vandaag zijn we eens begonnen met de achterwand, deze zal ik zelf proberen te maken.

materiaal""

rots Na een klein uurtje stond er dan de eerste rots.
De roofmate (hardschuim) van 2cm dik wordt laag op laag geplakt tot dat de gewenste dikte is bereikt, hierna snij ik met een stanleymes de lagen tot een rots.
In een later stadium zal de achterwand worden bedekt met snel cement, maar dat zal nog wel even duren aangezien 1uurtje op een rots best wel lang is.

20-12-2008
Na drie dagen snijden is het grootste gedeelte van de achterwand klaar, juist de overhangende rots zal nog wat werk geven maar langzamerhand wordt het een achterwand.

In het begin maakte ik de fout door steeds schuin naar voren te gaan snijden, waardoor de rotsen allemaal spits eindigde, dus geen diepte effect.
Ik ben toen opnieuw en anders begonnen door eerst alle grote rotsen te gaan maken en in de tussen ruimtes kleiner te gaan werken, dit was ook veel overzichtelijker werken.

Foto linker hoek:
linkerhoek

Foto achteraanzicht:
achterwand

Langzaam wordt het geduld minder, en heb ik eens een stuk voor gestreken met tegel-lijm.
Je ziet op de foto nog de lichter roofmate stukken, maar helaas bij een keer strijken is het niet gelijk dekkend dus zal er met pauzes een paar keer een laag moeten worden aangebracht.

tegellijm

22-12-2008

Helaas is er momenteel niet iedere dag een update, omdat er nog steeds wordt gewerkt met tegellijm en het verwerken “uitstrijken” en weer laten drogen.
Dit heeft zijn tijd nodig….

Wel is er al een beetje gewerkt met een kleur, de achtergrond heb ik zwart gemaakt met een kleuren poeder dat is gemengd door de tegellijm, de stenen worden iets lichter van kleur “donker grijs” en later zal er met licht grijs over het geheel worden gewerkt, om het geheel op Ardenner breuk steen te laten lijken, of dit zal lukken is nog een vraag.

Foto met donkere achtergronden.
zwart

23-12-2008

Vandaag weer zoals de voorgaande dagen smeren en spelen met kleuren.
Het linker gedeelte is klaar, op het harsen na, de epoxy zal na de kerstdagen worden verwerkt.

links

28-12-2008

De afgelopen dagen (kerstdagen) is er niet veel gebeurt, tussen de konijn en een glas bier is hier en daar wat afgewerkt onder het aquarium.

– Zo is de bioloog bekleed met roofmate, de rechterkant helemaal afgewerkt zoals het gat in vloer dicht gesmeerd, pvc buizen onder het aquarium van de overloop geïsoleerd.

– Om geen kleuren verschil te krijgen, is de achterwand in zijn geheel nog eens heel lichtjes afgesmeerd.
De epoxy hars van Mr.Boat zal wegens de feestdagen, pas “hopelijk” Woensdag (31-12-08) binnen komen zodat we deze zo snel mogelijk kunnen gaan verwerken.

– Durso overloop is geplakt en in de overloop geplaatst.

durso

In plaats van een gaatje met een kraantje boven op de eind-kappen om de lucht toevoer te kunnen afstellen, is er een gaatje aan de zijkant gemaakt van de eind-kap, zodat de ik de eind-kap kan draaien om de grote van het gaatje kan verkleinen of vergroten, dit is afhankelijk van de aantal liters water die in het aquarium worden gepompt.

bovenaanzicht

12-01-2008

04-01-2009: Gebeld met Mr.Boat waar het pakketje met de hars bleef, hierop kwam het antwoord dat het allang binnen had moeten zijn.
Bij een later telefoontje bleek dat het pakketje zoek was? Dus zou er met spoed een nieuw pakketje worden verstuurt.
05-01-2009: Kwam dan het pakketje met de expoxy hars binnen, in de late uurtjes ben ik gelijk gaan smeren, en tot grote schrik in de ochtend had de epoxy de zwarte pigment van de tegellijm versterkt.
Ik zat dus met een giet zwarte achterwand.
Na wat lezen en denken hoe ik de wand weer lichter kon krijgen, heb ik eerste de hars opgeschuurd en er een lichte grijze acryl verf over geverfd.
De dag later heb ik weer een laag epoxy verwerkt en met een grove kwast zwarte pigment vlekken in gemaakt.

Eindresultaat iets anders als geplant:
klaar

Zoals je kunt zien heeft de achterwand een glans laag, deze zal door algen en aanslag met de tijd minder worden.

In de tijd dat ik heb moeten wachten op de epoxy heb ik er nog een bodem afzuiging bij gemaakt.
Door er een aan- en afvoer leiding bij te plaatsen in de achterwand, kan er eventueel in een later stadium een pot-filter bij worden geplaatst voor extra bodem afzuiging.
Op bovenstaande foto ziet u onder in het midden tussen de stenen de uitstroom zitten.

Gisteren 11-01-2009 is de achterwand er in geplakt, en vandaag zijn de grootste naden en kieren weg gewerkt.
Zodra er wat algen zullen komen zal het meer op een geheel gaan lijken.
Momenteel is het even wachten zodat de kit en hars goed kan uitharden.

14-01-2009 Word de bak gevuld met toevoeging van zout (1gram de liter), tevens worden er twee stroming pompjes in geplaatst.
Een dag later word de bak weer leeg gehaald en weer gevuld, er zal dan als extra filtering (een emmer) met actieve cool “4 liter”, biomatten en twee 1200liter stroming pompen in het aquarium worden geplaatst.
Deze zal een dag of twee blijven filteren om de meeste schadelijke stoffen op te nemen.
filter

De bioloog filtert al geruim twee weken over de bypass, en er wordt om de twee dagen nitrivec toegevoegd, zodat er al een geringe bacterie cultuur kan ontstaan in de bioloog.

In de volgende stap zullen er nog een aantal grote en kleinere stenen bij worden geplaatst.
Tevens zal de bodembedekking (filterzand) worden toegevoegd.

18-01-2008

De bak heeft een aantal dagen over de emmer (potfilter) met actief kool gefilterd, en gisteren 17-01-2009 is de bak weer helemaal leeg gehaald.
Omtrent de inrichting had ik al een bepaalde gedachte, uiteraard komen die gedachten nooit tot zijn recht, maar ze komen wel steeds korter in de buurt.
Gisteren heb ik dus steeds stenen erin en er weer uit en er weer in geplaatst totdat er eindelijk een rotsformatie ontstond die mij aansprak.
Na dat de stenen (rondom de 300 kilo) op zijn plaats lagen heb ik de roofmate rondom de stenen weg gesneden.
Toen was het een kwestie van 3 zakken (75 kilo) filterzand verspreiden over de bodem.

Het eind resultaat:
totaal

aquarium links

aquarium rechts

Laat in de avond is de bak weer gevuld, met toevoeging van Sera Aquatan en een uur later met Sera Nitrivec.
In de hele late uurtjes was het een kwestie van kranen omdraaien en het aquarium loopt over de bioloog.
Hier en daar moet ik nog wat veranderen omtrent het geluid, zoals de pvc isoleren onder het aquarium om de waterval iets meer te dempen, de uitstroom iets anders verwerken aangezien hij nu bij volle stroming (3600liter per uur) veel lawaai maakt.

Momenteel branden er 2 T5 80watt (duo 1500kelvin) TL’s, deze passen met een lengte van 148cm mooi over het geheel.
Zodra er tekens zijn van algen of aanslag zal er nog een extra T5 80watt (blue 2200kelvin) TL bij aanspringen, hoe lang deze TL in uren mee gaat branden weet ik nog niet, dit is afhankelijk van de algen groei.

Komende week zal er nog over de gehele lengte een Led (wit) strip worden geplakt, om iets meer effect te kunnen geven in de late uurtjes.
Zodra de geld boom weer gaat bloeien zal het volgende project een floramate worden, om de T5 TL’s te kunnen dimmen (zons op- ondergang).

Sinds kort ben ik gedeeltelijk overgestapt naar led verlichting.
Het aquarium wordt verlicht door 1344 leds (1strip zijn 48leds).
Overdag branden extra 4x 36watt TL’s mee, die in de avond uren weer uitgaan.

De led verlichting is als volgt geplaatst:
verlichting

Overzicht afbeelding: Aquarium verlichting / Bovenaanzicht / Framewerk.
ledverlichting

Reacties
van bezoekers

Beheerder

Tot heden gebruikt materiaal, voor het aquarium van 3.00×0.70 plus de twee zijwanden 0.70×0.70.

15 platen Styrodur “roofmate 125x60x2”.
7 stuks Silicone kit “Bison Glas”.
5 kilo tegellijm “Eurocol 750 speciaallijm”.
Donker kleur poeder “Cobo plus zwart”.

Beantwoorden
marian

He Rene dat gaat er al goed uit zien ben benieuwd als het geheel af is .
Ik blijf het elke dag volgen dus als je weer verder bent dan weer foto`s plaatsen he.
Succes met de verdere opbouw.
Groetjes Marian

Beantwoorden
kaptijn

beste rene, mooi dat je dit laat zien
heb zelf ook een aquarium gemaakt,met bioloog en achterwand
de werkzaamheid vanaf de uitstroom uit aquarium naar bioloogheb ik ook op de zelfde manier gemaakt hiermee berijk je dus dar er evenveel water vanaf de bodem als van af de bovenkant word afgevoerddit werkt bij mij al zo”n 10 jaar mijn bak is 2.00 meter bij 60\70
veel succes

Beantwoorden
Anton

Ik volgde het al een tijdje, en ben nieuwsschierig hoe het er nu uit ziet. Nog nieuwe foto’s?

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Anton,

Leuk om te horen dat er mensen zijn die het project zo goed volgen.
Er is niet meer veel gedaan, het is juist nog de elektronica onder de bak.
Dit zal een deze weken worden afgewerkt, uiteraard weer met foto’s.

M.vr.gr. R. Verkennis

Beantwoorden
tiny

Hoi,

Inderdaad leuk om deze side op internet te vinden.
Wij hebben net een kale 2.00 meter bak gekocht.
Zou je suggesties hebben las het gaat om welke pomp en filter het beste zouden zijn?

Vr groet,
Tiny

Beantwoorden
Beheerder

Een filter kiezen licht uiteraard aan de inrichting (biotoop) wat je wil gaan houden in het aquarium.
Ga je een Malawi of Tanganyika biotoop houden dan zul je bijna geen planten gebruiken, en zul je het bacterie cultuur in de filter moeten opbouwen, dus is een groot filter wel aanbevolen.
Bij een planten bak zit het bacterie cultuur meer in het aquarium dan in de filter, dus een kleinere filter zou voldoen.
Wat betreft het aantal liters, je kunt beter over capaciteit hebben dan dat je te min water opzet, maar dit is ook weer afhankelijk van je biotoop.

Helaas hebben wij nog geen artikel omtrent filters, maar misschien dat je de volgende pagina’s op weg kunnen helpen:

http://www.dewinters.nl/artikelen/keuzevaneenfilter.htm
http://www.antoon-aquarium.nl/id524.htm
http://www.iven.nl/mopampa/index.html?lang=nl&target=d6.html
http://www.aquamalawi.com/html/filter-techniek.html

M.vr.gr. de Beheerder

Edit: Ook deze pagina heeft nu artikelen omtrent de filters: Aquarium Filtering

Beantwoorden
Neville

Mega mooi echt heeel mooi gedaan! Ik krijg er echt de kriebels van! heel veel succes er verder mee!

Beantwoorden
Beheerder

Thanks,

De kriebels zijn alweer verdwenen nu hij toch al geruime tijd draait 😉

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
dennis

super gedaan echt super mooi man echt een droom bak en echt helemaal top en ook dat je alles op het net hebt gezet ik heb er weer veel door bij geleerd 🙂

heel veel sucses

Beantwoorden
geoffrey dhérissart

ik heb net je aquarium bewonderd… vind hem echt heel mooi. zou zelf graag een bak van 3m lang en 1m hoog en 70cm breed willen hebben. wat ik me afvraag is of jij een goed adres weet waar ik zo een bak zou kunnen laten maken of zou kunnen vinden?? ik las dat jij hem uit duitsland hebt gehaald, is het daar beter geprijsd?? hoop dat je me opweg zou kunnen helpen…
groetjes, geoffrey..
ps. heb nu pauwogen die in een anderhalve meter bak zitten en dat is echt te klein voor ze..

Beantwoorden
Beheerder

Hallo,

Je afmetingen vind ik persoonlijk verkeerd, als je hem 1meter diep zou pakken en dan 70cm hoog denk ik dat je veel meer plezier zult beleven van de grote, omdat dit veel meer diepte geeft dus ook veel meer mogelijkheden.
Maar uiteraard is dit je eigen keus, smaken zijn nu eenmaal verschillend.

Deze bak is 2de hands gekocht in Duitsland, dus ik heb hem niet laten maken!

Adressen zou ik zo niet weten, misschien eens op de diverse forums rond vragen.

Je pauwogen hebben toch wel een aardig formaat aquarium nodig, en inderdaad is 1.5m veel te klein.

Suc6.

M.vr.gr. de Beheerder R. Verkennis

Beantwoorden
dirk

je kunt is langs aquariumzaak normal gaan maakt aquariums op maat en is goede bakkenplakker staat op internet en t adres is leedsesteenweg 12 9420 erpe mijn aquaruim 200x70x70 komt van hem en ben tevreden

Beantwoorden
Cornelis

graag zou ik eens meer info willen omtrend uw tekening en samenstelling van uw verlichting.

Beantwoorden
patrick de boer

ik heb vol bewondering gelezen en gekeken
wat voor kleur stof heb jij gebruikt met jou achterwand ???
is het iets specifiek of gewoon pigment van de hobby shop

Beantwoorden
Beheerder

Hallo,
Ik weet niet meer precies hoe het spul word genoemd, maar is verkrijgbaar bij de gamma en wordt voornamelijk gebruikt bij het aanmaken van voegspecie.
Wel kan ik vermelden dat als je het zou gebruiken, verwerk het beetje bij beetje echt een theelepel op een emmer cement, gebruik je namelijk meer dan krijg je echt zwarte cement.
M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Roy Smeets

met aandacht heb ik je verslag gelezen en moet toch wel zeggen dat t eind resultaat wel erg mooi is. nu ben ik zelf van plan om een grotere aquarium te gaan halen (100*40*40)en ook n achterwand te maken. nu vraag ik me af waarom heb je zout toegevoegd aan t water, haalt zout soms bepaalde schadelijke stoffen eruit? En je moet dus na t inkleuren eindigen met epoxihars?

alvast bedankt,
Roy

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Roy,
Zout heb ik destijds toegevoegd om te desinfecteren, dit heb ik een keer gedaan en toen een paar keer de bak gespoeld met schoon water.
Ik heb epoxihar gebruikt zodat de achterwand werd ingesloten, en tevens werd de wand keihard.
Als je dan eens met iets tegen de wand stoot is er niet gelijk een beschadiging.
Voor die paar euro meer aan epxoyhars vond ik het een toegevoegde waarde waar ik veel plezier van heb gehad.
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
mark spijksma

hallo

wat een project hey…..
wel erg mooi geworden …

ik heb uw hele bouw gefacineerd gelezen en ik heb zelf een bak van 2.50*80*55
55 = (waterhoogte)…
ik zit er dus aan te denken om ook zelf een achterwand te gaan maken en mijn vraag daarover is:” heeft u de achterwand uit 1 stuk gemaakt of in de bak alles in elkaar over laten lopen???

en dan nog een vraagje over die bodemafzuiging ???? u wilt dat over een potfilter laten lopen maar ik ben eigenlijk aan het zoeken voor één of ander systeem om het dan over de bioloog te laten lopen maar heb zelf wel een paar idee’tjes maar niet echt goede….

hoop dat u mij hiermee kan helpen… hahaha
in ieder geval wens ik u heel veel plezier met uw aquarium.. haha

groetjes

Beantwoorden
Beheerder

Hallo,
De achterwand is in stukken gemaakt, de stukken waren zo gemaakt dat de stenen bij het in elkaar zetten de naden deden overlappen.
Hier en daar waar een naad zichtbaar was is later bijgewerkt.
Ik heb toen in deze Malawi bak geen bodemafzuiging gemaakt, wel later toen ik over ging naar zuid-amerika toen is de overloop aangepast zodat hij meer op de bodem deed afzuigen.
De bestaande overloop heb ik toen laten staan, juist een glasplaat er voor gezet waar onder de opening kwam, zo zuigt hij onder aan en het overloop systeem bleef het zelfde in verband met stroomuitval.
Zou je meer vragen willen hebben beantwoord stel ze even op het forum in de hiervoor aangemaakte subforums en dan kan ik je eventueel foto’s er bij leveren zodat het wat duidelijker wordt.
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
Hans

Wat zijn dat voor blokken onder de vloer als ik vragen mag. Moert ook wat ondersteuning onder de vloer aanbrengen

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Hans,

Ik heb gewone betonblokken gebruikt (30x20x10) “foto 3”.
En om het gewicht iets te verdelen heb ik onder de poten van het frame hoekijzers geplaatst.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Chris

Hallo Rene,
Ik zag dat je stalen hoekprofielen hebt gebruikt om de druk goed te verdelen. Zelf ben ik voornemens om binnen enkele weken een dergelijk grote bak hier thuis te plaatsen en een constructeur raadde mij ook deze hoekprofielen aan. Ben je tot op de dag van vandaag nog steeds tevreden over het gebruik van de hoekprofielen? Heb je ze ook vastgezet aan de vloer?
Gr. Chris

Beantwoorden
Beheerder

Beste Chris,

Ik heb destijds inderdaad gekozen voor hoekprofielen omdat de druk dan iets beter werd verdeeld dan bijvoorbeeld op een poot.
Het Aquarium staat hier niet meer, maar in de jaren dat hij hier stond heb ik nooit een probleem ondervonden.

Voor die paar euro dat zoon hoekprofiel kost zou ik het persoonlijk gebruiken.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Chris

Beste Rene,
Bedankt voor je antwoord, ga ik zeker meenemen in mijn overweging!
m.v.g. Chris

Beantwoorden
Byron

Goede morgen.

Ik heb sinds vrijdag mijn achter wand klaar. Ik las iets dat je hem hebt gevuld met water en zout. welke zout heb jij hiervoor gebruikt groet Byron

Beantwoorden
Beheerder

Beste Dyron,

Destijds is er sallina zout gebruikt omdat hier geen jodium in zit.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Byron

Ik heb gister mijn aquarium gevuld met water en zout vandaag weer leeg gehaald. GIster bij het vullen leek er allemaal witte lijnen over de wand heeft te trekken ziet er wel vet uit natuurlijk.

Ik vul hem straks weer met water en filter over actieve cool. hoe weet je zeker dat de aquarium na nog twee keer verversen klaar is en schoon is van vergiftige stoffen.
Vriendelijke groet

Byron

Beantwoorden
Beheerder

Beste Byron,

Het moeilijk om aan te geven dat na twee keer spoelen alle chemische stoffen zijn verwijdert.
Om er zeker van te zijn, zou je na paar keer spoelen een vis erin kunnen zetten en dan na een tijdje kijken wat er gebeurt.
Ook zou je (mits er geen oppervlakte beweging is) kunnen kijken of er geen kaamlaag op het wateroppervlak ontstaat.

Helaas is er geen manier om dit simpel te meten.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
erik

hoihoi.volgens mij draait dit aquarium nu bij mij thuis in tilburg.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Erik,

Of jij in bezit bent van het betreffende aquarium weet ik niet, maar ik heb dit al een geruime tijd verkocht.
Waar ik best wel spijt van heb gehad, want het was een pronkstuk destijds.

M.vr.gr. het Beheer “Rene”

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!