Cichliden kwekers

Aquarium gulden snede theorie

Aquarium gulden snede theorie

In dit artikel zullen we een Aquarium inrichten met de regel/theorie de Gulden snede, “Golden Ratio”.

Bij de gulden snede draait alles om het getal 0.618.
In de architectuur kom je dit getal ook vaak tegen bij hoogtes en breedtes, maar ook met name in de fotografie en bij schilderijen wordt met deze regel rekening gehouden.

Op de tekening hier naast ziet u dat de palmboom, boot en de zon zijn getekend op de vier focus punten.

Een ander bekend voorbeeld zijn de piramides, deze zijn met dit getal gebouwd, tevens is het bewezen dat het menselijk oog gevoelig is voor deze verhouding.

Hoe bepalen we of maken we de Gulden snede bij een aquarium.
In het voorbeeld zullen we deze uitrekenen bij een aquarium van 200cm breed en 60cm hoog.

Rekensom:
Horizontaal: 200 x 0.618 = 123,6 afgerond 124. / 200 – 124 = 76cm.
Verticaal: 60 x 0.618 = 37,8 afgerond 38. / 60 – 38 = 22cm.

Voor een aquarium van 150cm breed en 50cm hoog zou het de volgende rekensom zijn:
Horizontaal: 150 x 0,618 = 92,7 afgerond 93. / 150 – 93 = 57cm.
Verticaal: 50 x 0,618 = 30,9 afgerond 31. / 50 – 31 = 19cm.

In onderstaande afbeelding hebben we de berekening toegepast en uitgezet met lijnen, we meten hier 76cm van beide zijkanten en 22cm van de boven en onderkant waardoor de vier focus punten ontstaan.

Bij dit voorbeeld richten we het aquarium in als een Malawi, Tanganyika Biotoop waarbij merendeels gebruik wordt gemaakt van breuk stenen “in dit voorbeeld met grote stenen”.
Ook proberen we gebruik te maken van rust en eenvoud, geen oneven getallen zoals 2 of 4, 6 maar 3 of 5, 7, dit wordt ook toegepast bij planten groepjes geen 2 of 4 maar meestal 3.
Het getal 4 wordt het liefst vermeden aangezien dat synoniem is voor “dood”.

Bij het inrichten proberen we ook meer diepte te creëren door op de voorgrond de grote “hoge” steen te plaatsen en er achter de kleinere “lage” stenen.

Op de onderstaande foto, een eerdere inrichting met andere stenen “kunstof stenen”, is er niet gelet op de focus punten met een berekening van de “gulden snede”.

Desondanks met deze regels, de gulden snede en de oneven getallen, moet een inrichting natuurlijk ook naar smaak worden ingericht, tenslotte zit U als aquariaan merendeels voor het aquarium te genieten van uw biotoop met de hierin horende vissen.

Maar wilt u mee doen met de “NBAT” Landelijk of District keuringen via een vereniging dan zijn er toch wel wat punten waar op wordt gelet, deze punten tellen allemaal mee bij het uiteindelijke waardering resultaat.

Wilt u meer weten over de keuringen, CieBKM voor informatie omtrent de keurmeesters, uitslagen, keurwijzer en tevens kunt u deelnameformulieren downloaden.

Reacties
van bezoekers

Daniel

Hoi Rene,

Heb een vraagje welke zandbodem heb jij gebruikt in je aqua en waar heb je deze zand gekocht.

alvast Bedankt Daniel

Beantwoorden
Rene Verkennis

De bodembedekking bestaat uit filterzand “gebrand zand”.
Deze heb ik gehaald bij de wildkamp

Beantwoorden
Yorgi

Hallo Rene,

Ik heb een niet standaard bak die 90 graden een hoek omgaat. Eigenlijk ben ik niet tevreden over de inrichting, ik denk vanwege deze materie. Hoe kan ik deze regel toepassen in mijn situatie? Voor de maten en een foto kun je even kijken op malawi freaks in het Topic: Hallo, ik ben Yorgi.

Alvast mijn dank.

Yorgi

Beantwoorden
Beheerder

Het is niet eenvoudig met het aquarium wat je bezit, door de twee hoeken is de gulden snede slecht te berekenen.

Probeer zoveel mogelijk diepte te bouwen door middel van grote stenen naar voren te halen, tevens zou ik de bak zo inrichten zodat je vanuit de plaats waar je meestal zit het leukste effect krijgt.

Beantwoorden
Kris

Volgens mij klopt uw verhouding niet hoor, de 1:1,618 is het formaat van de foto ( of aquarium ) en de gulden snede hierop is gewoon 1/3, dus 3 gelijke delen boven onder of 33.333¨%

Beantwoorden
Kris

Sorry , mag er terug af, had het voor op de regel van 3 , dit is wel degelijk correct ( gulden snede )

Beantwoorden
joy

sorry misschien een hele domme vraag, maar waarvoor zijn die 4 snijpunten nu eigenlijk ??
moet daar juist wel of niet iets staan ? ik snap niet helemaal het doel van dat je die vakken gemaakt hebt ? moet in alle vakken even veel steen zijn of ??

ik zie dus ook niet de overeenkomst met het plaatje van de zon en de palmboom..

Beantwoorden
Beheerder

Beste Joy,

Zoals het eerste plaatje (palmboom, zon en bood) die staan allemaal op het kruis van de horizontale en verticale lijnen.
Op tweede foto zie je precies waar deze lijnen zich kruisen, door de gulden snede (berekening).
Op de derde foto ziet u dat de steen ook op deze kruising staat, en op de vierde foto ziet u dat de vallisneria ook op deze kruising staat.
Met andere woorden op de vier punten moet dus wel iets staan, wat de aandacht trekt voor het oog !
Op de laatste foto is dit niet het geval en merk je dat het aquarium minder diepte toont, helaas is dat moeilijk op een foto te zien hoe het in werkelijk is.

Maar zou je een aquarium inrichten, probeer iets op die vier punten te zetten wat naar voren komt.
Gebruik je grote stenen, plaats dan achte de grote stenen kleinere stenen, dit geeft veel meer diepte.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Jaap

Bedankt voor de uitleg!
Ik heb een Juwel Vision 180, ik heb geprobeerd met breuksteen de gouden ratio toe te passen, maar omdat mijn aquarium een gebogen voorruit heeft ziet dit er op een of andere manier niet uit. Dit kan ook komen omdat mijn aquarium alleen in een hoek kan staan, dus je zit er maar op 1 plek recht voor. Is er een manier om de inrichting aan te passen zodat dit in een juwel vision 180 die je deels van de zijkant ziet kan werken?

Groet Jaap

Beantwoorden
Beheerder

Beste Jaap,

Inderdaad is het zo dat een Aquarium met een bolle voorruit de inhoud anders weergeeft in bepaalde hoeken.
Hoe je het precies moet doen kan ik je helaas niet vertellen, ik heb nooit een bolle ruit gehad omdat ik daar persoonlijk gek van werd en vaak met koppijn voor een aquarium zat.

Je zult moeten spelen met stenen om diepte te creëren, maar of dit gaat lukken is natuurlijk de vraag, omdat vanuit een andere hoek het geheel weer veel anders word weergegeven.

Werk met grote stenen maar ook met kleine, creëer diepte door grotere vooraan te plaatsen en kleine achteraan.

Suc6
M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!