Cichliden kwekers

Aulonocara Coral Red

Aulonocara Coral Red

Vandaag de dag is het dus zo dat er 3 kleur varianten van de Firefish zijn:

Aulonocara spec firefish

firefish

 

Aulonocara spec firefish “Red orchidee”

red-orchidee

 

Aulonocara spec firefish “Coral red”

coral red

Dit zijn de 3 originele benamingen voor deze Kleur variant, al de andere benamingen zijn verzinsels.
Deze benamingen zijn ontstaan door firefish jongen die verschillen van kleur, waarschijnlijk door de voorouders die waren in gekweekt.
Nu bleek echter dat er in Duitsland de tweede kleur als Firefish red orchidee betiteld werd, minder Oranje / Rood dan de eerste kleur, maar wel heel erg mooi.
Door nu van beide kleuren de mooiste jongen te sorteren en hiermee door te kweken werden de
worpen jongen daarvan alleen nog intenser rood en Firefish coral red genoemd.

Uit alle 3 de varianten zullen en kunnen steeds terugslag jongen in de worpen aanwezig zijn, de kleuren hiervan varieren van Flets Geel tot Oranje , van Rood met Blauw en van Blauw met Rood, zelfs met vlekken die dan weer veel lijken op de ons bekende Multycolor, OB of Fivecolor, alleen is de ondergrond kleur meer rood dan bij de 2 voorgaande genoemde vissen.
Uiteraard zijn er kwekers die hier een slaatje uit trachten te slaan om van hun slecht gekleurde jongen af te komen, krijg je de gekste benamingen betreffende de firefish.
Geef het beestje maar een naam, hierdoor is er veel verwarring ontstaan en slecht gekleurde vissen in de handel gekomen, dit is natuurlijk erg jammer en zijn er veel leken gedupeerd.

Aulonocara firefish OB
terugslag
Aulonocara firefish terugslag
ob

 

Persoonlijke ervaring:

Sinds het jaar 2004 ben ik nu in het bezit van de Aulonocara firefish, deze is een kleur variant die bij toeval is ontstaan uit een kweek van de Aulonocara rubin red, ongeveer 1 jaar later ben ik begonnen met het kweken van deze prachtige Kleur variant.
Door dit selectief te doen verkreeg ik prachtige jongen vissen, ook terugslagen zaten in de worpen, dit omdat in het verleden ook andere kleurslagen aulonocara’s zijn in gekweekt om de rode kleur nog intensiever te maken.

Ik kweek nog steeds met deze voor mij een van de mooiste kleur varianten onder de Malawi’s, wel hoor ik vaak van mensen die bij mij komen en reeds Firefish gekocht hebben dat hun visjes die ze gekocht hebben niet op kleur komen of niet de rode kleur hebben zoals ze hier te zien zijn, of niet behouden, vaak komt dit omdat men slecht gekleurde vissen heeft gekocht of men gebruikt geen goed voer, er is een spreekwoord dat zegt “Goedkoop is Duurkoop” dat is hierbij dan ook van toepassing, onze vissen hebben gewoon goed voer nodig en veel afwisseling hierin, U eet toch ook niet dagelijks alleen maar aardappelen ???

Nee ik heb het niet over een speciaal soort voer, hoewel er ook Kwekers zijn die dit aangeven dat de vissen met een rode kleur speciaal voer nodig hebben om hun kleur te krijgen of te behouden.
Dit is absolute onzin, ik gebruik voor al mijn vissen het zelfde voer, gewoon goed voer en afwisselend, niet alleen vlokken zoals ik van de meeste personen hoor, dus te beginnen met de jongen, Stof voer, Opgroeivoer, Vlokvoer, overgaande op Granulaat, Spirulina alle soorten diepvriesvoer voor vissen, verse groenten zoals Komkommer, Erwten en Spinazie.
De bestaande visvoeders van een goed en bekend merk, aangevuld met Vitamine druppels, er is genoeg aan soorten te verkrijgen.

Bij mijn jongen Aulonocara firefish is bij een grote van 1,5 cm reeds de rode kleur te zien, dit behouden ze ook tijdens het groeien en worden alleen maar mooier van kleur, zo ook de halfwas en volwassenen, maar nogmaals alleen met goed voer en met goede kwaliteit vissen.

Als allerlaatste wil ik U nog een waarschuwing meegeven :
coral red trioBent U van plan Aulonocara Firefish aan te schaffen let dan goed op waar men koopt, hoe de ouders of Kweek groep eruit ziet, als deze tenminste aanwezig is, of de jongen al gekleurd zijn en wat deze te eten krijgen.
Beslis niet te snel kijk op diverse plaatsen en ga niet in op het verhaaltje “de ouders heb ik pas verkocht” of “het zijn nog jonkies ze moeten nog op kleur komen”, dit is absolute onzin en een prachtig verkoop praatje.

Wilt U meer info over de Aulonocara firefish, lees dan eens het artikel Aulonocara Fire-Fish, of bezoek de website members.home.nl/gerardrobben/.

Ik wens U heel veel succes met de aanschaf van U Aulonocara spec Firefish en veel kijk plezier.

Website Auteur: Ger Robben

Reacties
van bezoekers

Tom Vandormael

Ik heb een Aulonocara Fire Fish, hij was heel mooi rood in de winkel bij de andere Aulonocara’s. Maar nu in ons aquarium is hij niet de dominantste en is hij bijna zo bleek roze als de vrouwtjes. Hoe kan ik hem weer rood krijgen?

Beantwoorden
Beheerder

Beste Tom,

Moeilijk zo te zeggen zonder info omtrent het visbestand.
En hoeveel vrouwtjes heb je erbij zitten?

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!