Cichliden kwekers

Celebrating Cichlids from Lake Malawi and Tanganyika

Celebrating Cichlids from Lake Malawi and Tanganyika

Alleen de woorden “Oost-Afrikaanse Rift Lake” brengen voldoende magie om de aandacht van degenen die nog nooit hebben gehoord van cichliden aan te trekken.
Stelt u zich een watermassa zo groot als de staat Maryland, gevuld met kristalhelder water – zoet water – en vol met miljoenen gekleurde vissen.
Net als een koraalrif, zonder het zoute water, de stroming en de getijden.
En Afrika heeft twee van zulke meren, beide ongeveer even groot en beide met een unieke set van vissen, bijna alle van hen vonden alleen in dat specifieke meer.
Een deel van Lake Malawi is uitgeroepen tot een World Heritage Site, ’s werelds eerste zoetwater park.
De fauna van het Tanganyika-meer – met een diepte van 1470 m de tweede diepste ter wereld – is vermoedelijk ouder dan zes miljoen jaar, en misschien zo oud als de 20 miljoen.
Het meer kan zijn de bakermat van de meeste cichliden gevonden vandaag in Oost-Afrika.

Een van de meest opwindende groepen van vissen, de cichliden, is dominant in beide meren Malawi en Tanganyika, met elk meer herbergen van een groot aantal endemische soorten waarvan reeksen zijn beperkt niet alleen om het meer in kwestie, maar vaak ook tot een bepaald deel van elk meer.
Sommige van de soorten zich alleen voordoen rond kleine rotsachtige riffen, met bevolkingsdichtheid zo laag als een paar honderd individuen, terwijl anderen vinden het meer breed met miljoenen per jaar gevangen door lokale vissers.
Sinds de 19e eeuw, toen Lake Malawi werd ontdekt door Livingstone en het Tanganyika-meer door Burton en Speke, hebben wetenschappers geïntrigeerd geweest door het feit dat zo veel soorten konden ontstaan in een waterlichaam.
Afgezien van de intense wetenschappelijke belangstelling voor Afrikaanse cichliden, deze kleurrijke wezens zijn ook zeer populair bij aquarianen die in staat zijn te houden en velen van hen ras met gemak.

Elke cichlide heeft een interessant verhaal te vertellen, dit boek toont een verzameling van cichliden vissen die werden gevangen in de handeling – de daad van hun gedrag, de handeling van het weergeven van hun pracht en praal – alle waaruit blijkt dat zij worden gevierd segmenten van de rijke wandtapijt van het leven in de magische meren van Afrika.

Auteur: Ad Konings, Horst Walter Dieckhoff
Taal: Engels
ISBN: 1932892028
Link: Cichlid Press

Reacties
van bezoekers

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!