Cichliden kwekers

Cichliden schuren

Cichliden schuren

Wanneer u andere zoetwater en zeevissen ziet, die zich schuren aan rotsen, hout, planten, bodembedekking of aan andere harde voorwerpen, kunt u er van uit gaan dat deze vissen hoogwaarschijnlijk parasieten bezitten.
De vissen zullen zich schuren, en de bron van de irritatie proberen te verwijderen.

Wanneer Afrikaanse cichliden zichzelf schuren, heeft dit een andere oorzaak.

Diverse formaten Afrikaanse cichliden schuren zich zelf, ook jongbroed die pas een paar uurtjes zijn losgelaten door de moeder kunnen zich gaan schuren.

De oorzaak van het schuren komt hoogwaarschijnlijk door de verandering van het water, of door verkeerde watervoorwaarden, Afrikaanse cichliden vereisen zeer hard water, een hoge KH is bij dit soort gewenst.

Door het filteren over bepaalde filtersubstraat houdt u het water op de juiste KH waarde, zodra het filtersubstraat is verzadigd zal het niet meer voldoen om de juiste waterwaardes te hanteren, en het water zal zachter worden.

Dit kan een oorzaak zijn van het schuren bij Afrikaanse cichliden.
Het meest voorkomende is een drastische waterverandering, een verandering van de temperatuur, PH of de hardheid.

Meestal gebeurt dit bij het verversen van het water, en het schuren van de vissen zal het eerste uur toenemen.
Dit is omdat zij moeten wennen aan een nieuwe osmolariteit (aantal moleculen per liter).
Hun huid zal worden geïrriteerder en het schuren is een poging om dat ongemak te verminderen.
Als het water niet binnen de ideale waardes zullen worden gebracht, zal het schuren toenemen en de vissen zullen hun slijmvlies en schubben zodanig beschadigen dat er wonden zullen ontstaan.
Deze wonden kunnen leiden tot besmettingen of erger, de dood van de vis.

Voordat u zich dadelijk zorgen gaat maken over uw vissen, het kan dus totaal geen kwaad als Afrikaanse cichliden zich af en toe eens schuren, wel kan het kwaad als ze dit regelmatig tot heel vaak gaan doen.
Het is dus raadzaam bij zwaar beschadigde vissen of bij het constateren van regelmatig tot veel schurende vissen uw waterwaardes te controleren.

Reacties
van bezoekers

jeroen den engelsman

heb een 1000l bak. koppel managuensis, 2 koppels synspilium, en koppel red terror. viel my op de dat manuguensis zich af en toe schuurt, geen schade te zien maar zach synspilium t ook doen, en mannetje festae heeft een witte verlenging voor zijnn ontlastingskanaal. eten wel normaal. zouden het parasieten kunnen zijn? en wat te doen? m.v.g. wachten op reactie……

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Jeroen,
Is altijd moeilijk om precies te zeggen wat het precies zou kunnen zijn, maar wat je zeker moet doen is de waterwaardes meten, en dan met name de nitriet en nitraat.
Bij een te hoge nitriet waarde kunnen vissen zich heel raar gaan gedragen, bijvoorbeeld ze gaan zich regelmatig schuren.
De witte draadachtige ontlasting kan ook ontstaan door een bepaald voersoort, denk aan artemia.
Zouden het flagellaten zijn dan gaan de vissen ook schommelend in een hoek ergens in de bak hangen.
Dus zeker je waterwaardes meten, en de vissen blijven observeren!
Misschien een tip om je nog verder te helpen: JBL Online Hospital
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
Kevin

Ik heb een aantal afrikaanse cichliden in mijn 350 Liter bak. van deze Afrikaanse cichliden zijn maar liefst 2 een Pseudotropheus Cabro’s. 1 van deze 2 is de baas in het Aquarium maar dat is ook gelijk de enigste vis die aan Cichlidenschuren doet bij mij. Kan dit toevallig ook liggen aan het feit dat dit een Dominant mannetje is?

Ik heb namelijk een goede vriend van me die mij verteld dat dit ook een van de oorzaken kan zijn (het laten zien dat hij dominant is boven de rest). De vis heeft nog geen wonden maar je ziet wel dat een aantal van zijn schubben aan het beschadigen zijn. verder heb ik de water kwaliteit afgelopen week nog getest en het zag er behoorlijk goed uit. Zover ik aan het uiterlijk en gedrag kan aflezen, heeft hij geen parasiet bij zich.

Wat zou ik eventueel kunnen doen om het te verminderen/te stoppen.

Met vriendelijke groet,
Kevin

Beantwoorden
Beheerder

Beste Kevin,

Als de betreffende vis zich af en toe doet schuren kan dit geen kwaad.
Maar doet hij dit regelmatig dan is er toch iets aan de hand.
Wat betreft het dominante, dat zal zich eerder uiten als een agressief gedrag, ander vissen zullen dan ook minder kleur vertonen en zich afzijdig houden.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!