Cichliden kwekers

Copadichromis Chrysonotus

Copadichromis Chrysonotus

Copadichromis ChrysonotusDe Copadichromis Chrysonotus is uniek in zijn voortplanting, het is de enigste utaka soort die zich in het open water doet voortplanten.
Deze variant komt in het gehele Malawi meer voor.
Deze variant bereikt een maximale lengte van +/- 13cm, en komt in het gehele Malawi meer “open water” voor.

Mannetjes zijn donker blauw/zwart van kleur in de kop, en het lichaam en de vinnen zijn lichtblauw van kleur, hierbij hebben sommige mannen een gele gloed op de anale vin.

De vrouwtjes zijn zilver van kleur met drie zwarte punten op het lichaam.

De C. Chrysonotus voeden zich in het meer voornamelijk met zooplankton.

Voortplanting

De C. Chrysonotus is niet gebonden aan een broedseizoen, zij hebben een substraatloze voortplanting.
De vrouwtjes en de non-territoriale mannetjes verzamelen zich in het meer tot scholen, die uit meerdere utaka soorten bestaan.
Tijdens de broedtijd zetten de mannetjes een territorium uit in de bovenste drie meter van het open water, ze gebruiken hierbij de rotsen op de bodem als een referentiepunt.
Het territorium heeft een doorsnee van een drie meter, als er veel mannetjes aanwezig zijn dan kan het territorium gebied ook kleiner worden.
De mannetjes baltsen de vrouwtjes die hun territorium binnen treden, hierbij kan het voorkomen dat de dieren elkaar frontaal bedreigen.
Bij het afzetten “paren” gedragen de vissen zich zo dat het net lijkt of zo afzetten op een rots.
Het vrouwtje pakt hierbij de eieren gelijk in de mond, en de bevruchting ervan vind plaats wanneer het vrouwtje met haar mond de aarsvin van het mannetje aftast.

 

Aquarium

Bij het houden van deze variant wordt er veel openwater verijst, met hier en daar wat rotsen.
In het aquarium kun je deze soorten voeren met vlokken/granulaat aanvullend met krill en mysis.

Reacties
van bezoekers

Pascal

Ik heb deze vis zelf en de man word 17 cm en de vrouwen 15 cm. Dekleur is goed omschreven behalve dat ze ten paar tijd deze donkere blauwe kleur over het gehele lijf hebben tegen het zwarte aan en op de dorsal een witte streep laten zien. Daar buiten is hij licht blauw van kleur behalve als er gevaar dreigt dan kleur deze groen getint met wat licht geel. Tevens als het vrouwtje de bek vol heeft en de man weer wil kleurt zij boven aan de lijf zwart en de rest zilver zonder stippen.

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!