Cichliden kwekers

Cyphotialapia aquarium

Cyphotialapia aquarium

Waaruit bestaat de inrichting van een aquarium? En wat is belangrijk van de inrichting van een aquarium.

Wat erg belangrijk is bij de inrichting is om deze natuurgetrouw in te richting. De keuze uit materialen moet overeen komen met de natuurlijke situatie, en de materialen moeten in harmonie met elkaar zijn. Wanneer u het artikel in de natuur zal bekijken kunt u een 2 tal filmpjes vinden die in het tanganyika meer zijn opgenomen. Hier kunt u goed op zien hoe de dieren in de natuur leven.

Het Cyphotialapia aquarium.
aquarium-inrichtingIn de natuur leeft de Cyphotilapia boven en tussen de hellende rotsenbodems, daarom zullen we het aquarium ook naar deze situatie moeten inrichten. Beginnend met de bodembedekking, deze dient ten goede te komen aan het gedrag van de vissen. Als bodembedekking kan men het beste fijn zand gebruiken dit komt ook overeen met de natuurlijke situatie. Waarom men beter geen grind kan gebruiken is dat cichliden hun kieuwen spoelen met zand om parasieten kwijt te raken, ook filteren ze eten uit het zand en zouden dus met grind hun kieuwen kunnen beschadigen. Het voordeel van zand is dat verontreinigingen op het zand blijft liggen en dus makkelijker te verwijderen is.

Dan de stenen, de stenen die men gaat gebruikt kunnen gekozen worden naar smaak, Maar ook moet er naar gekeken worden of ze geschikt zijn voor in het Cyphotilapia aquarium.

Aangezien de gemiddelde Cyphotilapia een grote van ruim 20 tot 25 cm kan halen zal men hier dus rekening mee moeten houden met het uitzoeken van de stenen. Hiermee wordt bedoeld, de stenen die men zal plaatsen zullen een groot formaat moeten hebben zodat er ook vrij grote tussenruimtes ontstaan waar de vissen zich kunnen verschuilen. Waar men ook rekening mee moet houden is dat de stenen de vissen niet kunnen beschadigen. De vissen zullen vaak de schuilruimtes opzoeken als deze bijvoorbeeld achterna worden gezeten door andere vissen en kunnen zich beschadigen door langs de stenen te schieten, probeer stenen met té scherpe randen te mijden.

De planten, in de ondiepere overgangsgebieden in het Tanganyika meer tussen de zandbodem en de rotszone komen grote plantrijke gebieden voor. Planten die hier voorkomen zijn kleinere Vallisneria- en Myriophyllumsoorten, planten worden tot een diepte van zo’n anderhalve meter aangetroffen. Men kan er dus van uit gaan dat op de dieptes waar de Cyphotilapia’s leven geen planten zullen groeien. Of men dus planten wil gebruiken in het aquarium is aan smaak gebonden, maar of de vissen ze met rust laten is de vraag.

Als laatste de achterwand, waarom een achterwand? In het meer leven de vissen toch ook niet tegen een wand aan. Dit klopt, maar om de vissen toch meer rust te geven kan men een achterwand en eventuele zijwanden plaatsen. De ideale situatie is een achterwand en minimaal 1 zijwand, dit creëert namelijk 1 hoek voor de vissen die “veilig” is. Door middel van de achterwand haal je het gevaar achter de vissen weg en hoeven ze alleen nog maar op de voorkant alert te zijn voor eventueel gevaar.

Het plaatsen.

Als men zo ver is om te gaan inrichten, kan men beginnen met de achterwand. Er zijn verschillende mogelijkheden om de ruiten ondoorschijnend te maken. Men kan er voor kiezen om de ruiten te schilderen, of posters/folie aan de achterzijde van het aquarium te bevestigen. Het voordeel ten opzichte van schilderen is dat de folie of posters nadien weer makkelijk te verwijderen zijn waardoor het aquarium omgekeerd kan worden om weer een krasvrije doorkijk te creëren. Men kan er ook voor kiezen om in het aquarium een achterwand te bevestigen. Hier zijn meerdere varianten van te vinden, van simpel tot complete rotswanden in 3D. Ook kan men er voor kiezen om zelf een achterwand te maken.

De plaatsing van de stenen, aangezien de Cyphotilapia’s flink kunnen graven is het dus van belang dat de stenen stabiel liggen.

Men kan er voor kiezen een laag tempex onder de stenen te plaatsen,maar het nadeel hiervan is dat als de vissen gaan graven men kans heeft dat er tempex naar boven komt drijven. Mocht men toch tempex willen gebruiken kunt u er voor kiezen hier tegels overheen te plaatsen om het bovengenoemde te voorkomen. Wat ik zelf als bescherming heb gebruikt is een douche mat, deze beschermt de bodem en zorgt dat de stenen van het glas gescheiden blijven. Zo zijn er natuurlijk meerdere manieren te bedenken.

Nu kan men gaan beginnen met het plaatsen van de stenen. Zorg dat deze goed stevig liggen en niet kunnen verschuiven.

Als men een stevige rotsformatie heeft geplaatst kan men het zand gaan toevoegen. Men moet er rekening mee houden dat sommige soorten zand van te voren goed gespoeld moeten worden zodat het aquarium water helder zal blijven. En nu is men zo ver om het aquarium te gaan vullen met water, houd men er wel rekening mee dat dit niet betekend dat de vissen ook direct geplaatst kunnen worden. Er zal zich eerst een bacteriecultuur moeten ontwikkelen, hier zal ongeveer een 3 weken tijd overheen gaan.

Open inrichting

Bij het inrichten van een aquarium geschikt voor Cyphotilapia’s kan men kiezen voor 2 soorten inrichtingen, namelijk een gesloten of een open inrichting. Een open inrichting houd in dat er weinig stenen en ander decoratie middelen worden gebruikt. Hierdoor zullen er weinig tot geen schuilruimtes ontstaan in het aquarium. Het voordeel hiervan is dat de vissen over het algemeen wat minder agressief zullen zijn. Er is namelijk geen territorium om te verdedigen aangezien er geen schuilruimtes zijn. Ook heeft men hier de mogelijkheid door om een grotere groep vissen te plaatsen welke dan ook meer een groep gedrag zullen vertonen. Bij jongen vissen gaat deze inrichting eigenlijk altijd goed net als een gesloten inrichting. Bij volwassen dieren kan deze inrichting ook verkeerd uitpakken. Doordat de vissen altijd in elkaars zicht zijn kan bv de alfa man een ondergeschikte man blijven opjagen. Dit kan soms zo erg zijn dat de dood erop volgt. Verstandig is dan dat er in elk geval een “sight break” word geplaatst. Dit kan 1 grote steen zijn die het aquarium in 2en scheid en daardoor andere vissen de mogelijkheid geeft om uit het zicht te verdwijnen.

Gesloten inrichting

Bij een gesloten inrichting word er gesproken over een aquarium die is ingericht met stenen. Door een geschikte maat stenen te plaatsen worden er schuilruimtes gecreëerd voor de vissen. Nadeel van deze inrichting is dat de vissen vaak minder te zien zijn omdat deze vaak de schuilruimtes opzoeken en hier in verscholen zullen blijven. Ook heeft men kans dat de Alfa man een territorium gaat vormen en geen enkele vis meer toelaat in dit territorium. Voordeel is weer dat men een natuurlijkere omgeving nabootst. De vissen soms meer rust krijgen als bij een open inrichting aangezien deze de mogelijkheid hebben om een schuilruimte op te zoeken.

Wanneer men het aquarium naar smaak heeft ingericht met een open of gesloten inrichting is het verstandig het gedrag van de groep een poosje te observeren. Per variant maar ook per groep is het heel verschillend welke opstelling zij het meeste waarderen. Wanneer het fout lijkt te gaan met een open inrichting is het verstandig zeer spoedig een “sight break” te gaan plaatsen of het aquarium te gaan inrichten met stenen. Andersom geeft eigenlijk zelden problemen.

Reacties
van bezoekers

Ralph

Met welke vissen kunnen ze samen?

Beantwoorden
Beheerder

Beste Ralph,

In het artikel Cyphotilapia Medebewoners staan diverse soorten vermeld die je kunt samen houden met de Cyphotilapia “frontosa”.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!