Cichliden kwekers

Cyphotilapia Burundi

Cyphotilapia Burundi

burundivis1Gedurende vele jaren was deze variant van de familie Cyphotilpia de klassieker onder de frontosa’s. Geen ander varianten werden tot het einde van de vorige eeuw ingevoerd, alleen deze burundi’s. Dit is nu niet meer het geval. Naar de geldende wettenschappelijke meningen is deze vis nog wel Cyphotilapia, maar valt niet meer onder de frontosa’s. Het hangt samen met dat de enige Cyphotilapia die de naam frontosa draagt zich op zijn minst morfologisch van het type Burundi onderscheid.

De in Burundi gevangen Cyphotialpia heeft 6 strepen, terwijl de eigenlijke frontosa, die uit Kigoma komt er 7 heeft. Interessant is ook dat het type Burundi alleen op het hoger gelegen gedeelte van Burundi gevangen wordt. Zoals de kaart laat zien, wordt hetzelfde type ook in de wateren van de democratische republiek Kongo gevangen. Dit is niet verwonderlijk omdat het Tanganyika meer in het noordelijkste gedeelte erg smal is.

burundikaartTypisch Burundi.

Deze Cyphotilapia heeft enige typische kenmerken.

Zoals al reeds genoemd is, heeft deze variant 6 strepen inclusief die bij het oog.

Dit is meestal een duidelijk smalle zwarte lijn, beginnend bij de onderste rand van kieuwen. Op de hoogte van de ogen wordt deze smaller en loopt op deze manier door over het gehele hoofd tot het ander oog.

De kleur van het type Burundi is hoofdzakelijk zwart wit, het spaarzame blauw, is bijna alleen waar te nemen in de vinnen en op het hoofd. De vinnen zijn van bescheiden afmetingen ze hebben geen lang uitlopende punten zoals de varianten gibberosa uit het zuidelijke deel van het Tanganyika meer. Daarin tegen kan deze soort een zeer geprononceerde voorhoofdsbult vormen. Dit type is tamelijk eenvoudig te kweken.Een leuk weetje

burundistampEen grote eer voor een wonderbaarlijke vis. De republiek Burundi heeft er een postzegel aan gewijd. Daarmee onderstreept de republiek Burundi niet alleen de schoonheid en bekendheid van de vis, maar ook zijn belang als voedsel. Ikzelf zou deze prachtige vis nooit als voer kunnen zien, maar voor de bevolking is deze een zeer belangrijke voedselbron. Toeristen roemen de smaak van de vis zeer opmerkelijk.

Reacties
van bezoekers

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!