Cichliden kwekers

Cyphotilapia gibberosa Zaire

Cyphotilapia gibberosa Zaire

zaireDeze valt ook nog steeds onder de familie Cyphotilapia, maar is definitief geen frontosa meer. Als typische vertegenwoordiger van het zuidelijke gedeelte van het Tanganyika meer, hoort hij nu tot het type gibberosa. De officiële naam is nu Cyphotilapia gibberosa Zaïre.

Wat deze variant zo fascinerend maakt is zijn prachtige diepblauwe kleur, hierdoor wordt deze variant in de volksmond “Zaïre blue “ genoemd. Dit type heeft 6 strepen, die in tegenstelling tot zijn verwanten uit het noorden van het Tanganyika meer donkerblauw gekleurd zijn. Ook hier wordt de streep over het hoofd meegeteld en ziet er net zo uit als die van de variant Mpimbwe. Dat wil zeggen de streep begint als een smalle band bij de kieuwen en verbreed zich over de ogen duidelijk naar boven toe.Ook bij deze variant is van voren afgezien een driehoeksvorm waar te nemen met de zelfde heldere wit/blauwe stippen. alleen minder duidelijk als bij het type Mpimbwe. Onder het oog loopt bij de Zaire variant de zwarte streep in een punt af.

Prachtige vinkleuring.

zairekaartDe Cyphotilapia gibberosa Zaïre toont bij volwassen toestand en in het bijzonder bij mannen een zeer mooie vinkleuring. De buikvinnen van dit type kunnen een lengte bereiken waardoor ze voorbij de punt van de aarsvin kunnen komen. Deze variant heeft in de vinnen een diepblauwe kleur, waardoor dit type tot de meest begeerde Cyphotilapia’s hoort. Deze variant was een geruime tijd lang moeilijk te verkrijgen, dit door burgeroorlog in de democratische republiek Kongo.

Ondertussen begint deze variant als meer in opkomst te komen en zal men ook als vaker wildvang kunnen aantreffen in de aquariums van liefhebbers.

Het kweken met deze variant is lastiger als het kweken met de noordelijke varianten. Bij de zuidelijke varianten worden de eerste paar nesten meestal niet lang vastgehouden. Wat voor de Zaïre variant herkenbaar is is de blauwe streek tussen de kieuwen (onder de kin). U ziet op de foto recht wat er word bedoelt.

In 1990-1991 toen de Zaïres voor het eerst werden geëxporteerd werden deze volgens Ad Konings en Christian Simon gevangen tussen de locaties Kapampa en Mtoto. Omdat dit in die tijd eigenlijk de enigste vangstplaats was en het betreffende bedrijf de locatie geheim wou houden werd er simpelweg de naam Zaïre aan meegegeven. In 1995 werden de in kleine hoeveelheden de eerste lading kitumba’s geleverd. Deze hadden toen de tijd een zeer intense violette kleur, intenser als in deze dagen.

Zoals vele varianten is de Zaïre variant is ook weer opgedeeld in meerdere varianten. De vatianten zoals Moliro, Tembwe, Moba, Mikula, Chumbu en Kalumba werden geruime tijd later geïntroduceerd. Deze danken hun naam vaak aan de vangstplaats maar ook dit gaat weer niet in alle gevallen op. Neem bijvoorbeeld de Moba, deze word niet naar verwachting bij Moba gevangen maar in de baai M’toto. De echte kenner zegt het verschil tussen deze varianten te kunnen herkennen, maar voor een persoon die niet dagelijks met meerdere varianten in aanraking komt zal dit verschil niet of nauwelijks waar te nemen zijn. De bekendste onder de Zaïres zijn toch de Kapampa’s en Moba’s al doen de andere varianten er niks voor onder.

Zaire Mikula
zaire-2


Zaire Kapampa
zaire-3

Reacties
van bezoekers

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!