Cichliden kwekers

Cyphotilapia kirilani

Cyphotilapia kirilani

kirilaniOok deze variant van de Cyphotilapia familie hoort tot de soort die noch bij de Cyphotilapia frontosa, noch bij de Cyphotilapia gibberosa gerekend kan worden. Deze variant wordt bijna in het midden van het Tanganyika meer aangetroffen, bij het eiland Karilani. Vanuit de morfologie behoort hij tot de vertegenwoordigers van het noordelijke deel van het Tanganyika meer.

Zijn lichaam vertont ook de typische zwart witte strepen, terwijl het blauwe een ondergeschikte rol speelt. Daar in tegen heeft deze soort een speciaal kenmerk, namelijk de kleur geel/goud.

In Amerika duidt men dit type aan met de naam Cyphotilapia frontosa karilani “yellow dorsal”.

Bedoelt hiermee wordt dat in de vinnen een gele/gouden gloed waar te nemen is. Ook kan er zich soms een gele gloed over het lichaam tonen.Men kan niet praten over gele/gouden vinnen, maar er valt een gloed te ontdekken.

kirilanikaartVroeger werd dit type zelden ingevoerd.

De Cyphotilpia Karilani wordt verhoudingsgewijs zelden ingevoerd, en deze variant zal men dus ook weinig tegenkomen in de hobby.

Dit komt omdat de soort omschreven wordt met een gele rugvin maar deze dus niet vaak aangetroffen wordt. Het type karilani heeft eveneens 6 strepen inclusief de streep op het hoofd.

Dit type lijkt qwa uiterlijk veel op de Burundi alleen op het hoofd onder de ogen zijn verschillen waar te nemen. De vinnen zijn vergelijkbaar met de andere noordelijke varianten.

Reacties
van bezoekers

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!