Cichliden kwekers

De naam Cyphotilapia frontosa

De naam Cyphotilapia frontosa

de-naam-cyphotilapiaDe naam Cyphotilapia frontosa slaat op de bult die de vis op zijn voorhoofd heeft. Het woord Cyphotilapia komt uit het Grieks en betekend bult, zwelling, gezwel. Het 2 de deel tilpia komt uit de taal van de bevolking die rond het meer leeft en betekend vis. Tenslotte Frontosa, dit is Latijns en slaat op de voorzijde van het hoofd, het front dus. Samengevat: een vis met een bult voor op het hoofd, oftewel bulthoofd. Toch had deze vis in het begin niet deze naam.

Bij zijn ontdekking in 1906 door Boulenger kreeg hij de naam Paratilapia frontosa. In 1915 kreeg hij de naam Pelmatochromis frontosus. Deze naam behield hij tot Regan in 1920 de systematiek van de vissen opnieuw indeelde. Door hem kreeg de bultkop zijn huidige officiële naam Cyphotialpia.

In het jaar 2003 is er een nieuwe soort Cyphotilapia bijgekomen, genaamd Cyphotilapia Gibberosa. Deze naam kreeg hij van de Japanse ichthyologen Takahashi en Nakaya. De Gibberosa is niet een nieuw ontdekte soort maar 1 die al langere tijd bekend is. Deze naam gaven de Japanse ichthyologen aan de soorten uit het zuidelijke deel van het Tanganyika meer.

Reacties
van bezoekers

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!