Cichliden kwekers

Dierenmishandeling

Dierenmishandeling

dierenmishandelingNa de menige artikelen hoe het wel moet en wat het beste is voor de vissen, is er nu ook een artikel hoe het dus NIET moet.

Vissen zijn zoals iedereen weet ook dieren, en als aquariaan willen wij het beste voor onze dieren.
Als liefhebber van het aquarium en de bewoners wil je steeds het beste voor je vissen, zo zorg je voor een optimale filtering maar maak je ook de juiste keuze van je bezetting.
In onderstaande proberen we een beetje aandacht te krijgen in het gene wat absoluut niet mag!

Overbevolking

Bij Malawi en Tanganyika cichliden wordt er wel gesproken over een (kleine) overbevolking zodat het territorium gedrag minder zal worden, maar ook hier is er een beperking “vol is vol”.
Als u als liefhebber een aquarium bezit en steeds maar een nieuwe vis er in plaats omdat die mooi is dan is het aquarium snel overbevolkt, dit ten nadelen van de vissen.
Er zijn genoeg websites met een database, of de nodige boeken waar er word gesproken over een bepaalde variant en het minimaal aantal liters, dit is niet voor niets!

Onderstaande foto’s is dus de manier zoals het NIET moet.

overbezettingoverbevolking

Handel en verkoop van beschermde soorten

Nog steeds worden er “helaas” beschermde vissen aangeboden.
Wilt u meer weten over een beschermd soort bezoek dan eens een van de onderstaande links.

Deze website is er niet voor niets!
The IUCN Red List of threatened species

Fluorescerende vissen

GloFishDe fluorescerende vis(jes) zijn genetische gemodificeerd.
Zij werden ontwikkeld in Signapore, aanvankelijk om vervuiling in water op te kunnen sporen.
In Amerika zijn het inmiddels populaire huisdieren.
Het is in Nederland niet toegestaan om GloFish in te voeren.

Het belangrijkste bezwaar tegen genetische modificatie bij dieren is de inefficiëntie van de techniek.
Bovendien is niet bekend of de producten van genetisch gemodificeerde dieren veilig zijn voor mens en milieu en of de dieren zelf lijden onder de ingrepen die zij bij genetische verandering moeten ondergaan.

fluorescerendevissen

Misplaatste kweekvormen

flowerhorncichlidBijvoorbeeld de zogenaamde Flowerhorn Cichlide zijn Cichlide die tot stand zijn gekomen door te kweken of door bio- gentechnische manipulatie te veranderen.
Dit soort heeft sterk te lijden door de grote vervorming van de kop.

parrotcichlidDe Papegaai Cichlide “Parot Cichlids” is tevens een kweek product uit Taiwan (1986) die ook een bio- gentechnische manipulatie heeft ondergaan.
Dit soort heeft sterk te lijden onder grote vervorming van lichaam en organen.

Bij onze buren “Duitsland”, is er in 1998 een aanpassing in de Duitse Wet Dierenbescherming.
Volgens §11b van deze wet is het wettelijk verboden gewervelde dieren, waartoe ook de cichliden behoren, te kweken of door bio- of gentechnische manipulatie te veranderen.

Mijn mening, niet kweken en zelfs niet kopen, zodat er veel minder aandacht is voor deze misvormde dieren, waardoor ze van zelf uit de markt verdwijnen!

Goudeviskommen

vissenkom Goudviskommen zijn door de ronde vorm niet geschikt voor goudvissen, er zijn grotere temperatuursverschillen dan in een gewoon aquarium, de dieren kunnen zich niet oriënteren, ze zijn te klein, er is te weinig zwemruimte, te weinig zuurstof, geen plaats voor plantjes, zand en/of steentjes.
Vissen zijn dieren met gevoel en bewustzijn, zij nemen veel meer waar, dan men vroeger ooit vermoed heeft.
Zij communiceren met elkaar via bewegingen, geluiden, kleur- en lichtsignalen, terwijl zij met hun extra zintuig, de zijlijn, die aan weerskanten van het lichaam loopt, minieme bewegingen in het water kunnen waarnemen. In Duitsland is de goudviskom al verboden, in Nederland nog niet.
Bron: www.vissenbescherming.nl

Ten slotte

Wilt u nu toch een bepaalde vis die niemand bezit of die licht geeft in het duister, dan zijn er toch wel mogelijkheden.
Zo kunt u een vis shoppen (bewerken), uit printen en inlijsten, of bij een beetje creativiteit een mooie vis schilderen.

Vis geshopt
geshopt
Vis geschilderd
painting

Reacties
van bezoekers

hinderikus

hoi , ik ben het helemaal met je eens maar het zou ook anders kunnen …ik heb 9 jaar geleden een flowerhorn gekocht omdat ik hem mooi vond , het is een grote prachtige oranje witte vis zonder zon lelijke bult op zijn kop , nieuwschierig , byzonder agressief en heel intelligent en speels ,…ik ben er heel blij mee , hij toont zich nieuwschierig in ons en dat is best leuk……zolang mijn vis alleen in een aquarium zwemt kan hij geen kwaad doen , in de vrije natuur zou hij alles uitmoorden …mijn vis is beter sterker en intelligenter dan bijna elk ander vis in de natuur,,,,,in principe zou het niet erg moeten zijn om een mooier beter en intelligentere vis te creeren zodat je er bijna persoonlijk contakt mee kunt hebben, in mijn contakt met mijn vis is zeker een mooie wisselwerking te zien , dat had ik vroeger niet met andere vissen…..maar helaas , mensen maken er een potje van rare koppen en tatoeages en ze laten ze soms in de natuur los……..in dat opzicht is het inderdaad goed dat het verboden is , maar wel jammer , het persoonlijke contakt wat je met een flowerhorn hebt en zijn nieuwsschierigheid wat er in de huiskamer gebeurd vind ik wel een grote verrijking als ik het vergelijk met de vissen die ik vroeger had

Beantwoorden
Beheerder

Het kan nog gekker:

visrek1

visrek2

visrek3

Wat ik mij hierbij afvraag, wetende dat die zaakjes niet groter zijn in Hongkong dan een paar vierkante meter, wat er later gebeurt met die zakken.
Als men die dag niet alles krijgt verkocht waar blijven die zakken dan ?

Beantwoorden
Lotte

Hee,,

Ik wil graag 2 goudvissen(1 is zo alleen) maar ik heb geen plek en geld voor een aquarium…
Maar ik heb ook gelezen dat goudvissen een geheugen van 8 sec hebben en dat daarna alles weer nieuw voor ze is… En als ik in een kom nu wel steentjes en plantjes doe(en een kasteeltje ofzo…)

Groetjes,
Lotte

Beantwoorden
Beheerder

Beste Lotte,

Ik weet niet of u het artikel heeft gelezen, ik zou dit zeker doen.
Als u een dierenliefhebber bent dan is uw vraag al beantwoord (niet doen).

Het is allemaal leuk die glazen kommen, die kastelen, gekleurde stenen enz. maar denk hierbij ook eens aan de vis die in dit fantasia gedeelte moet leven!

M.vr.gr. R. Verkennis

Beantwoorden
sanowie

wat een raare aquariumzaak zeg met vissjes in zakjes opgehangen :$

Beantwoorden
Mischa

opzich ben ik het helemaal eens over genetische manipulatie dat het gewoon niet hoort, echter komen we dan bij het volgende punt, honden,katten,cavia’s,konijnen enz enz dat alles door middel van kruizing ontstaan hoor je mensen daar over klagen? nee want zolang het dier normaal jongen kan baren is het toch geen probleem? krijg ik als antwoord.

ik zelf heb Flowerhorns en geniet er nog altijd van, er stond in het artikel:
Mijn mening, niet kweken en zelfs niet kopen, zodat er veel minder aandacht is voor deze misvormde dieren, waardoor ze van zelf uit de markt verdwijnen!

maar misschien als we het niet in nederland doen dat het zou kunnen verdwijnen (denk het niet persoonlijk) maar in de rest van de wereld is er nog altijd vraag naar…

en dat van die viszaak met viszakjes ja dat is gewoon triest 🙁

groetjes Mischa

Beantwoorden
Beheerder

Er zijn toch wel wat verschillen, een hond of kat (genetische manipulatie) die in een roedel leeft “kan” problemen krijgen!
Dit geld uiteraard ook voor de vissen, maar zoals ik al vermelde “kan het gebeuren en hoeft het niet zo te zijn”.
Je moet je afvragen waarom zouden we dit doen, terwijl er 1.000de mooie vissen zijn om in ons aquarium te houden.
Zolang er vraag naar is, zullen deze dieren worden gekweekt, dit geld ook voor het buitenland.
Is er geen vraag meer zullen deze dieren ook niet meer worden gekweekt.
Laat de natuur de natuur…
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
Mischa

Excuses voor mij wel erg laten reactie had geen bericht ontvangen.

Quote:
Laat de natuur de natuur…

bijna alle vissen! zijn ontstaan door natuurlijke kruisingen. de mens heeft echter geholpen naja is wat van stapel gelopen met vele vis soorten.

maar om terug te komen op het Laat de natuur de natuur… laten we dan allemaal grijze muisjes houden , bruine ratten , bruine konijnen. laten we dan alle huiskatten maar afmaken want ook die vernielen de wilde katten bloedlijn.

ik vindt en dat blijf ik vinden zolang de vis een beter ge zegt een dier! een normaal leven kan hebben moet dat niet erg zijn of afgekraakt worden.
Iedereen heeft uiteraard zijn eigen mening en die kunnen wel eens verschillen.

wat moet je dan zien als normaal leven? normaal kunnen eten voor vissen een stres/broed/imponeer kleed dus wel tekening kunnen vertonen. dit is dus niet altijd haalbaar dus kunnen de dieren geen signalen afgeven, is het in mijn ogen al niet echt diervriendelijk.

over de 1.000de andere mooie vissen, dit ben ik zeker eens en weet wel zeker niet alleen ik haha,
Maar, of ik nou 1 koppel Amphilophus citrinellus in me bak heb die net zo agressief zijn als 1 koppel flowerhorn die in mijn ogen mooier zijn ga ik voor de flowerhorns , vaak krijg ik te horen ja maar flowerhorn , waarom nou een hybride nemen als de oorspronkelijke soorten VEEL mooier zijn? ja dat is jou mening zeg ik dan.

maar over 1 ding van de flowerhorn zijn wij het waarschijnlijk allemaal eens.

tot hoever is een flowerhorn mooi? als die een NORMALE! bult heeft en geen tennisbal of iets dergelijks

de flowerhorn die als voorbeeld foto is gebruikt zou ik best willen mits ik een vrouw zou kunnen krijgen met de zelfde kleuren, die bult die daar opzit is mooi en aanwezig maar de vis heeft er geen hinder aan.

voor de duidelijkheid ik wil niet zeggen goh mensen ga allemaal flowerhorns houden of hybride ik wil alleen melden dat je verder moet kijken als het plaatje hybride en je niet laten afschrikken door alle moord verhalen want 9 van de 10 keer is het de mens hun schuld en niet die van de vis.

groetjes Mischa

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Mischa,

Er zijn diverse vissen gekweekt op kleur, waar de mens een handje bij heeft geholpen.
Maar zoals je zelf ook aangeeft, zolang de vis er geen last van heeft waarom niet.

Alleen de vraag is, wanneer is het genoeg?

Als we bijvoorbeeld de flowerhorn nemen dan is hier uiteraard een verschil, er zijn varianten met een bult maar ook varianten met een gezwel, en dan moet je toch gaan kijken en je afvragen of de vis er last van heeft.
Als je de foto neemt die we weergeven in dit artikel, dan spreken we over een bult en de vis zal er “denkelijk” weinig last van hebben.
Maar er zijn vissen daar spreek je niet meer over een bult maar een gezwel.

Tevens moet je, je dan afvragen wil je wel zo iets als een (kingkamfa) in het aquarium hebben zwemmen ?

Er kan hier lang over worden gediscuteerd, maar we zijn het eens dat niet alles gezond is (helaas).

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Mischa

hallo

ik vind inderdaad de vissen op de website gewoon weg afschuwelijk niet door de bouw of kleur maar zoals u al zij het gezwel dat er op zit.

dan de vraag zou ik een kingkamfa in me bak willen hebben?

mijn antwoord daarop is ja, want:
zoals deze vis

zou ik best wel willen hebben zolang die geen gezwel krijgt. maar dat is een discussie over smaak en die discussie gaat eigenlijk nergens over natuurlijk haha

wanneer is het genoeg? tja als we dat toch is wiste heb al foto’s gezien van goedvissen en parrots zonder staart ik bedoel hoe ziek is dat?

maar wat ik dus probeer te bereiken
een hybride hoeft niet meteen slecht te zijn, zolang de vis maar een normaal leven kan hebben

groetjes Mischa

Beantwoorden
Martin

Tja papegaaicichliden / Red Parrot wat men er allemaal over zegt zal best wel en het is idd een apartevis maar dat geld ook voor bv sluierstaarten.

Maar goed to the point ik heb vandaag een rekord 800 gekocht met meubel hout achterwand en nog veel meer accesoires voor wat ik noem een prikkie maar daar zaten wel

4 red parrot papegaai cichliden bij

Persoonlijk ok ben er niet voor maar ik gun deze beesten wel een goed tehuis want ik kan / wil ze op den duur niet houden hoewel ze wel nieuwsgierig as hell zijn best grappig.

Ik kan ze moeilijk aan de kat geven ?

Beantwoorden
Tj vd P

Het is bijzonder triest hoe er over het algemeen met vis wordt omgesprongen. egoisme en desinteresse zorgt ervoor dat veel vis slecht wordt behandeld.
Dit noemt men ook wel een ernstig gebrek aan invoelingsvermogen ten kostte van vissen.
Als men bijv. stopt met het kopen van kweekgedrochten, dan stopt de verkoop, en lost het probleem vanzelf op. Hou de vis naar de aard van het beestje, leuker voor jezelf en beter voor de vis.

Beantwoorden
cuperia

Ben het oneens met de met jullie stelling over de papegaaiciclide of parrot,, mits compleet met staart en niet lichtgevend. Zijn ‘handtam en zijn blij je weer te zien, elke keer weer. Daar word ik (helaas) nou vrolijk van…Weet iemand het verschil tussen een mannetje-vrouwtje? Heb ook 2 stel zebra’s , tís wel leuk te zien alles waar ze druk mee zijn maar zo blij die parrots zijn zo vijandig zijn die zebra’s ,tegenover mij dan!

Beantwoorden
cees hokke

hallo cuperia
heb ook 2 papagaai vissen 2 zeer vriendelijke dieren.een laat zich aaien door mij.
je hecht je aan hun, mijn vraag aan u is hoeveek gr. voer geeft u per dag?
ze groeien als kool. is daar een stop aan ? ben bang dat m’n bak te klein wordt straks.
120 liter! mvgr cees hokke

Beantwoorden
MV

In NL worden de gekleurde papegaai cichliden ook nog verkocht.

Beantwoorden
Beheerder

Hallo MV,

Klopt er worden nog steeds gekleurde (misvormde) papagaai cichliden aangeboden.
Maar er is geen toezicht, dus zullen deze vissen op meerdere plaatsen worden verkocht (helaas).

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
cees hokke

heb 2 papagaai cichlides in aquarium van 120 liter.
ze zijn ongev. 10cm.
hoeveel gram voer p.d. is goed?
en hoe oud kunnen ze worden ongeveer?
het zijn echt m’n 2 huisdieren
ze zijn heel erg vriendelijk en nieuwschierig.
m.v.g. clhokke

Beantwoorden
johan

De berichtgeving door beheerder is niet geheel correct waar het betreft bio- gentechnische manipulatie, voor zover bekent is de flowerhorn gekweekt door kruisingen.
Wat betreft de grote bult op het hoofd van sommige (want niet alle hebben een uitzonderlijk grote bult) dat is een kwestie van puur en alleen daar op door kweken, maar een bult op het hoofd is een teken van dominantie die bij vele cichlides voorkomt.
Ik ben ook van mening dat beheerder door zijn (terechte) afschuw van sommige misstanden wellicht iets bevooroordeelt is

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Johan,
Het klopt helemaal omtrent de bultvorming betreffende bepaalde cichliden, denk aan C. Moorii of A. Citrinellus.
Dat er wordt gekweekt op deze bult (zo groot mogelijk) is in mijn ogen niet meer natuurlijk en het gaat dan ook niet meer over dominantie maar eerder om vervorming.

Zolang het voer tot zich kan nemen, geen problemen heeft met zwemmen is het in mijn ogen goed “ongeacht dat ik misschien inderdaad bevooroordeeld ben betreffende natuurlijke vissen”.
Is dit niet meer het geval en de vis heeft echter problemen dan spreek ik over dierenmishandeling.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Roy

De veija heeft toch ook een bult.. De ene groter dan de ander.. Men moet niet zo oordelen over of iets mooi is.. Of functioneel.. Er zwemmen wezens in de oceaan die spuug lelijk zijn.. Vind ik.. Maar dat hoeft een ander niet te vinden.. Kwestie van persoonlijke smaak..

Beantwoorden
Fred

Hallo mensen!
Ik zie liever dat mensen folowerhorns orandas of andere vissen in hun aquarium houden die niet in de natuur voorkomen .
En dus zeker geen wild vang zijn.
Ook moeten wij eens bedenken of we wel haring zouden eten als die op het dek van een schip zouden schreeuwen terwijl ze langzaam sterven.
Mogen wij de zee wel leeg vissen en ontwikkelingslanden mogen niets?
Ik denk dat wij in Nederland te ver doorgeslagen zijn door alles te verbieden.
Laat mensen lekker genieten van hun kweek vissen ,en de andere daarlaten zwemmen waar ze thuishoren .

Beantwoorden
Maike

Ik heb 2 papagaaien gekocht voordat ik er de background van wist. Ik moet zeggen dat ik geen moment spijt heb. Voor deze had ik nooit vissen. Mijn partner wel. Ik had echt nooit gedacht dat je van vissen kon gaan houden zoals van een poes of hond. Onze papagaaien zijn een koppeltje en zo cute hoe ze elkaar zoenen en kroelen en elkaar het hof maken. Het mannetje komt zelfs met mijn hand kroelen als ik mijn hand in het aquarium steek. Serieus een vis die liefde geeft. Zo lief. Bij ons zitten er alleen wat plakvisjes bij. Die leven meer onder de stenen en onder het hout. De papagaaien hebben dus de hele bak voor zichzelf. De papagaaien zijn 1 x ziek geweest. Ik kon wel huilen. Door veel te lezen erover en zorgen zorgen zijn ze er gelukkig bovenop gekomen. Je krijgt nooit mensen zover om ze nooit meer te kopen. Ze zijn gewoon echt lief. Dat heb ik nog nooit met een vis mee gemaakt.

Beantwoorden
Dio

Wat een belachelijk artikel. Website gerapporteerd!

Beantwoorden
Luis

Ze zouden de schrijver van dit artikel eens genetisch moeten manipuleren die komt wat tekort.

Beantwoorden
Soraya

Flowerhorns zijn hybrides en niet genetisch gemanipuleerd. Beheerder is hier al aantal keren op gewezen maar vertikt het toe te geven en te corrigeren. Dit soort informatie moet van de lucht gehaald worden om te voorkomen dat mensen verkeerd worden geïnformeerd.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Dio, Luis of Soraya “aangezien we het hier over de zelfde persoon hebben”.

Je kunt en mag uiteraard van mening verschillen betreffende artikelen die op Cichlidenkwekers.nl staan vermeld.
Tevens is het ook van belang om een artikel eens goed te lezen en als je het dan niet eens bent, kom dan met harde feiten.
Maar het heeft totaal geen invloed, het werkt zelfs tegenovergesteld, om te reageren met diverse namen “e-mails”.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!