Cichliden kwekers

Dwergcichliden communicatie

Dwergcichliden communicatie

dwergcichlide communicatieCichliden hebben een taal, ze spreken niet zoals de mens maar met bepaalde tekens, gebaren, kleur signalen en handelingen.
Als we ons in het onderlinge contact van vissen verdiepen en daarbij de nodige hoeveelheid geduld hebben kunnen we hun taal enigszins leren verstaan en daardoor een betere kijk krijgen op hun leven.

Dit is voor veel aquarianen die alleen 1 blikvanger van een aquarium in de kamer hebben staan van weinig belang, maar wil men zich gaan verdiepen in gedrag van een bepaalde vis wat op zich al een hobby kan zijn, dan komt de vis communicatie om de hoek kijken!
We hebben het dan over kweken, en het observeren van het interessante gedrag van deze vissen!
Natuurlijk is de vissen taal niet alleen bij cichliden aanwezig maar omdat deze site zich voornamelijk bezig houdt met cichliden zullen wij ons alleen richten op onze kleine pittige rakkers!

Kleurentaal

hemichromis fasciatusBij cichliden is deze taal van vitaal belang!
Een cichlide kan met een kleurentekening laten zien hoe zijn stemming of motivatie is, enkele voorbeelden daarvan zijn: neutraal, stress, bereid tot vechten voor zijn territorium, maximale gevecht-stemming (uitermate agressief meestal bij kweek tegenover andere vissen of andere soortgenoten).

Hemichromis fasciatus / foto: Anton Lamboj

Bij Hemichromis fasciatus (is geen dwergcichlide) zijn de meeste kleursignaal verschillen ontdekt met maar liefst 8 verschillende kleur patronen werkt deze vis met heel wat kleuren, om duidelijk te maken naar andere vissen wat zijn stemming of motivatie is:

hemichromis fasciatus kleurentaal

  1. 1. = vrouwtje tijdens kuitschieten: ik ben bezig met eieren afzetten en wens met rust te worden gelaten.
  2. 2. = ouder dier tijdens broedzorg: ik ben bezig met het verzorgen van mijn jongen en duld daarbij geen inmenging.
  3. 3. = opgeschrikt dier zonder schuilplaats: ik ben bang en weet niet waar ik een goede schuilplaats kan vinden.
  4. 4. = opgeschrikt dier dat een schuilplaats heeft gevonden tussen de beplanting: ik ben bang maar heb een schuilplaats gevonden.
  5. 5. = maximale gevechtsstemming: Dit is mijn territorium dat ik tegen elke indringer zal verdedigen.
  6. 6. = sterke binding aan territorium en bereid ervoor te vechten: Dit is mijn territorium en die zal ik met geweld verdedigen.
  7. 7. = zwakke binding met territorium en bereid ervoor te vechten:ik vecht met iedereen die in de buurt van mijn territorium komt.
  8. 8. = zonder broedgebied of territorium: ik neem het ervan heb op dit moment niks om handen.


Maar ook gekleurde vinnen kunnen ook een kleurentaal zijn, meestal worden deze gekleurde vinnen gebruikt bij het leiden van de jongen tijdens de kweek. We nemen hiervoor als voorbeeld Pelvicachromis pulcher.
In de voortplanting tijd zijn de buikvinnen fel rood gekleurd met een blauw randje.
Is de kust veilig dan steekt het vrouwtje de borstvinnen naar beneden wat inhoud dat de jongen de signaalvlag (de borstvinnen na zwemmen).
Is er echter gevaar dan zal het vrouwtje de signaalvlag (de borstvinnen) intrekken zodra de jongen de signaalvlag niet meer zien zullen zei meteen op de bodem naar dekking zoeken.

pelvicachromis pulcherDoor hun schutkleur vallen ze dan vrijwel niet meer op, ook verroeren ze zich helemaal niet.
Deze reactie blijkt het sterkst en het duidelijkst te zijn bij de eerste paar dagen.
Het einde van het alarm wordt weer door een signaal aangekondigd: één van de ouders zwemt met de rode buik en buikvinnen over hen heen.
Rood is bij deze vis niet zoals bij de mens een stoplicht maar komt juist overeen met groen op ons stoplicht.
Een onbetekenend verschil slechts een kwestie van afspreken!

Dit leiden met de signaal vlag speelt ook s ávonds een rol de moeder vis leidt dan de jongen naar hun broedholletje.
Als men het holletje een beetje camoufleert tegen de voorruit dan kan men de ei afzetting en de gehele gang van zaken volgen recht voor de voorruit.
Het vrouwtje inspecteert even het hol tegen rovers en dan worden de jongen erin geleid.
Verschillende malen kan men goed zien hoe de rode borstvinnen het signaal werkt bij deze soort en kun je dus zeggen dat kleurentaal werkt!

Bij vergelijkbare soorten kom je ongeveer hetzelfde tegen maar zijn de afspraken met de jongen iets anders zo ook bij Apistogramma borellii Als het vrouwtje daar de signaalvlag (ook de borstvinnen) stil hangt.
Gaan de jongen meteen naar de bodem, waar zij met hun goede schutkleuren goed gecamoufleerd zijn tegen rovers.
Zijn de jongen wat groter dan gaat het vrouwtje boven de jongen hangen en schut ze met een aparte manier met haar kop waarna de jongen weer gaan stilliggen op de bodem.
Het einde van het alarm wordt weergegeven doordat het vrouwtje weer boven hen komt hangen en borstvinnen en kop beweegt en een bepaald kleurenpatroon laat zien.
Apistogramma vrouwtjes hebben een geel zwart kleurenpatroon waar de jongen het beste op reageren!
En zo kwam de kleur van de apistogramma vrouwtjes tot stand.

Etroplus maculatus uit Azië is helemaal oranje maar in de broedtijd heeft die zwarte vinnen als signaalvlag om de jongen te leiden!

Hemichromis jongen worden geleid door de rode kleur en zigzaggend zwemmen van de ouders.
Dit is met modellen in een aquarium bewezen professoren hadden de ouders eruit gehaald en hadden de jongen in een bak gezet met een zwarte en een rode schijf en de jongen zwommen alinea recta naar de rode zigzaggende schijf.

De zwarte oogstreep bij veel dwergcichliden: Apistogramma agassizii, borellii, anomalochromis thomasi etc. is voor het verstoppen van het oog en is dus ook zeker nuttig tegen rovers, ook laat men met de zwarte oogstreep weten dat er met jouw niet gespot kan worden!

Na deze enkele voorbeelden van kleurentaal ziet men natuurlijk wel in dat deze taal bij deze vissen een goed ontwikkelde taal is!

Trillingtaal

staartslagBij de Zuid-Amerikaanse dwergcichliden zie je deze soort van taal veel terug.
We beginnen met de staartslag.
Apistogramma wickleri heeft de staartslag bij de onderlinge concurrentiestrijd bijzonder ver weten te brengen.
Die beruchte staartslag wordt op vrij grote afstand toegediend, waarbij niet op de rivaal wordt gemikt maar net eronder.
Door die krachtige staartslag ontstaat onverwachts in het water een zuiging waardoor de rivaal wel 30-40 cm wordt omlaag gesleurd door de ontstane stroming: een doelmatige werkwijze want zijn rivaal kan nu niet meteen een goed gerichte staartslag terug geven. Men zou het kunnen vergelijken met een bokser die zijn tegenstander in een hoek probeert te manoeuvreren zodat hij geen klap terug kan krijgen.

op deze tekening geeft de linkse man een staartslag aan de rechtse de rechtse raakt in de stroming naar beneden terrecht.

Bij pelvicachromis pulcher ziet men de trillingstaal ook terug komen.
Bij deze soort wordt de trillingstaal niet gebruikt om de rivaal weg te krijgen nee bij deze soort is de trillingstaal van het vrouwtje naar het mannetje toe.
Het vrouwtje laat weten aan het mannetje met een felle rode buik en trillende bewegingen dat zei paarrijp is.

Ook de combinatie met de kleurentaal speelt ook weer hier een belangrijke rol in dit taal gebruik!

Taal van gebaar en actie

Zoals de mens kunnen ook vissen met gebaren heel wat duidelijk maken. Ook de taal met gebaren en actie gaat altijd gepaard met kleurentaal!

Met deze taal gaat het zo goed als altijd over territorium perikelen.
We nemen Apistogramma sp. Tefé als voorbeeld.
Apistogramma sp. Tefé leeft in harems met 1man met meerdere vrouwtjes.
Als er andere mannetjes in de buurt zijn.
Wil het dominante mannetje de indringer verjagen.
Dit gebeurd zelden met meteen bijten en happen!
Het mannetje zal eerst de indringer willen verjagen door hem te imponeren waar de gebaren aan bod komen: hij zet ten eerste zijn rugvin zo hoog mogelijk op en knijpt zijn staartvin en laat hem zijn flanken zien, zal een aantal malen proberen met deze kleurenpracht de indringer te verjagen, denkt de indringer nog steeds niet aan vertrekken dan krijgt men stap 2 te zien.
Het mannetje blijft met opgeheven rugvin zwemmen maar laat nu niet meer zijn flanken zien maar gaat nu met hoofd naar voren hierbij zet hij zijn kieuwen uit nou is zijn hoofd 2 tot 3 maal zo breed en probeert hem op deze manier te imponeren!
Vlucht de indringer dan nog niet dan komt stap 3 de aanval.
Ik heb een filmpje van mijn tefé die ik na dit stuk geschreven heb mijn verhaal zal toe lichten.
Op het filmpje is het tonen van de flanken al geweest alleen rechtstreeks er op af met open kieuwen en de aanval staan erop.

Ik hoop dat u van dit artikel wat hebt opgestoken over de geheimen van de cichliden wereld.
Bron: van vis tot vis communicatie in de viswereld door: prof. Dr. A stolk

Website Auteur: www.dwergcichlide.nl

Reacties
van bezoekers

Dalm.F

Heb zelf nog geen aquarium maar die komt er wel ,ben nog veel op site,s aan het kijken om dat ik nog twijfel over de keuze vissen die ik wil,gezelschapsbak of cichliden die ongeloofelijk mooi zijn.
jullie site zal daar zeker aan mijn keuze bijdragen.
Erg goed en duidelijk opgezet zal zeker nog enkele uurtje er op kijken en lezen.
bedankt hier voor.
F.Dalm

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!