Cichliden kwekers

Exochochromis Anagenys

Exochochromis Anagenys

Een roofzuchtige haplochromis (drie spot torpedo) die zich voornamelijk ophoud in de rotsachtige habitats op zoek naar jonge mbuna cichliden.

Exochochromis: Eccles en Trewavas, 1989.

exocho = excellent, outstanding. chromis = fish.

Anagenys: Oliver in Eccles en Trewavas, 1989.

ana = back, again. genys = chin, jaw, cheek.

e. anagenysAnagenys een naam van Dr. Oliver bedacht van uit het Griekse.
Betekenis: Met de kin naar achteren vanaf de gebruikelijke plaats, waardoor dit soort een zeer ongebruikelijke kaak stand heeft, de onderkaak past precies achter de bovenkaak als de mond is gesloten.

Deze rover en zijn manier van roven komt redelijk overeen met de Aristochromis christyi en de Tyrannochromis macrostoma.
De exochochromis anagenys zwemt met een hoge snelheid een meter boven het substraat, waarbij ze af en toe stopt en het lichaam kantelt om een mbuna te bemachtigen.
De mond van de E. anagenys lijkt op een snavel, zoals bij de A. christyi, waardoor ze meer grip krijgen op de prooi die ze vangen met een zijwaartse ruk van de kop.

exochochromis anagenys vrouwVrouwtjes en niet broedende mannetjes in het noordelijk deel van het meer zijn geheel geel (goudkleurig) met drie donkere vlekken op het lichaam.
De variant in het zuidelijke deel van het meer zijn meer zilverachtig.

exochochromis anagenys manMannetjes met broedkleuren vertonen een blauwe kleur, en de 3 vlekken zullen hierbij niet meer zichtbaar zijn, eerder zullen er verticale strepen worden getoond.
In broedtijd zal het mannetje een territorium vormen op het zand of op een steen, waar de ei afzetting zal plaats vinden.

De E. anagenys wordt gemiddeld een 25 a 30cm, en het is dan ook niet verstandig om deze te plaatsen in een aquarium met minder dan een 1000 liter water.
Het aquarium moet genoeg open ruimte bezitten met hier en daar diverse rost partijen.
Plaats de E. anagenys wegens zijn roofgedrag niet bij de kleinere soorten.

In het aquarium kunt u deze variant voeren met onder andere:
Krill, Artemia, Mosselen, Garnalen, Sprot en de vele soorten granulaat.

Reacties
van bezoekers

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!