Cichliden kwekers

Filtermatten- en watten

Filtermatten- en watten

Aquarium filtermatten- en wattenDe verschillende filtermatten behoren tot de biologische filtermaterialen.
Zij zuiveren het water door het tegenhouden van de kleinere vuildeeltjes, maar tevens zullen zij ook een huisvesting zijn voor de miljarden bacterie die weer zorgen voor het omzetten van schadelijke afvalstoffen zoals Nitriet of Nitraat.
Er is weinig tot geen onderhoud nodig bij filtermatten, zouden er na verloop van tijd toch teveel organisch vuildelen zijn waardoor de matten dicht slibben en er minder doorlating zou ontstaan dan is het raadzaam om de matten met aquarium water te verschonen, verschoon hierbij nooit alle vakken met de matten in een keer aangezien u dan de hele bacterie cultuur doet verwijderen.

Japanse matten:

japanse filtermattenDeze matten zijn praktisch onverslijtbaar en zijn zeer vormvast, door een open structuur is de kans op dicht slibben stukken minder, hierdoor is er dan ook bijna geen onderhoud nodig.

Nylonmatten / Filterschuim (spons):

nylon filtermattenDeze matten zijn veel minder vormvast dan de Japanse matten, doordat de fibers veel slechter aan elkaar zijn gezet gaan ze minder lang mee, daar tegenover zijn ze natuurlijk een stuk goedkoper als de echte Japanse matten.
Deze matten zijn er in diverse structuren “dichtheid” te verkrijgen.
De matten hebben als nadeel dat ze bij een paar keer verschonen zodanig zijn dichtgeslibd dat de structuur “veerkracht” steeds minder word waardoor de doorlaatbaarheid van water ook steeds minder zal worden.
Wel zijn ze goed geëigend voor de laatste kamer doordat de fijne structuur mat het laatste zweefvuil zal filteren.

Er zijn diverse merken van potfilters “type” waar u de diverse sponsen op maat kunt krijgen.
Ook zijn er de zwarte sponsen voorzien van koolstof.

Matala matten:

matale filtermattenDeze matten zijn gemaakt van Poly Propylene Compound waardoor ze vormvast zijn en gemakkelijk versneden kunnen worden.
De matten hebben een lange levensduur en zijn licht van gewicht.
Er zijn meerdere grofheden “herkenbaar door de kleuren” die in een bioloog afwisselend kunnen worden geplaatst waardoor er een goede doorstroming zal ontstaan.

Filterwatten:

filterwattenFilterwatten worden vaak in kleine filters toegepast waar slechts een beperkte plaats voorhanden is, zij hebben een heel fijne structuur en houden heel veel organisch vuil tegen.
Filterwatten zijn niet echt schoon te spoelen en een vervanging zal noodzakelijk zijn aangezien ze anders steeds sneller zullen dicht slibben.
De filterwatten zijn ook in de diverse structuren “dichtheid” te verkrijgen zoals de grof structuur blauw, de fijnere structuren groen of wit.

Voor potfilters “merk en type” zijn hier net zoals bij de filterspons de watten op maat te krijgen.

De doorlaatbaarheid:

nylon filterblokkenbiofilter bollenIn een bioloog kan filterschuim ook in kleine blokjes worden toegepast, bijvoorbeeld in een van de kamers, en is dan zeer geschikt als een goede huisvesting voor de bacteriën.
Doordat er geen totale oppervlakte wordt gebruikt is de doorlaatbaarheid stukken beter.
Een ander oplossing zijn bio-ballen voorzien met filterschuim, hierbij zal er nog een betere doorlaatbaarheid ontstaan, alleen zal hierbij het schoonmaken stukken moeilijker worden.

Tip: Bij het gebruik van biomatten en zeker bij filterwatten is het raadzaam om deze eerst goed uit te spoelen met lauw water!

Reacties
van bezoekers

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!