Cichliden kwekers

Heckel, Symphysodon -Discus

Heckel, Symphysodon -Discus

heckelHet eerst beschreven in 1840 door Dr Johann Jacob Heckel, de Heckel Discus zijn inheems in Brazilië.
De Heckel Discus wordt gevonden in rustig water waar, en houdt zich voornamelijk op tussen de zware beplanting en ondergedompelde bomen “wortels”.
Deze Discus wordt beschouwd als een van de mooiste van alle natuurlijk voorkomende discussen en is ook de meest moeilijke Discus om in gevangenschap te houden.

Het is een rustige, vreedzame scholenvis die alleen tijdens de broedtijd territoriale neigingen heeft.
Hij kan uitstekend met andere rustige vissen gehouden worden, maar toch komt hij het best tot zijn recht in een speciaal aquarium “vooral door de vrije hoge temperaturen”.

Synoniemen:
Heckel Discus, Red Discus

Groep:
Cichlidea

Herkomst:
Zuid-Amerika Brazilië: Rio Negro, Rio Trombetas, Amazon, Rio Abacaxis,
Rio Nhamundä: Amazonegebied.

Grootte:
Man circa 20 cm vrouw circa 20 cm.

Aquarium:
Minimaal aquarium 200 x 60 x 60 cm

Decoratie:
Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 200 cm.
De planten goed verankeren in de bak, gebruik kienhout en stenen om schuilplaatsen te maken.
In een groter aquarium kun je een grootte groep houden, zo dat je een alfa mannetje krijgt die dan hun eigen territorium verdedigen.

Waterwaarden:
Temp: 26-30 graden.
PH: 6,5-7,0
GH: 1-4

Voeding:
Levend voer zoals witte muggenlarven, of tubifex zijn het beste.
Hoge kwaliteit discus pellets, bevroren voedsel en gevriesdroogd voedsel dat rijk is aan eiwitten zijn ook aanvaardbaar.
Vlokken zal niet genoeg zijn. Probeer voor de gezondheid variëren hun dieet voor een optimale.

Kweek:
Kweken erg lastig

Reacties
van bezoekers

Etienne

ik heb een vraag je, ik ben heel erg geïnteresseerd in discussen.ik heb er vroeger al gehad en met suexec kunnen houden.ik heb er nu geen meer maar ik zou er terug willen houden, maar ik had gedacht van stenker discussen te houden.zijn er soms mensen die daar meer van weten en wat denken jullie daar over.

gr Etienne.

Beantwoorden
ReneV

Hallo Etienne,

Stendker Discusvissen zijn kwalitatief mooie kweek soorten (De Stendker Discus).
Zelf ben ik meer van de wildvang en zijn kleuren maar ook het gedrag is dan veel natuurlijker.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Etienne

ik heb ook gelezen dat die vissen niet zo vatbaar zouden zijn voor ziektes. maar of dat waar is weet ik niet.maar ze vallen wel in mijn smaak.

gr Etienne.

Beantwoorden
Etienne

ik heb mij dan maar 4 discussen mee gebracht van de club. 2 pigeons red 1 kobalt blouw en 1 golden sonrias. ze waren rond de 7 a 8 cm en ik heb ze nu een week zitten en ze beginnen nu rond de zwemmen en eten ook.de eerste dagen hebben ze niets gegeten.maar nu komt er leven in.sorry als er fouten in zitten hoor.

gr Etienne.

Beantwoorden
ReneV

Hallo Etienne,

Een Discus is niet al te gemakkelijk om om te wennen tegen over een andere vis.
Maar gelukkig eten zij dat zegt toch al dat ze zich op het gemak voelen en neem aan dat ze zich nu ook zullen laten zien.
Het zijn niet mijn voorkeuren betreffende de varianten, maar gelukkig hebben we niet allemaal de zelfde smaak 🙂

Suc6 en veel plezier met de Discus vissen.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Etienne

bedankt Rene, ik zien natuurlijk ook graag wild vang dat is zeker, maar daar is mijn aquarium te klein voor. als ik een groter aquarium zou hebben minstens toch 2m dan zou ik ook wel wildvang houden maar nu ben ik al ontkend met deze soorten.ze beginnen goed rond te zwemmen nu en ze zoeken de bodem af naar eten zo dus ze beginnen honger te krijgen en dat zie ik graag dat ze zoeken.en bij mijne vriend is ook alles ok daar beginnen ze ook rond te zwemmen en de bodem af te zoeken naar eten.zo dus ik denk wel dat het goed komt met die discussen, en wij zullen zeker ons best doen voor ze goed groot te krijgen en gezond te houden.

gr Etienne.

Beantwoorden
Etienne

ik heb mij in mei 4 discussen mee gebracht van de club, ik heb dat al eens eerder vermeld.ze waren bij aan koop 7 cm, ik heb ze nu 4 maand zitten en ik moet zeggen ze groeien zoals kool ze zijn nu ruim 15 cm. en of u het gelooft of niet er heeft zich al een koppel ge vormt. zo dus ze zitten heel goed hoor.het is maar ter informatie dat ik het hier schrijf hoor voor de stand van zaken.

gr Etienne.

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Etienne,

Leuk dat je ons op de hoogte houd van de stand van zaken.
Altijd fijn om te horen dat de vissen het goed doen, zo beleef je veel plezier aan een aquarium.

Indien je geïnteresseerd bent kun je het aquarium misschien delen met onze bezoekers, in de categorie Showaquarium ?

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Etienne

ok Rene zal ik zeker eens bekijken. maar ik heb zo de indruk dat onze hobby op een laag pitje staad vind u niet. er komt wel weinig reactie op de artikelen die ge schreven worden over onze hobby.ik onder vind het ook in onze club dat de leden verminderen en nog weinig interesse is voor zo een schone hobby. ja interesse moet er wel zijn he want anders loopt u hobby op de klippen. en dat vind ik heel spijtig, ik vind het een pracht hobby maar je moet er u volledig 100% voor in zetten, en dat is voor sommige te veel. als ik begon had ik ook veel tegen slag en mizeri maar de aan houder wind zeggen ze en dat is ook zo ik heb het ook mijn eigen moeten leren uit boeken en nu zeer interessant het net daar vind je heel veel op voor mensen die nog wat willen leren over deze prachtige hobby.ik wil maar zeggen dat ik vind dat er weinig interesse is, en dat vind ik heel spijtig.

gr Etienne.

Beantwoorden
Etienne

het is voor nog eens te laten weten dat het met mijn discussen zeer goed gaat.ik heb dan ook besloten dat ik als bij vissen alleen kleine vissen bij gaan houden zoals de roodneus kardinalen en nog andere kleine zalmsoorten.ik heb er nu al een deel van zitten zoals roodneuzen ik vind dat een heel levend visjes, en altijd leven in uw bak en de discussen zwemmen er graag bij en storen er zich niet aan.de planten zijn heel schoon, en mijn water is ook heel goed, ook geen schommelingen van de water waarden, en dat vind ik wel zeer goed en probeer ik dat te vermijden van schommelingen.ik ben ook zeer tevreden van mijn biofilter werkt heel goed.zo mensen dat was zo een kleine update van mijn discussen en mijn bak.

gr Etienne.

Beantwoorden
Jacques

Ik wil toch graag enige opmerkingen maken met betrekking tot enkele redactionele onvolkomenheden in de beschrijving van de Heckel. Haast tenenkrommend vind ik sommige passages als het gaat om de grammatica met betrekking tot de nederlandse taal. Wellicht dat u nog eens uw oog wilt werpen op de tekst? Het lijkt er op dat u een buitenlandse site gebruikt met de vermaledijde google translate functie op “aan”.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Jacques,

Bedank voor uw reactie en wij hebben het bericht van de auteur bij deze iets aangepast.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!