Cichliden kwekers

Malawi schelpbewoners

Malawi schelpbewoners

De Metriaclima livingstonii is een zand bewoner die voor komt in het gehele meer, en in het Malombemeer.
Door zijn grote van ongeveer 5 tot 11cm (aquarium groter) houd de M. livingstonii zich voornamelijk op bij de schelpen van de Lanistes nyassanus.
lanistes nyassanus Lanistes nyassanus (Dohrn, 1865)


De mannetjes verdedigen in het meer de schelpen en waarschijnlijk ook de vrouwtjes, op de zelfde manier zoals andere mbuna varianten hun territorium verdedigen.
Het mannetje is te onderscheiden van de vrouwtjes door dat hij wat groter wordt.
m. livingstonii manmetriaclima livingstonii vrouw


Ze werden ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk als Metriaclima livingtonii – likoma schelp.

Benaming en verwanten:

De M. livingstonii is sterk verwant aan de M. elegans, beide komen voor boven een zuivere zandbodem.
De M. livingstonii is te onderscheiden door zijn patroon van onregelmatige gele blauwe streepjes in de staartvin, terwijl de staartvin van de M. elegans een zwarte rand langs zowel de boven als de onderkant bezit en voor de rest kleurloos is.

Voorheen was de Metriaclima lanisticola een jonger synoniem van de M. livingstonii, A.Konings constateert dat deze varianten nu verschillende soorten zijn.

Ook zie je de naam Maylandi lanisticola voorkomen, Maylandia = Metriaclima.
Maar hier zijn nog veel onduidelijkheden over, indien je graag leest kun je de discussie tussen de prominenten, zoals A.Konings en Phillips Brunel, volgen op www.cichlidae.com

A. Koningsinformatie :
De populatie bij Likoma werd door Ribbinck Ps. livingstonii ‘Likoma’ genoemd, maar wordt hier als een populatie van M. elegans beschouwd.
Alleen de kleinere dieren werden in een lege schelp aangetroffen, terwijl de overige exemplaren, groepen vormen die zeer groot kunnen zijn, denk hierbij aan 2 mannetjes met broedkleuren en een 50tal vrouwtjes.

  1. Pseudotropheus livingstonii

Dr. Jay Staufferinformatie :
Jay Stauffer (pers. comm.) has recently examined the type material of this species, previously thought to be a Metriaclima, and discovered that another taxon, P. elegans, is in fact a junior synonym of P.livingstonii, a name which it now also turns out has been incorrectly used for decades by aquarists and scientists alike, for Metriaclima lanisticola, a look-alike species that lives in and around empty shells. I in turn have found that on both morphological and behavioral grounds P. livingstonii does not belong to Metriaclima at all and is better re-assigned to Pseudotropheus. The species occasionally seen in the aquarium hobby as P. elegans is thus the true P. livingstonii, and the hobby livingstonii is correctly M. lanisticola.

Handelsnamen:
Metriaclima livingstonii, Pseudotropheus lanisticola ?, Pseudotropheus pursus, Pseudotropheus livingstonii ‘Likoma’, Pseudotropheus livingstoni lanisticola, Tilapia livingstonii , Livingstone’s Mbuna, Snail-Shell Mbuna, Livingstons Schneckenbuntbarsch

Aquarium:

metriaclima livingstonii In het aquarium kan de M. livingstonii een pittig visjes zijn en is niet bang om een gevecht aan te gaan met een grotere vis, als het gaat om territorium gedrag.
Tevens wordt het aanbevolen (raadzaam) om meerdere vrouwtjes te houden bij een mannetje.
Gebruik minimaal een 200liter aquarium, met een zanderige bodem, richt het aquarium in met grote stenen en de menige schelpen.
Zorg voor de juiste voeding, de M. livingstonii is een omnivoor.

Kweek:

Een verschil tussen de M. livingstonii en andere mbuna varianten is de broedtijd van de eieren.
Het vrouwtje zou de eieren niet meer als 16 dagen vast houden, dit is 5 dagen korter als bij de meeste mbuna varianten.
Waarschijnlijk heeft de M. livingstonii zijn broedgedrag aangepast door het leven in een schelp.
Doordat de jongen in de schelp voldoende worden beschermd, is het niet nodig dat het vrouwtje de jongen 21 dagen in de bak houd.
Dit wil niet zeggen dat ieder vrouwtje de jongen los laat op de 16de dag, het zal zoals bij iedere andere cichlide verschillen.

Interessant om te lezen:

Geslachts verandering bij Malawi Cichlid (Metriaclima livingstonii), werd gedocumenteerd.
Een functioneel mannetje werd in een aquarium gescheiden van drie functionele vrouwtjes doormiddel van Plexiglas als een scheidingswand.
Nadat het mannetje was verwijderd, ontwikkelde een van de functionele vrouwtjes mannelijke secundaire seksuele kenmerken en bevruchte de geproduceerde eieren van de andere vrouwtjes.
In een tweede experiment, werden 6/7 functionele vrouwtjes geplaatst in een aquarium zonder een mannetje.
Er werd nogmaals een geslacht veranderen opgemerkt bij een van de oude vrouwtjes, waardoor er meerder broedsels zijn ontstaan.

Bron (geslacht verandering): Dr. Jay Stauffer : publicaties : PDF artikel

Reacties
van bezoekers

Guven Gurler

Beste Renee,

Weet je ook zo wat voor ik het beste kan geven aan deze soort? Ik ga deze houden en de pseudotropheus saulosi. Kun je me enige info hierover geven zodat ik de juiste voeding kan kopen?

Alvast bedankt.

Groetjes,
Guven

Beantwoorden
ReneV

Hallo Guven,

Je kunt deze vissen dieverse diepvries producten geven, zoals artmeia, daphnia, cyclops, muggenlarve enz.
Maar ook cichliden granulaat zullen ze toch zich nemen.

In ieder geval zorgen voor een afwisselend voer programma, en het liefst kleine beetjes dan in een keer een berg,

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!