Cichliden kwekers

Wat is nitraat

Wat is nitraat

Wat is de bron van nitraat (NO3-) in het aquarium?

nitraatVisontlasting, voedselresten en andere organische afvalstoffen die zich in het aquarium ophopen worden afgebroken door bacteriën.
Een gevaarlijke product van dit proces zijn de ammonium ionen (NH4+), die in alkalisch water (pH>7) gedeeltelijk worden omgezet in ammoniak (NH3) wat zeer giftig is voor de vissen.
In een goed ontwikkeld en functionerend aquarium worden ammonium ionen door nitrificerende bacteriën (gedurende een proces dat bekend staat als nitrificatie) geoxideerd in het minder giftige nitriet (NO2-), wat vervolgens wordt geoxideerd in nitraat (NO3-), wat relatief veilig is voor de vissen.
Nitraat is het eindproduct van de nitrificatie en wordt in het aquarium niet verder afgebroken.
Hoewel een deel van het nitraat wordt opgenomen door planten, zal de concentratie in het aquarium geleidelijk aan toenemen.

Waarom is het noodzakelijk om de concentratie nitraat in het aquarium in de gaten te houden?

Nitraat (NO3-) is veel minder giftig dan ammonium ionen (NH4+), ammoniak (NH3) en nitriet (NO2-).
Toch is het noodzakelijk om het nitraatniveau in het aquariumwater in de gaten te houden om de geleidelijke toename door nitrificering tegen te gaan.
Een concentratie van 100 mg NO3- /l wordt beschouwd als gevaarlijk voor vissen, en een hoeveelheid van 50 mg NO3-/l kan een nadelige uitwerking hebben op gevoelige vissoorten en een enorme algengroei veroorzaken.

Wat zijn de kenmerken van een nitraatvergiftiging?

  1. Verlies of ongebruikelijke veranderingen van kleur.
  2. Verlies van eetlust.
  3. Ademhalingsproblemen.
  4. Verhoogde vatbaarheid voor ziekten.
  5. Acute vergiftiging – zogenoemde nitraatshock – kan voorkomen wanneer de vis (bijv. nieuw aangeschafte exemplaren) wordt bijgezet in een aquarium met een hoge concentratie nitraat. De vis gaat binnen 36-72 uur dood, vaak zonder kenmerken te laten zien van vergiftiging.

Reacties
van bezoekers

BertMaastricht

Nuttige info, te gek!! Zelf heb ik de laatste tijd probleem met te hoge nitraat gehaltes, +/- 40-50. Hoe kan ik die omlaag krijgen? Beetje hulp is welkom in het belang van de vissen!! Groet Bert

Beantwoorden
ReneV

Hallo Bert,

Het eerste wat je zult moeten doen is veel verversen, zodat je de nitraat naar onder krijgt.
Dan is het zoeken waardoor kwam die nitraat zo hoog, dus de oorzaak oplossen.
Vaak krijg je een hoge nitraat bij overbevolking, rottend voer etc.
Zelf werkte ik met een Nitraat filtering, misschien een optie.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!