Cichliden kwekers

Zelf een aquarium maken van plexiglas

Zelf een aquarium maken van plexiglas

Een aquarium maken van stevig plexiglas: zo doe je dat
De meeste traditionele aquaria worden van glas gemaakt, maar het is ook mogelijk om een hoogwaardig aquarium van plexiglas te maken. Plexiglas is niet alleen lichter en sterker dan standaard glas, maar heeft bovendien een hogere lichtdoorlatendheid. Daarnaast isoleert plexiglas beter dan gewoon glas, waardoor steeds meer liefhebbers van aquaria overstappen op deze materiaalsoort.

Je kunt overstappen op een aquarium van plexiglas door een nieuw exemplaar van deze materiaalsoort aan te schaffen, maar het is ook mogelijk om jouw plexiglas aquarium zelf te maken. Hoe je dit precies doet, lees je in de uitgebreide handleiding in dit artikel.

Stap 1: bepaal de maten van het aquarium
Voor je zelf een aquarium kunt gaan maken, moet je precies weten hoe de bak eruit moet komen te zien. Je kunt namelijk geen plexiglas gaan kopen als je nog helemaal niet weet hoeveel plexiglas je precies nodig hebt voor jouw aquarium. Om te bepalen hoe jouw aquarium er uiteindelijk uit moet zien, maak je een uitgebreid ontwerp van de bank. Dit doe je door eerst de inhoud van het aquarium te bepalen, aangezien de inhoud van het aquarium bepalend is voor de dikte van het plexiglas dat je moet gebruiken voor jouw aquarium.

Neem je een bak van 100 liter “met een standaard hoogte van 30/40 cm”, dan moet het plexiglas 8 millimeter dik zijn. Neem je een bak van 200 liter, dan moet de dikte van het plexiglas 10 millimeter zijn. Voor grote bakken rond de 600 liter wordt er een plaatdikte van 12 millimeter gehanteerd. Indien de inhoudt groter wordt of de hoogte hoger is dan 60cm, wordt er ook dikker plaatmateriaal gebruikt. Bepaal voor jezelf wat de inhoud van jouw aquarium moet zijn en houd rekening met de bijbehorende plaatdikte van het plexiglas bij het maken van jouw aquarium ontwerp.

Bij standaard aquaria wordt de bodemplaat van de bak ingeklemd tussen de buitenwanden van het aquarium. Is de bodemplaat van jouw aquarium 100 centimeter breed en 50 centimeter diep, dan heb je zijwanden in dezelfde diepte (50 centimeter) nodig. Bij het bepalen van de breedte van de zijwanden van het aquarium, moeten we de dikte van de voor- en achterwanden niet over het hoofd zien. De bodemplaat was 100 centimeter breed, maar de wand aan de zijkant moet wel ingeklemd kunnen worden tussen de voor- en achterwand. Zijn de zijwanden ieder 10 millimeter dik, dan is de breedte van de voor- en achterwand 102 centimeter.

Om een stevig aquarium te kunnen bouwen, raden wijn je aan om aan de bovenzijde van de bak twee strips te plaatsen die de voor- en achterwand met elkaar verbinden. Houd hier rekening mee bij het maken van het ontwerp.

Stap 2: het bestellen van de juiste materialen
Heb je eenmaal bepaald hoe groot jouw aquarium moet worden, dan kun je de materialen voor jouw plexiglas bak bestellen. Je kunt de juiste materialen in de bouwmarkt halen, maar je kunt ook plexiglas online bestellen. Door je materialen online te bestellen, hoef je niet eens de deur uit om de benodigdheden voor jouw plexiglas aquarium in huis te halen.

Stap 3: het bewerken van de materialen
Sommige plexiglas platen worden met ietwat ruwe randen geleverd. Om de randen glad te maken, gebruik je een brander. Let op: niet iedere brander is geschikt voor het glad maken van plexiglas randen. Propaan- en acetyleenbranders zijn wel geschikt voor deze klus, maar een butaanbrander is minder geschikt. Zorg ervoor dat je de juiste brander gebruikt, zodat het bewerken van het plexiglas goed lukt.

Om het plexiglas glad te maken op de randen, gebruik je een kleine vlam met de grootte van het uiteinde van een potlood. Het uiteinde van de vlam mag het plexiglas niet raken, dus houd de brander altijd op een afstand van het materiaal. De vlam wordt in een rustige beweging langs de rand van het plexiglas gehaald, maar doe dit vooral niet te langzaam. Je kunt beter een paar keer op en neer moeten gaan met de brander omdat je te snel bent geweest, dan dat de rand van het plexiglas door te langzaam werken beschadigd is geraakt.

Tip: Oefen het glad maken van de plexiglas randen eerst met afvalmateriaal. Op deze manier weet je zeker dat je de brander op de juiste manier gebruikt als je echt met jouw aquarium gaat werken.

Stap 4: het in elkaar zetten van het aquarium
Het in elkaar zetten van een aquarium gebeurt altijd op een stabiele ondergrond. Ook heb je hier altijd een waterpas en een paar haakse steunblokken voor nodig. Door een laken op de ondergrond te leggen, voorkom je dat het plexiglas beschadigt tijdens het in elkaar zetten van het aquarium.

Om het aquarium in elkaar te zetten, volg je de volgende stappen:

  • Verwijder de beschermfolie van de bodemplaat, aan de binnenkant van de bodemplaat.
  • Verwijder de beschermfolie van een van de zijwanden van het aquarium, wederom aan de binnenkant van de plaat.
  • Zet een steunblok op de bodemplaat en trek handschoenen aan om de lijm veilig aan te kunnen brengen. Wij raden je aan niet te dikke handschoenen te gebruiken, aangezien nauwkeurig werken met dikkere handschoenen wat lastiger is.
  • Ontvet de ondergrond met een doek en een beetje alcohol en breng de Acrifix lijm aan op een van de zijkanten van de bodemplaat. Gebruik niet te veel lijm, maar werk secuur voor het mooiste eindresultaat.
  • Plaats de zijwand van het aquarium tegen de bodemplaat en gebruik een waterpas om te controleren of het geheel recht staat. Druk de zijwand aan als de wand goed geplaatst is.
  • Laat de lijm 20 minuten drogen.

Herhaal bovenstaande stappen voor de rest van het aquarium, maar doe dit wel pas als de lijm iedere keer goed gedroogd is. Werk je te snel, dan is de lijm nog niet droog en kan het aquarium tijdens het werken weer uit elkaar vallen.Stap 5: het afwerken van het plexiglas aquarium
Door Acrifix lijm te gebruiken bij het in elkaar zetten van jouw plexiglas aquarium, moet het aquarium volledig waterdicht zijn. Toch kan het geen kwaad om de binnenzijde van het plexiglas aquarium nog eens goed te kitten, zodat er echt geen water doorheen kan komen.

Voor het kitten van plexiglas gebruik je geen standaard siliconenkit, simpelweg omdat deze kit niet goed hecht op deze materiaalsoort. Neem speciale plexiglaskit en je weet zeker dat je jouw aquarium goed kunt afwerken.

Heb je jouw aquarium afgewerkt met speciale plexiglaskit, dan is de bak helemaal klaar. Nu kun je gaan nadenken over het vullen van het aquarium, zodat je jouw zelfgemaakte aquarium zo snel mogelijk in volle glorie in je huis kunt zetten.

Reacties
van bezoekers

Ron

Ik Ben van plan een cychliden bak te Bouwen in de Maat 230x60x45 b/h/d mijn vraag is kan Ik uit de Voeten met de diepte van 45 cm voor een cychliden bak. Ps compliment voor Julie site. Groet Ron

Beantwoorden
Beheerder

Beste Ron,

Hoe dieper hoe beter, de hoogte van 60 met diepte 45 is te hoog.
Ik zou eerder gaan voor 60 diep en 45 hoog.

De meeste cichliden houden zich op tussen de rotsen en op de bodem.
Nadeel met 45 diep en dan met rotsen bouwen, dan zit je al snel voor tegen het raam.

Suc6
M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Glenn

Hallo,

Ik vraag me af hoe dik de platen moeten zijn zodat ik geen versteviging moet plaatsen in het midden, zonder dat er buiging ontstaat. Het is voor een bak van 120x60x45 (lxbxh). Het is voor een aquascape en daarom wil ik graag geen obstakels in het midden boven het aquarium.

Met vriendelijke groeten,
Glenn

Beantwoorden
Freek

Ben bezig met een aquaruim van 300x110x110 de gehele bak is gestort uit beton wil graag de dikte weten voor de ruit van 3meter bij 1.10 meter alvast bedankt

Beantwoorden
mark

hallo: wil een plexiglas aquarium in een I-mac g3 maken. (computer) voorzijde moet dus in vorm van beeldbuis gebogen worden. ben zelf al in de weer geweest met gegoten plexiglas in oven. plexiglas op mal in oven proberen in te schatten wanneer plexiglas warm genoeg is om te buigen en vervolgens met lijm tangetjes plexiglas fixeren. na afkoelen toch niet het gewenste resultaat. kortom ik krijg het niet goed voor elkaar. mijn vraag weet iemand een adres waar ze plexiglas thermisch buigen. heb wel verschillende bedrijven benaderd maar het is steeds niet voor particulieren te kleinschalig. als iemand een adres weet graag. groet mark

Beantwoorden
herman cuppens

kan je bij een plexiglas aquarium de voorruit ook van gewoon glas nemen en blijf je dan dezelfde lijm gebruiken
met vriendelijke groeten
Herman.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Herman,

Dit zou je even moeten navragen of misschien staat het op de bijsluiter van de kit.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Ronald

Het bewerken van de randen moet je niet voor het verlijmen doen dan krijg je hechtingsproblemen lasersnijden ook niet .

Beantwoorden
Faycal

Geven jullie ook workshop voor het bouwen van een aquarium?

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!