Cichliden kwekers

Cichlidenvoer

Cichlidenvoer

Het goede voer is zeer belangrijk voor gezonde vissen.

Afwisseling van het leven maakt zoet, deze spreuk kan men ook voor het thema voer gebruiken. Want afwisseling van het voer kan vele problemen voorkomen, maar niet elke soort voer is voor de Cichliden geschikt.

Het is niet aan te raden, en dat geld voor meerdere grote cichliden, om te voeren met voer dat afkomstig is van warmbloedige dieren. Alhoewel ze er groot en sterk uitzien hebben ze toch een gevoelige spijsvertering. In de vrije natuur leven deze vissen voornamelijk van, vissen en van kreeftsoorten. Daarom is het ook logisch dat het spijsverteringskanaal van de vissen niet geschikt is voor het vertering van het vet van warmbloedige dieren.

Als men gaat voeren kan men, mocht de mogelijkheid er zijn, beter meerdere keren per dag matig voeren. Stem de hoeveelheid en grootte van het voer af op de grootte van de vissen. De vissen zullen in de natuur de gehele dag op zoek zijn naar voedsel, en daarom kunnen ze er moeite mee hebben om grote hoeveelheden in 1 keer te verwerken.

Als u te grote porties voert betekend dat voedselresten, met alle kwalijke gevolgen van dien. Men kan met het voeren gerust 1 op meerdere rustdagen invoeren, dit schijnt zelfs beter te zijn. Met het onderwerp voeren is het erg belangrijk om de vissen te observeren. Hierdoor leert men de vissen een beetje kennen en zal men het voerpatroon en wat wanneer te voeren vanzelf beter kunnen inschatten.

Droogvoer

hetvoerdroogEr is geen reden om negatief te praten over droogvoer. Ook grote cichliden eten dit graag, droogvoer is niet zomaar droogvoer. Niet alleen al omdat dit in talloze varianten op de markt te verkrijgen is, maar ook omdat de kwaliteit zeer verschillend is. Houd men er rekening mee dat er veel verschil zit tussen de kwaliteit van het voer in de verschillende merken. Er zijn voer is in vele soorten verkrijgen, het droogvoer wat het meest aangeboden word als voer voor grote cichliden zijn sticks. Er zijn verschillende soorten uitvoeringen van deze sticks. Bepaalde sticks zullen op de oppervlakte blijven drijven, waardoor de vissen het voer vanaf de oppervlakte moeten halen. Dit is voor bijvoorbeeld de cyphotilapia een onnatuurlijke manier van eten aangezien zij op een diepte van tot 60 meter kunnen leven. In de vrije natuur zal deze vis dus nooit eten van de oppervlakte afhalen en is drijvend voer dus niet geschikt voor de cyphotilapia. Er zijn ook sticks verkrijgbaar die niet zullen blijven drijven, deze staafjes zinken naar de bodem en dwingen de vis om daar dus het voedsel te nuttigen. Deze stick is dus meer geschikt voor de Cyphotilapia. Het beste kan men het droogvoer wat men gebruikt eerst voor weken, dit omdat sommige sticks na het nuttigen door het water kunnen uitzetten in de buik van de vis, dmv het voor weken zal dit niet gebeuren. Ook zal het voor weken ervoor zorgen dat de sticks niet blijven drijven aan de oppervlakte.

Levend voer.

Ook kan men er aan denken om levend voer te voeren, natuurlijk voer.

De meeste vissen zullen dit erg waarderen. Praat men over levend voer dan kan men denken aan bijvoorbeeld, muggenlarven ( witte en zwarte ), wormen en visjes. Deze bovengenoemde zijn meestal gewoon verkrijgbaar in de dierenwinkel, het enige nadeel is dat er meestal een hoge prijs aan verbonden is. Als men de zakjes met bijvoorbeeld de muggenlarven wil gaan voeren is het aan te raden om deze uit het zakje te halen en om te spoelen met schoon water. Het water dat namelijk in het zakje zit is niet geschikt om in het aquarium te eindigen.

Men zou er ook voor kunnen kiezen om in de natuur op zoek te gaan naar levend voer. Ik persoonlijk raad dit niet aan, er kunnen namelijk altijd parasieten of ziektes meekomen met de zelf gevangen diertjes. Ook is er een mogelijkheid, mits de ruimte het toelaat, om een eigen vissenkweek op te zetten. Men kan dan uit de eigen kweek jonge of oudere vissen voeren. Op deze manier voorkomt men ook het gevaar van meegebrachte parasieten of ziektes. Het voordeel van levend voer is dat het jagersinstinct weer naar boven zal komen. Men zal zien dat als er een visje wordt losgelaten bij de grote Cichliden zoals de Cyphotilapia, de kleuren veel intensiever worden en dat deze vissen zullen gaan jagen.

Gevriesdroogd voer

hetvoerdiepvriesGevriesdroogd voer is voer dat speciaal behandeld is, het voer (bv muggenlarven, mysis, krill) worden eerst helemaal gedroogd waarna ze worden samengeperst tot een klein blokje. Na dit proces worden ze ingevroren. Ook garnalen en mosselen zijn gevriesdroogd verkrijgbaar Gevriesdroogd voer heeft wel alle vitaminen die levende voer ook heeft. Het voordeel van gevriesdroogd voer is dat het een stuk langer houdbaar is als leven voer. Hoe kan men het beste het diepvriesvoer aan de vissen voeren? Laat eerst het gevriesdroogde voer rustig ontdooien. Als dit ontdooid is kan men het beste het voer eerst afspoelen onder de kraan. Men kan dit met lauw water doen. Hierna kunt u het voer aan uw vissen voeren.

 

 

Vers voer

hetvoermosselWat ook nog een mogelijkheid zou zijn om te voeren is vers voer. Men kan hierbij denken aan bijvoorbeeld kabeljauw, visfilet, mosselen garnalen en dergelijke. Men kan bij de visboer vragen om wat overgebleven visresten en deze aan de grotere Cichliden te voeren.

Reacties
van bezoekers

sylvana

hoi heb een vraagje heb sinds vandaag 2 zebra cincliden erbij in me bak jonkies nog en rode acara, s maar nu zwemmen se ineen s bov3n als8f se lucht appen weet u hoe dat kan heb wel middel tegen vinrot en schimmel maar misschien is dat niks of waren misschien de vissen nziekmlijkt me sterk diegene imopteert se na hier wat denkt u daarvan gaan se nu dood of heb een goei3 pomp met zuurstof mvg sylvana wessels

Beantwoorden
Beheerder

Beset Sylvana,

Als eerste eens even water laten testen, indien nodig goed verversen.
Een extra pomp voor zuurstof kan nooit kwaad.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
sylvana

Sorry voor de typfouten haha

Beantwoorden
Joop

Beste beheerder ik heb een bak van 220x70x70 met amerikaanse chicliden, de bak draait goed, heb echter een klein beetje alg groei, gezien de grote en hoogte van de bak is dit moeilijk te verwijderen, is UV C een oplossing?

Groet;
Joop

Beantwoorden
Beheerder

Beste Joop,

Een UVC zal niet de oplossing zijn voor je algen groei, lees meer over de UVC in het artikel UVC Lamp.
Is er spraken van zweefalgen (groen water) dan zal een UVC wel werken, maar dan zul je eerst de bron moeten aanpakken zoals het licht in het aquarium.

In een Amerikaanse Cichliden bak kun je algen ook bestrijden met een paar L-nummers, of spelen met de juiste licht combinatie.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!