Cichliden kwekers

Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe

Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe

mpimbweDeze variant is met de invoering van de nieuwe standaard van naam verwisseld, en is nu ook officieel geen frontosa meer. De officiële naam is nu Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe. De variant is ontdekt en voor het eerst gevangen in 1991 bij de Frontosa Bank welke op 2,5 kilometer van de kust van Cape Mpimbwe ligt. Als eerste valt op dat deze variant beduidend meer blauw vertoont als zijn noordelijke verwanten van het tanganyika meer. Dit is niet alleen waar te nemen in de vinnen maar ook op de strepen in de flanken. De vinnen zijn wat langer, maar niet zo indrukwekkend als die van de bijvoorbeeld de variant Cyphotilapia gibberosa Zaïre.

Toch onderscheid de variant Mpimbwe zich niet alleen door de fellere kleur blauw, maar ook door de streep over het hoofd. Deze begint bij het onderste gedeelte van de kieuwen en loopt dan als een relatieve smalle streep door tot over de ogen en breid zich dan duidelijk uit over de bult heen.

Vanaf de voorkant af gezien vormt zich tussen de ogen naar de voorkant van de bult op het voorhoofd een soort van driehoek. Deze driehoeksvorm is voor de varianten van de gibberosa familie een typisch

herkenningspunt. Onder het oog lijkt het zwart over te gaan met de kleur blauw wat het doet lijken als een blos op de wang. Wat nog meer typisch is dat ze in deze driehoek een stippelpatroon tonen. Heldere gekleurde onregelmatige geordende stippels.

Deze stippen lopen ook nog gedeeltelijk door over het lijf.

Het gedrag van deze variant is net als die van de zambia, tot tegenstelling van die van de zaire en noordelijke varianten en stuk feller en actiever. Ook wanneer de Mpimbwe word gehouden in een grotere groep zal deze zich echt als een groep gedragen. Wanneer men het rustige karakter van de frontosa’s wat “saai” vind zal men zeker het fellere karakter wat de Mpimbwe vertoont waarderen.

mpimbwekaart2 grote vangstgebieden.

Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe wordt in het bovenste deel van het zuidelijke gedeelte van het tanganyika meer gevangen. Dit in twee zeer lange kuststroken die niet met elkaar verbonden zijn.

Het zuidelijke vangstgebied van de Mpimbwe ligt precies tegenover het vangstgebied van de Zaïre. Deze 2 gebieden liggen 80 kilometer van elkaar gespreid, en toch is het morfologisch verschil tussen beide varianten groot.

Reacties
van bezoekers

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!