Dwergcichliden zijn populaire vissen.
Ze zijn niet alleen prachtig gekleurd, maar hebben ook een bijzonder interessant gedrag, wat hen steeds een bijzondere bewoner in het aquarium maakt.
Want ondanks hun geringe afmetingen tonen ze de volledige scala van gedragingen die we bij hun grotere verwanten kennen.
Ze vormen territoriums en verdedigen die tegen indringers, ze baltsen in de mooiste kleuren om de gunst van hun partner te verwerven, en zorgen liefdevol voor hun kroost.
Men kan ze al in een relatief klein aquarium houden, ook samen met andere vissen..
Vooraleer je deze aanschaft:
Veel dwergcichliden zijn nogal veeleisend qua verzorging, al zijn er ook soorten die gemakkelijker te houden zijn.
Kijk niet enkel naar hun mooie uiterlijk, maar informeer steeds naar welke eisen deze stellen!!
Wil je een meer kieskeurige soort houden, dan is het nuttig om alle aspecten van de verzorging in acht te nemen, zijnde: “de vereiste waterwaarden, voer, medebewoners, grote van de aquarium, inrichting van de aquarium etc. “Ga daarna stap voor stap na, of u aan de volgende kan voldoen”.
Tien vragen die je in acht kan nemen:
- 1.) Bezit je een aquarium dat groot genoeg is?
- 2.) Heb je al bodemvissen die territoriaal zijn en in conflict zouden kunnen gaan met de dwerg?
- 3.) heb je voldoende opgezocht? En rekening gehouden met deze voor de aankoop?
- 4.) Kun je de dieren de juiste waterwaarden aanbieden?
- 5.) Kan je voor levend of diepvriesvoer zorgen indien de dieren dit nodig hebben?
- 6.) Dwergjes kunnen gemakkelijk met andere soorten samengehouden worden, maar stellen al uw vissen wel dezelfde eisen.
- 7.) Heb je, als je wilt kweken, een kweekbakje staan om de jongen groot te brengen?
- 8.) Kun je aan het nodige fokvoer raken?
- 9.) Als je de kweek groot brengt, kan je de jongen kwijt raken?
- 10.) In tijden van lange afwezigheid, is er iemand die de dieren eten kan geven?
De soort en zijn leefomgeving:
Waar leven dwercichliden:
Tot de dwergcichliden rekenen we alle vissen die niet groter worden dan ca. 10cm.
Voor de aquaristiek zijn ze erg interessant omdat ze dezelfde eigenschappen hebben als de grote cichliden, ze mooie fraaie kleuren hebben en over een gecompliceerde gedrag beschikken.
Mits voldaan wordt aan hun soms vrij hoge eisen, kunnen ze ook in kleine goed beplante aquariums gehouden worden.
Anders dan hun grote verwanten kunnen ze ook in gezelschap van andere soorten gehouden worden.
Dwercichliden komen voor in Zuid-Amerika, Afrika en een klein stuk uit Azië, haast overal waar de familie Cichlidae vertegenwoordigd is.
(Hier ga ik het enkel hebben over de Zuid-Amerikaanse dwergcichliden.)
Ze vormen geen bijzondere verwantschap groep binnen de Cichlidae; ze behoren dus niet tot een bepaald geslacht, maar zijn in de loop van de evolutie op verschillende plaatsen ontstaan uit verschillende stamgroepen.
Dat gebeurde steeds weer als ze door dwerggroei in staat waren een leefomgeving (biotoop) te veroveren waartoe de grote soorten, waar ze van afstammen, geen toegang hadden , zoals kleine beekjes in het regenwoud.
Natuurlijke Biotopen:
Bij verzorging van deze dieren moet je rekening houden met de milieu omstandigheden van deze vis. waaronder bv. de waterwaarden, voedselaanbod, stroming, ruimtelijke structuren (inrichting)… veel problemen met het houden en/of kweken van dwergcichliden houden vanzelf op als je hun natuurlijke biotoop gaat nabootsen.
Meer dan de helft van de dwergjes bewonen de stillere delen van beken en rivieren.
Ze leven in de oeverzone.
Het water is soms enkele cm’s diep.
Tussen de bladeren die van de bomen omlaag vallen zoeken ze evt. voer, muggelarven, cyclops, kreeftjes etc. sommige dwergcichliden graven ook in zandige, sneller stromende delen van de beken naar voedsel.
In de wirwar van gezonken bladeren en takken die op de bodem liggen, vestigen alle dwergcichliden hun territorium, waarin ze hun eieren leggen en hun kroost groot brengen.
Op sommige plaatsen waar het regenwoud genoeg licht doorlaat, zal je stevig dichtbeplante plaatsen vinden,dit is een erg aantrekkelijke leefomgeving waar de dwergcichlide zijn territorium deelt met scholenvissen zoals karperzalmen, etc. die naar insecten happen, maar ook meervallen.
Verder zijn er ook kleine roofvissen die hun het leven zuur maken, door hun broedsel te stelen.
Omdat tropische regenwouden meestal op zeer voedselarme grond groeien, zijn ook de beken zo.
Het gaat om een milieu met uitgesproken zacht water, dit komt door de humuszuren en door de bladeren die in ontbinding zijn.
Het water krijgt dan een bruine kleur, hier spreekt men van zwartwaterrivieren, een extreme leefomgeving waar sommigen zijn aan aangepast.
Ze verdragen ook op lange duur geen afwijkende watereigenschappen zoals bv. de Dicrossus filamentosus.
De temperatuur in oerwoudwateren lopen sterk uiteen, afhankelijk van jaargetijde, waterkwaliteit en grootte van het water.
Hoe kleiner hoe kouder (20°C) hoe groter, hoe warmer, de temp stijgt hier tot zo’n 24-27 °C bij hardere stroming en bij zachte stroming 30°C!! dit geld vooral voor zwartwaterrivieren,(zwart trekt de zon aan).
De jaargetijden spelen voor de dwergcichlide een belangrijke rol, regentijden en droogte hebben een groot effect op de leefomstandigheden.
Ondiepe warme ,nauwelijks stromende riviertjes, worden in de regentijd een onderdeel van snelstromende ,koele rivieren, dan vinden ze veel eten.
En in de droogtijd heerst dan weer een erg groot voedselgebrek, omdat veel vissen in een beperkte ruimte zitten en moeten concurreren/ daarom planten bv. Apistogramma’s zich steeds in het regenseizoen voort.
Sommige dwergcichliden hebben zich gevestigd in uiteenlopende biotopen van grote rivieren, bv. in het amazonegebied in Z-amerika, ook in dit geval leven ze in de strooiselzone langs de oever, of anders op zandige bodems.
Bepaalde sterk aan het water aangepaste cichliden hebben een bestaan gevonden in de rotsachtige stroomversnellingen met hun talloze rotsspleten en holten.
De Zuidamerikaanse dwercichliden:
De populaire dwergcichliden stammen uit Z-Amerika, daaronder is het zeer soortenrijke geslacht Apistogramma het “belangrijkst” (populairste).
Afbeelding: mongabay.com
ik heb een vraag ik heb dwerg cichliden bruin met verticale strepen over het lichaam goudbrui met donkere bruine streep blauwe oge zodra ze eiere hebben goudkleurige ogen volgens mij heeft het mannetje een goude biez over zijn rug vin met daar boven een zwarte rand ka iemad mij vertellen welke soort dit is ik ka geen foto maken u kunt mij mailen
BeantwoordenHallo,
Ik ben bezig om een cichliden aquarium te maken 80 cm.
Ik wil hierin graag dwergcichliden gaan houden, welke soorten kunnen bij elkaar of juist niet?
Alvast bedankt!
BeantwoordenIk heb apistogramma ramirezi en apistogramma cacatuoides samen, van allebei een koppeltje natuurlijk… bij mij gaan ze goed samen ze beschouwen elkaar niet als gevaar, ze zwemmen en eten gezellig samen. Heb veel verstop plekken dus als er een nestje komt hoop ik dat het goed komt. (heb een bak van 80 bij 33 bij 40 105 liter).
Beantwoorden