Cichliden kwekers

De potfilter

De potfilter

potfiltersEen van de meest gebruikte filtermethodes voor het aquarium is wel de potfilter.
Het aquariumwater wordt gefilterd in een pot die onder of naast het aquarium staat opgesteld.
De capaciteit van de potfilter (pomp) is afhankelijk van de inhoud van het aquarium.
Bij een groot aquarium is het aan te raden om de capaciteit breder te nemen dan de inhoud van het aquarium aangezien er een vermindering kan optreden door het dichtslibben van het filtersubstraat.
Ook speelt er de rol waar de potfilter wordt geplaatst, hoe lager de potfilter staat, hoe hoger het aquariumwater zal moeten worden omhoog gepompt, wat weer nadelen heeft voor de capaciteit.
Ook mag de capaciteit van de potfilter niet te ruim zijn, het wat moet uiteindelijk worden gefilterd en niet door de pot worden geblazen waardoor bacterie geen kans van werken krijgen.

De pot op zich kan nooit groot genoeg zijn, hoe groter de pot hoe meer filtersubstraat er kan worden gebruikt, waarbij er een groter oppervlakte voor bacteriën zal ontstaan.

Een nadeel van dit filtersysteem is dat er geen extra zuurstof aan het water kan worden opgenomen, het is een gesloten circuit.
Een mogelijkheid om extra zuurstofopname te maximaliseren, kunt u bereiken door de uitstroom van de filter half onder/boven de waterspiegel te plaatsen, hierdoor ontstaat er een extra wateroppervlakte circulatie waarbij er meer zuurstof in het aquariumwater wordt opgenomen.

Potfilters bestaan er in diverse merken, types en uitvoeringen waarbij het belangrijk is om te weten hoe het water in de pot zal worden gefilterd.
Sommige potfilters filteren het aquariumwater namelijk van boven naar onder of van onder naar boven, wat belangrijk is om te weten, zodat we ook het filtersubstraat op de juiste manier gebruiken (plaatsen).

potfilter stroming-1 potfilter stroming-2 potfilter stroming-3

Bij het gebruik van een potfilter is het natuurlijk moeilijker om een groot bacteriecultuur op te bouwen dan bij een bioloogfilter.
Daarom is het zeer belangrijk om het substraat op de juiste manier te gebruiken (plaatsen).
Indien het mogelijk is gebruik een voorfilter die het meeste grof vuil tegenhoud, waardoor er minder kans is op een verstopping in de potfilter.
Bijvoorbeeld door het gebruik van een fijn zeef (eventueel met spons) bij de aanzuiging of indien mogelijk door een extra pot voor de potfilter met substraten te plaatsen.

Substraten:

In dit voorbeeld maken we gebruik van 4kamers (bakken):

Bak 1 vullen we met keramische pijpjes.
Bak 2 gevuld met “blauwe” filtermatten en substraat.
Bak 3 gevuld met substraat.
Bak 4 gevuld met zeoliet, substraat of aktieve kool en er op een laagje filterwatten.

Uiteraard is het vullen afhankelijk van de grote van de vakken en het aantal vakken.
De blauwe matten zorgen ervoor dat het grovere vuil niet tussen het substraat, zeoliet of kool kan gaan zitten zodat de kans op dichtslibben kleiner zal worden.
Het laagje filterwatten filter de luiste vuildeeltjes uit het water.

Grootste fout:

De grootste fout die er vaak wordt gemaakt bij het verschonen van een potfilter is dat men alle kamers met filtersubstraten doet schoon spoelen.

Bij het schoonmaken van het filter is het raadzaam om niet alle kamers in een keer te verschonen.
Kamers met filtersubstraat zoals bijvoorbeeld keramische pijpjes kunt u indien nodig het beste even langzaam doorspoelen met aquariumwater of met lauw water.

Tips:

Zorg voor goede ontkoppelingskranen (de meeste nieuwe types hebben een ontkoppelingssysteem waardoor de slangen automatisch worden gesloten)

Gebruik altijd een zeefje bij de aanzuiging waardoor er nooit grove vuildelen zoals bladeren van planten of zelfs vissen in de filterpot kunnen komen.

Zorg bij een potfilter met verwarming dat er geen luchtbel onder de filterdeksel komt te zitten waardoor er een kans ontstaat dat het verwarmingselement kan doorbranden (dit geld niet voor ieder type potfilter).
Potfilters met externe stekker voor verwarming eerst vullen en laten lopen en dan pas de stekker voor de verwarming insteken.

Reacties
van bezoekers

kenneth

beste,
ik ben mijn aquarium aan het opstarten en ik maak hierbij dus gebruik van een potfilter.
Nu is mijn vraag eigenlijk gewoon op welke hoogte ik het beste de afzuiging hang in het aquarium zelf.
Is dit aan het wateroppervlak, of beter zo dicht mogelijk bij de grond, of?..

mvg.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Kenneth,

Het beste is de afzuiging een aantal centimeters boven de bodembedekking aangezien hier de meeste vuil en afvalstoffen zijn.
Houd er wel rekening mee, indien je gravers zijn zoals Malawi, Tanganyika of Amerikaanse Cichliden dat zij niet de bodembedekking zo hoog kunnen opgraven dat je aanvoer verstopt raakt.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
kenneth

De bijgeleverde buizen brengen de afzuiging tot een cm boven de bodembedekking, en dat lijkt me wat heel kortbij, ofwel tot halfweg de bak..
Myn vorige filter (binnenfilter) had de afzuiging bovenaan, maar dat nam idd bijna geen vuil op..

Mvg,
Kenneth

Beantwoorden
Frank

Hallo Rene,

Je schrijft: “hoe lager de potfilter staat, hoe hoger het aquariumwater zal moeten worden omhoog gepompt”. Op zich is dat juist, want hoe groter het hoogteverschil, hoe meer buislengte (en dus frictie) zal moeten worden gebruikt. Echter, als de pomp eenmaal draait dat functioneert de waterhuishouding van en naar het filter als een communicerend vat: afvoer gefilterd water kost x energie; aanvoer vuil water levert x energie op.

Overigens ben ik van mening dat een buitenfilter liever iets hoger geplaatst dient te worden dan het aquarium. Zo voorkom je dat bij een losgesprongen aanvoerbuis je hele aquarium spontaan leegloopt.

Beantwoorden
Tom

Hoi heren,
Ik wil graag een potfilter aanschaffen voor een aquarium van 120 liter maar heb slechts een onderkast van 36cm hoog. Wat raden jullie mij aan? De Eheim Experience 250T is 34 cm hoog maar is deze krachtig genoeg?
Mvg, Tom

Beantwoorden
Beheerder

Beste Tom,

De Eheim heeft een capaciteit van 250 liter dat is ruim 2x jou Aquarium inhoud, dus deze zou moeten voldoen.
Houd er wel rekening mee dat 34cm hoog is maar er zit nog een slang koppeling op 😉

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Joyce

Ik heb een eheim proffesionel 3
Nu wil ik graag met turf filteren.
Dan heb ik nog 2 kamers over.
Wat zijn dan 2 verstandige soorten om erbij te voegen ?

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!