Cichliden kwekers

Aquarium bioloogfilter

Aquarium bioloogfilter

biologisch filterEen bioloog is niet meer dan een groot biologisch filter wat is gebaseerd op het vermogen van de bacteriën, die er voor zorgen dat schadelijk stoffen worden omgezet in onschadelijke stoffen.

Het biologisch filter staat meestal onder het aquarium en is ingedeeld in diverse vakken die zijn gevuld met de verschillende soorten filter materialen.
De materialen zoals filtermatten- en sponsen, kunststof filtermedium of de verschillende substraten zorgen ervoor dat zich bacteriën kunnen vestigen.
De bacteriën die de uitgescheiden giftige ammoniak (NH³) omzetten tot nitriet (NO²) en vervolgens tot de onschadelijke nitraat (NO³), zodat het aquarium water weer onschadelijk is.

Tevens is er de mogelijkheid om de techniek in de bioloog te verwerken zoals het verwarmingselement, en eventueel de diverse meetinstrumenten.

Goede verhouding Aquarium en Bioloog:
Een goede verhouding betreffende het aquarium en de bioloog filter is 5:1, dit wil zeggen dat het aquarium dus 5x mag zijn dan de bioloog.
Een optimale zuivering bereik je door aquarium en bioloog (inhoud) 1 tot 1,5x per uur te filteren.

Het voordeel van een bioloog is dat u het filter (materialen) niet vaak hoeft te verschonen, daar u anders het bacteriecultuur weer doet verstoren, u hoeft er alleen voor te zorgen dat er geen verstoppingen kunnen ontstaan waardoor er geen optimale filtering bestaat.

Een nadeel van een bioloog is dat het ruimte in neemt onder het aquarium, maar er zijn ook diverse voorbeelden te vinden van bioloog filters die achter of op zij (er buiten of er in) van het aquarium zijn geplaatst, meestal zijn deze filters kleiner in omvang.

Hoe wordt een bioloog ingericht:

Als eerste hangt het er van af hoeveel vakken u ter beschikking heeft in de bioloog, wat voor biotoop u bezit en wordt er gebruik gemaakt van een voorfilter.

In onderstaand voorbeeld gaan we te werk met een Afrikaanse Cichliden aquarium, een biotoop waar weinig planten worden gebruikt zodat we moeten zorgen voor een groot biologisch oppervlakte waar zich bacteriën zich kunnen nestelen.

Onderstaand voorbeeld is van mijn eigen bioloog die onder het aquarium staat en wordt gebruikt voor een Tanganyika bak.

aquarium bioloogMijn bioloog heeft een afmeting van 2.00×0.50×0.40 (lxbxh) en is verdeeld in 5 vakken (kamers.
De eerste 4 kamers hebben een afmeting van 40x40x35 (lxbxh) met tevens tussen kamers van 4cm.
De laatste kamer, de kamer voor de opvoerpomp, heeft een afmeting van 28cm.

Tussen kamers zorgen voor een beter stroming en door de tussen kamers is de kringloop van het water iets anders, meestal loopt het water dan van boven naar beneden door het filtersubstraat.
bioloog kamers

De eerste kamer heb ik voorzien van een laag filterwatten met matala matten die de meeste grove vervuiling tegenhouden.
Aangezien ik geen voorfilter gebruik is dit mijn mechanische filter kamer die er voor zorgt dat de grove vervuiling niet in het biologische gedeelte terecht zal komen.
Deze kamer zal dan ook vaker worden schoongemaakt.

Het relatief aanhechtingsoppervlak voor bacteriën is ca. 280 m2/m3

De tweede kamer heb ik voorzien van Bioballen (kunststofballetjes) en kaldnes (verschillende kunststof vormen ontworpen voor filtermedium).
Deze kamer wordt op de bodem voorzien van luchtstenen, die er voor zorgen dat er een constante beweging aanwezig is.
Door de constante beweging van de lichte kunststof mediums vind er minder aanhechting van vuildeeltjes plaats wat er voor zorgt dat de bacteriecultuur steeds verjongt.
Tevens is er een relatief groot aanhechtingsoppervlakte waardoor zich nuttige bacteriën, zoals aërobe bacteriën, hier op kunnen vestigen.
Aërobe bacteriën houden zich het liefste in de bovenste 10cm van onze biologische filter op.
De bacteriën zetten de organische afvalstoffen in het aquariumwater om naar onschadelijke stoffen en filteren de laatste fijne vuildeeltjes uit het aquariumwater.

Bioballen, het relatieve aanhechtingsoppervlak voor bacteriën is ca. 500 m2/m3.
Kaldnes, het relatieve aanhechtingsoppervlak voor bacteriën is ca. 800 m2/m3.

De derde kamer heb ik voorzien van biologisch filter substraat, sera siporax.
In dit poreus materiaal met binnen tunnels is er weinig zuurstof zodat de anaërobe bacteriën worden aangezet tot het splitsen van nitraat om voldoende zuurstof te verkrijgen.
Zo breken ze het nitraat voortdurend af en blijft het water nitraatarm.

Siporax, het relatieve aanhechtingsoppervlak voor bacteriën is meer dan 1000 m2/m3.

Tevens heb ik in deze (derde) kamer het verwarmingselement liggen, waarvan de censor in de tussenkamer, tussen kamer een en twee licht.

De vierde kamer heb ik voorzien van zeoliet en filterschuim (spons).
De schadelijke afvalstoffen en de organische stikstoffen worden door zeoliet opgenomen en vastgehouden, dan wel afgebroken.
Het zeoliet mineraal verbetert ook de hardheidsgraad van het water, bovendien is zeoliet een belangrijke bufferwerking, die het mogelijk maakt om de PH waarde van het water te naturaliseren.

Bij gebruik van zeoliet is het wel oppassen met het gebruik maken van zout. (artikel)

Het filterschuim heeft als laatste werking de nog overgebleven vuildeeltjes tegen te houden.

Filterschuim, het relatief aanhechtingsoppervlak voor bacteriën is ca. 360 m2/m3

De vijfde kamer is in dit mijn geval de kamer waar de opvoer pomp is geplaatst.
De opvoer pomp zorgt er voor dat het gefilterde water weer retour naar het aquarium word gepompt.
De capaciteit van de pomp bepaald de circulatie van het water, hoe krachtiger de opvoer pomp hoe sterker de stroming in de bioloog.

Onderstaand schemaatje geeft een duidelijk voorbeeld van de indeling in de bioloog filter.
bioloog schema

De overloop:

Nu we zover de bioloog hebben besproken zullen we ook even aandacht schenken aan de mogelijkheden van een overloop.

Een overloop is meestal een hoek (vierkant, driehoek) in het aquarium die iets lager is als het waterniveau in het aquarium.
Doormiddel van een doorvoering in de bodem van de overloop kan het overlopende water in de eerste kamer van de bioloog terecht komen.
Meestal is een overloop voorzien van een kam die er voor zorgt dat er geen vissen in de overloop kunnen komen.

Droge overloop:
Met een droge overloop wordt bedoeld dat het water niveau lager is in de overloop dan het niveau in het aquarium, dit word meestal gemaakt met een draineerbuis (pvc met gaten).
De overloop wordt meestal gevuld met bioballen “rondom de draineerbuis”, die het vallende water verdelen en er zal extra zuurstof in het water worden opgenomen.
Voor een planten bak is dit niet gewenst aangezien er wel meer zuurstof in het water word opgenomen, maar anderzijds wordt er veel CO² uit het water gedreven.
Daar in tegen zijn er bij een Malawi of Tanganyika aquarium weer de voordelen, er wordt meer zuurstof opgenomen maar ook zal er meer water verdampen, hierdoor kan de hardheid oplopen wat weer een stijgende pH tot gevolg heeft.

Zorg er wel voor dat er een laag filterwatten of biomatten zijn geplaatst aan de oppervlakte zodat er vuilbelasting kan ontstaan in de overloop.

Een Droge overloop kan een irritant geluid veroorzaken door het vallende (druppelende) water.

Natte overloop:
Een natte overloop is gewoon weg een kamer waar het waterniveau bijna even hoog staat als in het aquarium, waardoor er geen extra zuurstof zal worden opgenomen, maar daar in tegen ook bijvoorbeeld met een durso standpipe geruisloos is.

lekkamerZou u dan toch extra zuurstof aan het water willen toevoegen dan kunt u eventueel gebruik maken van een druppel filter of lekkamer.
Dit heeft de zelfde werking als een droge overloop, de ongewenste gassen worden verwijdert en het water wordt verrijkt met zuurstof, het optimaliseert de oxidatie van afvalstoffen en de pH waarde gaat omhoog.

Reacties
van bezoekers

d.dirks

hoihoi,

ik ben al enige tijd op zoek naar drgelijk filter (maar dan iets kleiner.)
weet u waar ik deze kan aanschaffen (waar heeft u hem aangeschaft) en tegen welke kosten?

mvg,

d.dirks

Beantwoorden
Beheerder

Zoon filter kun je bij iedere aquariumbouwer meestal laten plakken.
Maar ik weet niet hoe groot hij moet zijn?
1mtere aquarium kaal kost rond de 40euro, dan wat glasplaten en je kunt hem zelf naar wens plakken.

M.vr.gr. R. Verkennis

Beantwoorden
Gijs van Waversveld

Goedendag, Ik zie en lees een hoop moois op deze site, bedankt voor de info ! ikzelf zit in de ontwerpfase van een nieuwe roomdivider, een Discus aquarium van lxbxh = 250*60*80 cm Dat is bruto 1200 liter. Met bioloog eronder. Nu is mijn vraag, wat is een “gangbare maat” bioloog voor zoiets als wat ik wil gaan maken.? Is er zoiets als een standaard berekening voor je bio inhoud ? Ik dacht zelf dat een 120*50*60 bak, in 5 kamer verdeling de klus wel zou gaan klaren, maar als ik Uw bio zie, in vergelijk met de bak, begin ik toch te twijfelen aan deze maat. Zeker omdat niet de volledige inhoud wordt gebruikt.
Ik heb vroeger al mijn discussen ( amateurkweker ) op osmose staan, Koppels op nog geen 80 ms,pH 5.7, GH <2… een biologisch evenwicht is er dan nouwelijks 🙂 Deze bak echter wordt beplant, en ik wil er zo'n 15 volwas discussen inzetten ( uiteindelijk ). Buiten een paar maanvissen en wat kardinaal tetra's gaat er niets in. Ok, ieder filter moet schoongemaakt worden, een kleine vaker als een grote. Maar wat zou U adviseren als bioloog onder en bak van 1200 liter bruto inhoud, en bovengenoemd visbestand ?

Alvast hartelijk dank voor de reactie, de bouwvideo's en foto's zullen online komen als we gaan starten, in de eerste weken van september, nogmaals, we zijn aan het plannen, brainstormen en vragen… vooral veel vragen… dan hoop ik aan het einde van dit jaar een mooi bakkie te hebben staan…

Met vriendelijke groet, Gijs van Waversveld

Beantwoorden
Beheerder

Beste Gijs,

Mij is altijd geleerd dat een bioloog nooit groot genoeg kan zijn.
Hierbij gaat het dan om lengte en breedte en niet om de hoogte.

De bioloog onder mijn aquarium heeft ook 5 vakken, waarvan het eerste vak om de twee weken wordt verschoond, hier zitten dan ook veel watten in, de rest van de vakken verschoon ik bijna nooit.
Doordat ze vrij groot zijn kan er meer filtersubstraat in en is er maar aanhechting substraat aanwezig voor bacterie.

Malawi Cichliden die wij bezitten maken veel meer rotzooi dan een discus biotoop, dus is een goede filtering is hier gewenst.
Tevens doordat wij geen planten in het aquarium hebben, zal alles doro de filter moeten worden gedaan.

Op het formaat bak wat u vermeld zou de afmeting van 120x50x60 voldoen, alleen de 60cm is dit breedte of hoogte?
Daarbij gebruikt u ook nog eens diverse planten neem ik aan wat ook weer van belang is.

Suc6 met de opbouw.

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
Gijs van Waversveld

Hallo, en bedankt voor het antwoord. Inderdaad geldt er dus “bigger is better”. Ik heb besloten om er een ( l x b x h ) 150x50x40 ( L x B staat anders op de bouwtekening, dit is de juiste maat ) bioloog onder te zetten, in een gelijkende opzet als de uwe. ( dat geeft bij 70% vulling 240 liter ( en dat is precies 1:5 ) met een gemiddelde circulatie van 750 L/hr.. Ook ik zal het eerste compartiment het “meest”verschonen, en de rest laten, ivm het evenwicht. Ik gebruik echter een iets andere vulling, omdat ik werk met een “voorfilter” in mijn overloop vanuit het aquarium. ( en die is wekelijks aan de beurt : ) “Ze zeggen” 50 liter per discus..In deze bak gaan er hooguit !! 15 discussen in, en wat andere visjes, ook dit om de druk op de bio te verlichten. ( theoretisch kan ik er bijna 25 in kwijt, het water van de bio meegerekend, maar dan komen ze echt niet tot wasdom in deze setup.. ze krijgen dus lekker de ruimte )

De bak wordt inderdaad ingericht als een stukkie “zo denk ik dat het mooi is – amazone”
Maar dus wel met voldoende beplanting, bodemsubstraat en houtelementen. Vooral de planten moeten “een hoop” gaan doen in de toekomst, ook met oog op de bioloog belasting.
Er zal een potfiltertje vanaf het laagste punt in de bak afzuigen, en dumpen in het eerste biovak. Dit omdat discuspoep zich goed laat “sturen”, en zich ophoopt waar ik dat wil, ( laagste punt ) als het een beetje meezit… Dat zijn dingen die ik pas kan uitproberen als de bak er staat. Maar bij mijn vorige bak ( 250 x 50 x 50 ) lukte dat wonderwel.

Verversen gebeurt op aanwijzingen die de diverse metingen ( NO 3 enz ) uitwijzen. Niet meer, niet minder. Gelukkig is het kraanwater bij ons redelijk goed te bewerken voor toevoeging in de bak. ( niet erg hard, redelijk ph neuraal )

Blijft er nog een vraag hangen… waarom is de breedte belangrijker dan de hoogte ? het volume blijft gelijk.. en bioloog staat redelijk onder water, dus heb je een egalere toevoer over het substraat. Of heb ik dit verkeerd begrepen ?

De webpagina staat online, zal nog wel even duren voor de bak staat… maar het begin is er…

Met vriendelijke groet, en nogmaals mijn dank,
Gijs van Waversveld

Beantwoorden
Beheerder

Ziet er goed uit wat je wilt gaan bouwen.

Wat betreft de bioloog en hoogte dat heeft iets te maken met de bacteriecultuur, maar helaas kan ik het stukje waar het staat beschreven niet terug vinden.

Tevens vind ik persoonlijk dat een hoog bioloog filter onhandig is, aangezien je minder ruimte tussen bioloog en aquarium bezit, of je moet het aquarium al een stuk hoger gaan zetten, maar dan zit je weer met de inkijk van de bak.

Suc6 met de opbouw van het aquarium.
Zou je straks klaar zijn, kun je eventueel ook in Aquarium voorbeelden je bak met gegevens laten vermelden.

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
Wouter De Deyne

Hoi,

Al eens aan een wervelbed filter gedacht???
veeeeeeeeeeeeeel kleiner,en toch een groot opp!

Mvg,

Wouter

Beantwoorden
Wouter De Deyne

Hallo,

Een vraagje;zou het een goed zijn als ik in mijn eerste vak dat gevuld is met Japanse maten en bio ballen om daar met bruis steentjes extra zuurstof toe te voegen?

Mvg,

Wouter

Beantwoorden
Beheerder

Hallo,
Het is niet verkeerd om bij bioballen extra beweging te creëren door middel van zuurstof steentjes.
Doordat meer beweging en door extra lucht zullen de bacterie zich hier beter ontwikkelen.
Lees het artikel eens over Kaldnes bio-flow hier staat meer over een bewegend bed filter.
M.vr.gr. de Beheerder.

Beantwoorden
R.Meurs

Hallo,
Ik heb een bak van 2.50 bij 60 bij 60 en wil graag een bioloog maken en heb daarvoor een bak van 1.40 bij 45 hoog en 40 diep hoe moet ik dat verdelen….heb malawi cichildes..

Beantwoorden
Beheerder

Hallo,

Stel je wilt 3 soorten substraat gebruiken, dan zul je de bak in 4 moeten delen.
Wil je maar 2 soorten substraat gebruiken, dan deel he de bak in 3.
Een (laatste vak) is altijd het pompvak, hier plaats je dadelijk de opvoer pomp in.

Ga je in de overloop al het grofvuil tegen houden (filteren) dan heb je een extra vak in de bioloog over voor substraat, doe je niet voor filteren dan zal je eerste vak al het vuil opvangen.

Houd ook rekening met de tussen schoten!
Voor meer informatie of vragen etc. kun je altijd terecht op ons forum.
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
Wouter De Deyne

Hoi,
Ik heb mijn bioloog een week geleden al opgestart en in het Kerstverlof zal het aquarium gevuld worden.De opvoerpomp werkt al en die staat in bypas van voor naar achteren het filterwater te pompen(ong- 1500l/h).De bioloog heeft een temp- van 28 graden en is voorzien van een bruis steen.
De bacteriën zijn toegevoegd en nu is mijn vraag;Aangezien er geen belasting van uitwerpsels en eten in de bioloog komt,moet ik nu het filter zelf ‘voeden’????

mvg,

Wouter

Beantwoorden
Beheerder

Beste wouter,

De bacterie cultuur heeft inderdaad voeding nodig.
Misschien dat u van iemand oud filter substraat kunt krijgen en deze toevoegen in de bioloog, en dadelijk weer kan verwijderen als het aquarium met bevolking draait.
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
Arjen van der Houwen

Hallo,

ik heb een aquarium van 180x50x70 60cm waterhoogte.
Nu heb ik ruimte voor een bioloog van 50x30x30cm.
Heeft dit zin om zo’n bioloog neer te zetten en trekt een opvoerpomp het bioloog dan niet leeg. Of kan ik beter 2 grote potfilters erop zetten?

Alvast bedankt,

Arjen van der Houwen.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Arjan,
Ik denk dat een bioloog van 50x30x30 geen zin heeft, als je hier nog eens de ruimte van aftelt voor de opvoer pomp blijft er weinig over.
Doordat er weinig overblijft is er ook weinig ruimte voor filtersubstraat etc.
Ik zou eerder gaan voor twee potfilters, waarvan een als vuil filter (bodem afzuiging) en een als biologisch filter.
Je mogelijkheden zijn zo veel meer dan een kleine bioloog.
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
jean ilsbroux

Hallo,ik ga een aquarium laten maken met een binnenfilter.afmetingen zijn 130x60Hx50D.Aangezien dat ik geen ervaring heb zou ik graag willen weten hoe groot en breete van de filter moet zijn.Ik zou toch 120 aquarium willen overhouden groetjes jean

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Jean,

Een 10x50x60 “bioloog” filter is niet groot.
Als je het pompvak en het voorfilter vak er al van af telt blijft er niet veel ruimte over voor biologische substraten.
Maar het licht er ook aan wat voor soort biotoop je gaat houden?
Ik zou eerder gaan voor een externe potfilter, je houd dan meer ruimte over in de bak, en het is toch wat makkelijker aan onderhoud.
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
daan oeloff

Hallo,

Ik wil een aquarium opstarten {gezelschap bak met wat planten} van 1.60 bij 0.50 bij 0.50 en wil hier een bioloog onderzetten van 1.00 bij 40 bij 37.5 is dit voldoende??

Met vriendelijke groeten,
Daan Oeloff

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Daan,
Ik zou mij eerst eens afvragen of een bioloog wel nodig is voor een gezelschap bak?
Doordat je een gezelschap bak gaat houden met planten, is er geen bioloog nodig omdat je al een biologisch evenwicht opbouwt in de bak zelf.
Daarbij verlies je met een overloop ook veel CO2 die je planten weer nodig hebben!
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
daan oeloff

Een goedeavond,

Het is niet zo dat er veel planten in komen,meer hout.
Er zullen vooral l. nummers en scool vissen in komen.
Is het in dat geval dan ook niet nodig??
Wat zou u mij dan aanraden?? Heb slechte ervaringen met pot filters.

Met vriendelijke groeten,
Daan Oeloff

Beantwoorden
Beheerder

Hallo,
Als je weinig tot geen planten gaat plaatsen dan is een bioloog niet verkeerd.
Heb je slechte ervaringen met potfilters en je bezit de mogelijkheid om een bioloog te plaatsen dan zou ik het zeker doen in jou geval.
Wat betreft de afmeting, hoe groter hoe beter en dan met name de lengte en breedte, omtrent de hoogte zou ik niet hoger gaan dan 40/50cm.
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
Michiels Dirk

Hallo,

Binnen 2 maanden start ik mijn 2meter aquarium op met bioloog.(word een discusbiotoop).
In de 2de kamer van bioloog zou ik hetzelfde principe willen gebruiken nl bioballen in combinatie met bruissteen.
Is het toevoegen van co2 dan nog wel gepast?

alvast bedankt voor het antwoord.
Michiels Dirk

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Dirk,
Om zo min mogelijk c02 te verliezen is het raadzaam om niet al te veel waterbeweging te creëren.
Dus het gebruik maken van bruis stenen of water gesplens (bv. in de bioloog filter of via de overloop) is niet raadzaam!

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
Michiels Dirk

hey,

Om terug te komen op mijn vorige vraag, wat zou U in de 2de kamer als filtermateriaal plaatsen? (biotoop voor discussen)

Mvg,

Michiels Dirk

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Dirk,
Heeft u een voorfilter dan zou ik beginnen met matten, heeft u geen voorfilter dan zou ik beginnen met filter watten.
De andere kamers zou ik dan vullen met substraten waar zich bacterie in kunnen ontwikkelen, dit kan verschillen van siporax tot lava of vijversubstraat.
Het licht er maar aan hoe diep u in uw beurs wilt graaien.
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
Taga84

Waarom wordt er rond de draineerbuis in droge overloop gebruik gemaakt van bioballen met daarvovenop een filtermat? Zal die filtermat niet snel verstoppen aangezien deze als eerste al het vuil zal opvangen en geven de bioballen rond de draineerbuis geen lawaai?

Beantwoorden
Beheerder

Hallo,

Er zijn mensen die gebruik maken van bioballen in een overloop, de reden is dat deze manier veel zuurstof opneemt aan het aquarium water.
De eerste filtermat in de overloop zorgt ervoor dat het grove vuil wordt gefilterd en niet het eerste vak van je bioloog vervuilt, meestal in gebruik met een veiligheid.

Zelf gebruikte ik deze manier niet omdat het, zoals je al aangaf, veel lawaai met zich mee brengt, niet echt een pretje voor in de woonkamer.
Daarom maakte ik gebruik van een Geruisloze overloop, en in mijn eerste bioloog vak filterde ik dan het grove vuil.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Taga84

In het stukje bij geruisloze overloop wordt toch ook gebruik gemaakt van een eerste filtermat?

Beantwoorden
Beheerder

Hallo,
Als je het grofvuil wilt filteren zodat het niet in de eerste kamer van je bioloog verzeilt dan kun je gebruik maken van een filtermat in de overloop, maar dit is niet verplicht!

In het artikel Durso overloop staat een foto hoe je kunt ver komen dat de overloop met name de filtermat verstopt kan raken.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
patrick van wolvelaer

hallo iedereen.

wat legt met op de bodem voor doorstroming in de bioloog?

is het een perfo plastic plaat of perfo inox?
of is er een goedkoper alternatief?
of kan men filterschuim leggen?

m.v.g.
patrick

Beantwoorden
ReneV

Hallo Patrick,

Wat men vaak doet in een bioloog is aan de zijkanten een strip (glas) plakken en hier plaats men dan weer dunnen stripjes glas op, dit kun je al maken van afval glas.

Je kunt ook werken met pvc geperforeerde platen, als ze maar waterbestendig zijn en niet gaan doorhangen.

Filter watten is niet raadzaam, die gaan in verloop van tijd dicht slibben, en dan zal een vak niet meer doorstromen.

Heel goedkoop:Op de bodem wat pvc buisen rechtop, dan de achterkant van een oude tv op maat maken en het rooster op de pvc plaatsen.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Peter

Ik wil een aquarium laten bouwen van 2 meter bij 70 bij 70 cm. Mijn bioloog moet dus minstens 200 liter zijn. Maar wat moet de diameter van de buizen zijn en het vermogen van de pomp (kan iemand me ook een pomp adviseren)? Sommige mensen bouwen kranen in. Is dit nodig? Wij hebben altijd gewerkt met eheim filter dus geen ervaring met biologen. Hoe voorkom je de volgende punten:

– als de elektra uitvalt, moet je aquarium en bioloog niet leeg- of overlopen

– meer warmteverlies dus goede isolatie voor bioloog

Heel erg bedankt voor het meedenken.

Met vriendelijke groeten,

Peter

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Peter,

De overloop met name de diameter van je doorvoer is helemaal afhankelijk van het systeem dat je gaat maken.
Bijvoorbeeld bij Geruisloze overloop, daar is een grotere diameter gewenst omdat er nog een extra buis wordt gebruikt voor de veiligheid.
Bij een project van mij zelf dat ik vroeger gebruikte Durso overloop daar kun je een andere diameter gebruiken.

Omtrent de kraan, wat ik zelf ook gebruikte, gaat het puur erom dat de waterstand in de overloop “met name in de pvc doorvoer” kan worden geregeld, bijvoorbeeld bij een lege buis zul je het water horen, bij een volle buis “waar een kraan tussen staat” hoor je totaal geen water stromen of vallen.
Je met de kraan dan stellen hoe je waterniveau staat in je overloop waardoor hij helemaal geruisloos wordt.

In het artikel Geruisloze overloop, wordt ook een kraan gebruikt, en dit systeem is beveiligd plus geruisloos.
Waar ik zelf veel waarde aan stel als je aquarium naast je staat bij de bank.

Omtrent de pompen, zelf ben ik altijd te spreken geweest over eheim, geruisloos en weinig mankementen.
Ooit heb ik een goedkopere gebruikt (weet even merk niet meer) maar die draaide 1dag en toen heb ik hem terug gebracht.

Elektra uitval kan geen kwaad als je gebruikt maak van het eerste systeem, ook bij tweede trouwens.
Het is een kwestie om even te kijken hoe hoog je de tussen strippen makt in je bioloog, zodat deze wel het oppervlakte van je overloop kan opvangen.

Warmte verlies, zorg dat je bioloog op tempex staat, en tevens een tempex plaats als achterwand.
Kou trekt in een huis langs de wanden en de vloer.
Bij het afdekken van je bioloog zal er geen warmte verlies zijn.

Indien er vragen zijn omtrent overlopen of techniek, stel ze in het desbetreffende artikel en je vraag zal worden beantwoord!

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Peter

Hallo Rene,

Heel erg bedankt voor je antwoord. Ik voel heel erg voor je systeem van de “geruisloze overloop”. Maar is de diameter en de hoogte van je schotten niet afhankelijk van de grote van je bak en de waterkolom die erop rust? Mijn hoogte is 70 cm. Ik wilde de opvoerpomp van eheim aanschaffen. De fabriek geeft aan 2280 liter per uur, maar ik neem aan dat je de pomp snelheid kan instellen. De aquariumbouwer wil een tekening met de excacte maten en dat vind ik heel moeilijk. Wat is standaard? Ik las in een ander bericht niet hoger dan 40, 50 cm. Maar wat is de afstand van de schotten tov de bodemplaat. Hoe ver zet je de dubbele schotten uit elkaar?

bedankt.
groeten,

peter

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Peter,

Er komen veel dingen kijken bij het maken van een aquarium, het licht er maar aan wat je precies wilt.
Bijvoorbeeld wat is de hoogte van de waterstand in het aquarium?
Hoe groot is je bioloog (lengte) en (hoogte) ?

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Peter

Hallo Rene,

De hoogte van de waterstand van het aquarium zal ongeveer 65 zijn gezien de bak 70 cm hoog is. Ik dacht een 5 vaks bioloog van 120, maar mag ook groter en hoogte 50?, maar het ontwerp wordt dus aan mij gevraagd en zij maken het. Er komen Vieja Synspilum in, vandaar een behoorlijke bioloog noodzakelijk is.

Groeten,

Peter

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Peter,

Ik heb even een artikel geschreven omtrent de afmetingen, dit is een voorbeeld gebaseerd op een 120cm bioloog waarbij er 4 vakken zijn aangehouden.
Indien er vragen zijn omtrent het artikel kun je deze in het betreffende artikel stellen: Bioloog-filter voorbeeld.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Jacqueline

Heel fijn om een zo uitgebreide uitleg over filteren over een bioloog te lezen, dank je wel daarvoor.

Ik ga over 2 weken mijn nieuwe tweedehands aquarium ophalen van 160 x 60 x 60 waaronder een bioloog zit. Wat ik nu van je begrijp is dat voor een volbeplante bak een bioloog eigenlijk niet zo goed is? Ik heb nu een Rio 240 die goed beplant is, met gourami’s en regenbogen en een paar schooltjes met diverse tetra’s.

Misschien heb ik mezelf niet goed genoeg ingelezen maar het lijkt bijna of ik de verkeerde aankoop heb gedaan door voor een bioloog te willen gaan. Ik hoop even iets meer informatie nog te krijgen dan ik hier al gelezen heb.

m.vr.gr.
Jacqueline

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Jacqueline,

Een bioloog (de naam zegt het eigenlijk al) wordt voornamelijk gebruikt voor het aanmaken van bacterie die zorgen voor een biologisch evenwicht.
Het probleem wat kan ontstaan is dat er door vallend water Co2 wordt afgebroken, wat in veel planten aquariums juist het belangrijkste is.
Als je dan gaat voor een planten bak, in plaats van een bv. Malawi, Tanganyika aquarium dan zorgen je planten (inclusief bodem) al voor een optimale opvang van bacteriën.

Is het dan een verkeerde aanschaf? Misschien wel, maar je hoeft het niet te gebruiken.
Je kunt bijvoorbeeld de overloop gebruiken voor je pomp slangen en andere kabels als een soort van doorvoer.
Het enigste wat je dan zou moeten doen is dat de overloop niet kan gaan werken, bv. glasplaat er op kitten die hoger is.
Ik weet niet wat voor soort overloop in het aquarium aanwezig is, maar je kunt (indien er een ruimte is) er ook de afzuiging van een pomp plaatsen met eventueel je verwarmingselement.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Esther vd W

Hoi Hoi,

Heb afgelopen weekend een bioloog van 90 bij 25 bij 25 met 7 kamers onder mijn bak van 155 bij 60 bij 50. Het aquarium heeft een ingebouwde overloop maar mijn pomp trekt het laatste kamer compleet leeg. Is mijn pomp dan toch te veel of kan het door iets anders komen?

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Esther,

Trekt de pomp de kamer leeg zonder dat je filtersubstraten gebruikt of heb je al filtersubstraten er in geplaatst?
Indien hij hem leeg trekt zonder dat je filtersubstraten gebruikt, dan is de doorvoer diameter van je overloop te min.
Zou hij hem leeg trekken, en je gebruikt filtersubstraten, dan is de kans dat je substraten te compact zijn en er ontstaat een slechte doorvoering .

Even testen zonder substraten dan weet je of de pomp capaciteit niet te hoog is.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Tim IJtsma

Hallo,

Ik ben van plan een bak ( 2.00 bij 60 bij 60 ) te maken met een bioloog voor een malawi biotoop. En heb hier een aantal vragen over.

1 : Met een bak van die afmetingen wat is een veilige glasdikte ( ik zat zelf aan 12 mm te denken )
2 : Ideale grootte van de bioloog, als je 5:1 aanhoud kom je met een bak van 200x60x60 op 720l. 1/5 = 144 liter. Ik zat zelf aan een bioloog van 100x40x40 te denken is dit een goede verhouding ?( is 160 liter )
3 : Wat zijn bij een bak van deze grootte de ideale afmetingen van de overloop en de te boren gaten in de bodem ?

Alvast bedankt voor de reactie

vriendelijke groet,

Tim IJtsma

Beantwoorden
Beheerder

Hallo,

Glasdikte is goed tussen de .12 en 1.5 over de lengte gaat het voornamelijk om de stabilisatoren.
Een bioloog, hoe groter hoe beter, als je bv. 2meter pakt, en je gebruikt 50cm voor stroomgedeelte dan heb je 150cm over, gebruik dan ook deze ruimte !
De overloop is afhankelijk van je pompcapaciteit, dus ik zou minimaal 40 gaan.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Tim IJtsma

Ok bedankt voor de reactie, bij een doorsnede van 40 mm waar moet ik dan vanuit gaan qua opvoerpomp capaciteit bij een bak van deze grootte ?

Is er een methode om dit te berekenen voor elke methode ?

vrgr Tim

Beantwoorden
Beheerder

Hallo,

Er is niet echt een methode om dit te berekenen, de reden is dat iedere bioloog andere substraten gebruikt, plus zit je straks met de doorstroming in verband met vervuiling van je substraten.

In mijn oude 2 meter bak had ik 32 als doorvoering, en met een 2400liter pomp haalde ik dit makkelijk.
In mijn oude 3 meter bak had ik 2 x 40 als doorvoering, en met 5200liter pomp haalde ik dit ook goed.
De tweede 40mm was puur voor extra veiligheid indien de eerste het niet zou halen.

Dus hoe groter hoe beter!

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Tim IJtsma

Beste beheerder,

Ik wilde van de bioloog een fluidised moving bed filter maken met K1 kaldness in 1 kamer met divere lucht pompen, ik heb daar onderzoek naar gedaan en het is volgens velen de meest effectieve manier om een sterke gezonde bacteriecultuur te krijgen/behouden, maar nu is mijn vraag of er volgens u hier nog nadelen aan hangen ?

vrgr Tim

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Tim,

Naar mijn weten zijn er geen nadelen.
Wel zou ik er voor zorgen dat je een voorfilter, bijvoorbeeld eerste kamer gebruikt, waardoor er geen grof afval in bwb komt.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Tim IJtsma
Beheerder

Dat ziet er niet verkeerd uit.
Alleen je vergeet een ding, plaats ook wat zuurstof ballen in het vak!
Kaldness houd de zuurstof vast wat weer goed is voor je bacterie die dit nodig hebben.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Xander

Hallo,

Ik laat een hoek aquarium bouwen met de afmetingen op z’n breedst 120 x 80 x 70 (lengte x breedte x hoogte). Het heeft een inhoud van ongeveer 450 L min glas dikte, achterwand enz. In de hoek maak in een overloop, die op zo’n eentje lijkt:

http://www.aquariaveldhuis.nl/domeinen/aquariaveldhuis/www/ftp/aquariumbouw/tekening/Overloop.jpg

Ik sluit mijn bioloog ( 100 l of groter) aan op mijn overloop en het komt dan ongeveer er zo uit te zien:
http://i25.photobucket.com/albums/c54/rejoen/bioloog.jpg

mijn aquarium wil ik op een warmte van 24 graden en een Ph van 7 houden, het heeft veel planten ( dus een plantenbak) en mijn bioloog heeft aan de bovenkant een deksel om de warmte binnen te houden. welke filter dingen kan ik het best gebruiken en in welke kamer is het best om mijn vermarming te installeren?

Met vriendelijke groet, Xander.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Xander,

Als eerste moet je er voor zorgen dat je zomin mogelijk co2 verliest met een overloop, dus geen vallend water bijvoorbeeld zoals deze overloop Geruisloze overloop.

Als ik je bioloog bekijk, zou ik hem nooit in eerste of laatste vak leggen, de kans kan zijn dat deze droog komen te staan.
Ik zou hem dan eerder in een tussenschot plaatsen (zoals op bovenstaande tekening is te zien).

Omtrent de substraten:
1ste kamer (grofvuil filtering) met matten.
2de kamer (bewegend bed) zoals kaldness.
Laatse kamer fijne watten of matten.

Andere kamers na het bwb eventueel met siporax.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
patricia

hallo ik heb een vraag ik heb gisteren een aquarium gekocht met een bioloog filter en heb je artikel gelezen nu is mijn vraag
jij hebt het over matala matten maar die vind ik erg duur kun je daar ook gewone filter matten voor gebruiken incombinatie met watten voor bak 1 of niet enin bak 2 bio ballen en kaldnes maar je schrijft luchtstenen op de boden? bedoel je daar mee die bubbel stenen voor zuurstofpomp? en zo ja welke sterkte heb ik nodig om die ballen in beweging te houden en de kaldnes natuurlijk.
bij laatste bak heb je het over filterschuim(spons) is dat hetzelfde als in bak 1?
ik begin voor het eerst met bioloog filter dus vandaar deze vragen.
en heb je misschien per bak een paar goede foto`s van hoe jij het precies hebt gedaan ook kwa vulling zodat ik het goed neer kan zetten voor mijn cichilde aquarium die ik neer wil gaan zetten.

alvast heel erg bedankt als je me wil helpen of iemand mij wil helpen.

groetjes patricia

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Patricia,

Uiteraard ben je niet verplicht om matale (japanse) matten te gebruiken, je kunt hier ook werken met de schuimmatten of filterwatten.
Belangrijk is dat ze niet te snel dicht zitten, waardoor de kans is dat je bioloog overloopt, en het is dan ook raadzaam om ervoor te zorgen dat er bij verstopping het water toch in het volgende vak terecht komt (uiteindelijk bij je pomp)!

Met luchtstene bedoel ik inderdaad die “bubbel stenen” of schijven, licht er al helemaal aan hoe groot je vak met kaldness is.
Er is aardig wat beweging nodig om het te laten circuleren, dus een redelijke luchtpomp is wel gewenst.

Inderdaad is filterspons of schijf zelfde als filtterwatten of fijne matten.

Helaas heb ik geen recente foto van mijn bioloog die ik destijds gebruikte.
De enigste foto staat in Zelfbouw Aquarium

Maar het is vrij simpel:

Vak 1: grofvuil opvangen (of je doet dit in de overloop dan heb je in de bioloog een extra vak).
Vak 2: kaldnes (een bewegend bed).
Vak 3: siporax
Vak 4: watten

Wat gebeurt er nu:
Vak 1: vang je grof vuil op, waardoor je bioloog minder wordt vervuilt.
Vak 2: is biologisch, maar door de beweging van het substraat wordt het resterende vuil ook kleiner.
Vak 3: Biologisch.
Vak 4: filter het resterende kleine vuil.

Suc6
M.vr.gr. rene

Beantwoorden
Vincent

Het lezen van het artikel zette me aan het denken over het vervangen van 2 potfilters voor 1 bioloog van 80*40*40cm.
Ik heb een draaiende bak van 160*60*60cm, ingericht als biotoop: alleen zand, hout en wat drijfplanten. Die draai ik op 2 potfilters , elk met voldoende capaciteit om de bak tenminste 2 keer per uur volledig te filteren.
Het lijkt me dat een bioloog van 80*40*40cm een grotere filtercapaciteit (qua bacteriële werking) heeft dan mijn huidige potfilters, en Bovendien voegt het zo’n 100 liter extra water toe aan het systeem.
Nu mijn vraag:
Kan ik mijn potfilters in mijn draaiende aquarium vervangen door een bioloog? Zo ja, hoe? (de bak heeft geen overloop omdat die bedacht was te draaien met potfilters)

Beantwoorden
Beheerder

Beste Vincent,

Indien er sprake is van geen overloop zou ik het niet doen.
Reden is dat je beter een van je potfilters biologisch kunt maken.
Die 100 extra liters klopt niet helemaal aangezien je bioloog nooit helemaal vol staat met water, plus je moet de substraten er nog eens aftellen.

Wat voor Biotoop bezit je?

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Vincent

Dank voor je reactie, René.

Ik heb een Guayana biotoop met Satanoperca leucosticta ‘Guyana’, Hyphessobrycon bentosi, Hemigrammus erythrozonus, Corydoras oiapoquensis en L306.

De bak draait nu met twee EHEIM-potfilters, beide ingericht met filterwatten, een filtermat en twee/ drie bakjes met biologisch filtermateriaal. Toch is dit onvoldoende om de bak stabiel te laten draaien. Van daar de stap naar een bioloog. Je hebt inderdaad gelijk dat er geen 100 liter water bij zal komen, maar het zal (bij een waterhoogte van 30cm) toch zeker 50-75 liter zijn, en dat is dan al met aftrek van het filtermateriaal. Of reken ik me hier rijk?

Op de site van cichlidenkwekers vond ik een manier om een overloop te maken via een hevel-met-sifon systeem. Dat soort systemen worden ook door bekende merken (voor zee-aquaria) verkocht als ‘overflow box’.
Ik denk dat dit voor mij een goed alternatief is en ga me daarin verdiepen. Heb jij ook een mening over dergelijke systemen? Dan hoor ik die graag!

Groeten,
Vincent

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Vincent,

Het is ook vaak zo dat in je bodemsubstraat een biologisch cultuur zal ontstaan, maar met de Satanoperca zal dit goed verstoort worden, dus zul je inderdaad je biologisch gedeelte ergens anders moeten opbouwen.
Een biologisch filter is dan inderdaad een oplossing, alleen ben ik van mening dat 80cm wel erg klein is en ik zou dan toch proberen om langer en breder te gaan, denk aan 1.00×0.60×0.50 indien mogelijk nog groter.
Hoe groter hoe meer substraat, denk aan siporax of kaldness (bwb).
Omtrent het aantal liters dat is natuurlijk weer afhankelijk van je substraat, bijvoorbeeld lava in een vak heeft minder liters dan een bwb.

Omtrent het hevel systeem heb ik zelf geen ervaring, maar zoals je aangaf wordt dit ook veel gebruikt bij zee-aquarium.
Misschien dat ze je beter op een forum voor zee-aquaria kunnen helpen omtrent tips en opbouw etc.

Mijn Aquariums met bioloog waren voorzien van een interne overloop, dus nooit anders gewerkt.

M.vr.gr. rene

Beantwoorden
Vincent

Hoi Rene,

Dank je wel voor je meedenken.
Een bioloog van 1,0*0,6*0,5m (ik neem aan dat je die afmetingen b*d*h bedoelde) kan ik helaas niet kwijt. Een bioloog van dat formaat krijg ik niet in mijn onderkast gemanoeuvreerd; de 60 cm diepte (ook 50cm zal waarschijnlijk niet werken) is te breed om de draai te maken (de opening is 65cm breed). Misschien dat ik de 40cm diepte kan oprekken tot 45cm, maar meer zal om die praktische reden niet lukken. Ook de 50cm hoogte past niet; dwz de hoogte kan ik wel kwijt, maar dan heb ik geen werkruimte meer over. In de hoogte zit ik erg vast aan die 40cm. De lengte kan ik misschien oprekken tot 90cm, misschien lukt de meter ook nog wel (dan moet ik mijn elektra verplaatsen), maar dat hangt ook af van de draai die ik moet maken om de bioloog in de onderkast te krijgen.
Al met al is een bioloog van (b*d*h) 1,00*0,45*0,40m het maximale wat ik kan plaatsen. Ik zal eens passen en meten met een houten raamwerk om te kijken wat mogelijk is.

Nogmaals dank voor het meedenken. Dit helpt enorm!

Goede jaarwisseling!!
Vincent

Beheerder

Hallo Vincent,

Indien het allemaal niet zo zal lukken met een groter bioloog, en ook omdat je moet gaan werken met een hevel systeem, kijk dan eens naar Potfilter in serie misschien is dit een oplossing om een grotere bacterie cultuur te creëren.

In ieder geval veel suc6

M.vr.gr. rene

Beantwoorden
Vincent

Dank je wel voor de suggestie. Ga ik me ook eens in verdiepen.

Groeten,
Vincent

Beantwoorden
stijn koch

Beste Rene,

Allereerst wat een prachtige en overzichtelijk uitleg . Hier heeft zelfs een leek wat (ik dus).

Dit zijn toekomst plannen maar liever goed voorbereid dan op het moment zelf voor problemen te komen staan. Bedoeling is als volgt

Aquarium van 180 x 100 x 60 (waterhoogte) komt neer op 1000 Liter mijn idee is een bioloog van 150 x 80 x 50 (600 liter) met 5 vakken nu vroeg ik mij af kun je ook zoiets als overdrijven in de opvoerpomp?.
ik wilde eigenlijk 5 x de brutto inhoud aanhouden van het aquarium(5-6000 L/H) of kun je beter 5 x de inhoud van bioloog(3-4000 L/H aanhouden? .

Verwarmings-elemtent en opvoerpomp kunnen in het laatste vak begrijp ik?

Buiten de bioloog is een externe filter nog nodig?

Groet
S.koch

Beantwoorden
peter

hallo

ik heb een vraag ik heb sinds gisteren een nieuw aqaurium van 2270mm bij 600mm keer 600mm nu heb ik voor her eerst een bioloog filter maar volgens mij werkt die niet goed er staat een bioloog onder van 1500mm keer 500mm keer 500mm nu heb ik een opvoer pomp in staan van 3500 liter nu weet ik een 2 niet het merk maar nu krijg ik mijn filters niet onder water als ik water bij vul loopt mijn bioloog over teveel water dus wat moet ik doen snap er echt niks meer van alvast vriendelijk bedankt mvg peter

Beantwoorden
Beheerder

Beste Peter,

Het is moeilijk om door middel van tekst te kunnen bepalen wat er precies fout gaat.
Het beheer heeft u persoonlijk benaderd via e-mail en wij hopen dat we zo de problemen omtrent de bioloog kunnen verhelpen.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Etienne

beste mensen ik heb een vraagje,ik werk ook met een bioloog onder mijn bak van 1mx40x40 zelf gemaakt.ik heb 4 kamers en de laatste ligt de pomp.maar nu stel ik vast dat er toch altijd wat fijn vuil licht rond de pomp in dat vak. er voor ligt natuurlijk matriaal (lava) en dan daar op watten en een spons en toch kan er nog fijn vuil door.zou ik daar iets aan kunnen doen voor nog meer vuil tegen te houden.

groetjes.

Etienne.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Etienne,

Zodra je watten en spons zijn verzadigd heb je kans dat deze nog fijn vuil doorlaten.
Als eerste zul je het meeste vuil moeten opvangen in je eerste vak, dit kan bijvoorbeeld met een Gafzak.
Dan zul je een kamer moeten vullen met watten of filtervlies waardoor je het laatste vuil doet opvangen.
In je derde kamer zorg en dan voor een biologisch gedeelte.
Zou je nog vuil in je vierde vak krijgen, en om te ver komen dat je hier een kaamlaag gaat krijgen zou ik hier zuurstof in brengen.

Hopende je hiermee van dienst te zijn geweest.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Etienne

bedankt van uw mialtje, maar ik heb ook vooraan op het éérste vak een voorfilter staan waar het éérste water in komt en zo gaat het naar het éérste vak.de voorfilter zit vol met watten.en zo gaat het naar de volgende vakken.en vervang wel op tijd de watten in de vakken en de sponzen ook.en toch komt er nog klein vuil in waar de pomp ligt.maar er vald mij wel op dat er in de vakken tussen het matriaal wel smeuri ligt.zou dat mogen verwijdert worden of is de biologische werking.het zou kunnen dat er wat van die smeuri mee spoeld en tussen de watten glipt en de spons.

groetjes.

Etienne.

Beantwoorden
Beheerder

Beset Etienne,

Je voorfilter zou dus alles betreffende het grovere vuil filteren, anders zou die niet vuil worden, dus die doet het goed.
Maar uiteraard bestaat er na verloop van tijd, bij de een sneller dan bij de ander, tussen de substraten een laag vuilophoping.
Deze laag mag, eigenlijk moet, je regelmatig verwijderen, zodat slechte bacterie en parasieten geen kans krijgen om zich hier in te ontwikkelen.
De bacterie cultuur zit niet in die vuilophoping maar in de filtersubstraat zelf.

Als je de filtersubstraten voorziet van zuurstof zul je minder vuil ophoping krijgen 😉

Probeer bij het schoonmaken de filtersubstraten zoveel mogelijk in het bestaande Aquariumwater te houden, wil je ze een beetje schoon spoelen doe dat dan ook met Aquariumwater en niet met koud kraanwater.

Suc6

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Etienne

Beste.

bedankt van uw mailtje, ik ga dat zeker eens doen de vulling spoelen met aquariumwater en de troep die daar in licht verwijderen.
zuurstof kan ik niet geven want dan is de co2 weg.maar ik denk wel dat er genoeg zuurstof is in de kamers van de filter om dat het water daar zeer goed door stroomt.

groetjes.

Etienne.

Beantwoorden
Willem de Kedts Houtman

Beste beheerder
Ben woonachtig in Thailand wil graag van u weten of het enig nut heeft een bioloog met 5 vakken 70 cm x 30 cm x 25 cm te plaatsen onder een aquarium van 150 cm x 50 cm x 60 cm voor een discus bak met planten.

M.V.G.Willem

Beantwoorden
Beheerder

Beste Willem,

Het kan nooit kwaad, maar in je aquarium met Dicus en planten bouw je al een biologisch evenwicht op.

Zou de eerste vakken van je bioloog meer voor het filteren van vuil gebruiken.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Georg Schrumpf

LS,
Ik heb een vraag betreffende het bioloog filter, heeft een bioloog filter geen belichting nodig?
Het bioloog filter heb ik (volgens tekening) nagebouwd en staat onder het aquarium in een kast.
Zo ja, wat is de beste lichtkleur?
Mijn aquarium is een Malawi cichliden aquarium 200x50x65 cm.
Met vriendelijke groet,
Georg Schrumpf

Beantwoorden
Beheerder

Beste Georg,

Een bioloog heeft geen verlichting nodig, genoeg zuurstof en genoeg substraat is voldoende.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Eric

Hallo,

Hier thuis belucht ik mijn laatste vak van de bioloog die bestaat uit Siporax met een zuurstofpomp, wanneer ik dit artikel lees ben ik niet zeker nu of dit goed of slecht is?
Quote:
De derde kamer heb ik voorzien van biologisch filter substraat, sera siporax.
In dit poreus materiaal met binnen tunnels is er weinig zuurstof zodat de anaërobe bacteriën worden aangezet tot het splitsen van nitraat om voldoende zuurstof te verkrijgen.
Zo breken ze het nitraat voortdurend af en blijft het water nitraatarm.

Ik dacht altijd dat de bacteriën graag die zuurstof hadden?
Alvast bedankt.
Groeten,
Eric

Beantwoorden
Beheerder

Beste Eric,

Als er genoeg zuurstof in het water zit is extra beluchting niet nodig in een filterkamer “hier zijn testen voor te verkrijgen”.

Siporax hoeft niet belucht te worden het gaat om de biofilmlaag die zich ontwikkeld.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Eric

Bedankt voor het antwoord, nog een laatste vraag, ik heb gelezen dat een wervelbed filter met Kaldnes k1 de KH zou doen dalen, klopt dit?

Beantwoorden
Beheerder

Beste Eric,

Ja en Nee,

JA omdat door de sterke beluchting Co2 wordt uitgeblazen wordt een deel van de bicarbonaat afgebroken.

NEE je vissen en ander organismen produceren continue Co2, hierdoor zal de KH niet dramatisch worden verlaagd, het leven compenseert dus je KH.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Eric

Beste,

Ik ga ook Matala matten gebruiken in mijn bioloog, ik moet enkel visuitwerpselen opvangen niets anders want heb een Afrikaanse bak.
In neem aan dat ik dan genoeg heb met de blauw en grijze mat (fijn en extra fijn)?
Bedankt.
Groeten,
Eric

Beantwoorden
Beheerder

Beste Eric,

Als het alleen gaat om grofvuil te filteren, misschien al eens gekeken naar een Gafzak ?

Indien u toch wilt gaan voor matten dat zou ik kiezen voor eerst grof en erna fijn.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!