Hobbykwekers

Hobbykwekers

Vandaag de dag zijn er diverse hobbykwekers die zich bezig houden met het kweken van cichliden. Doe je er goed aan om vissen te kopen bij de diverse hobbykwekers? Soms wel maar soms ook niet! Er zijn hobbykwekers die veel geld uitgeven aan kweek-stellingen of kweekvissen en stad en land afrijden om de mooiste kweekdieren….

Zelf een aquarium maken van plexiglas

Zelf een aquarium maken van plexiglas

Een aquarium maken van stevig plexiglas: zo doe je dat De meeste traditionele aquaria worden van glas gemaakt, maar het is ook mogelijk om een hoogwaardig aquarium van plexiglas te maken. Plexiglas is niet alleen lichter en sterker dan standaard glas, maar heeft bovendien een hogere lichtdoorlatendheid. Daarnaast isoleert plexiglas beter dan gewoon glas, waardoor….

Frontosa in de natuur

Frontosa in de natuur

Hoewel onderzoeken van de maaginhoud van de gevangen Cyphotilapia’s duidelijk uitwijzen dat deze een viseter is, ziet men hem niet tot nooit jagen. Dit gedrag zal overeen komen met het gedrag in het aquarium. De vissen die de Cyphotilapia in de natuur graag eet zijn de Cyprichromis soorten, het is dus verstandig om deze niet….

Geslacht cyphotilapia – frontosa

Geslacht cyphotilapia – frontosa

Wanneer en hoe kan ik het geslacht van mijn Cyphotilapia herkennen. Het seksen van de Cyphotilapia is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Er zijn exporteurs, importeurs en kwekers, die het soms al bij het verkeerde eind hebben gehad. Zelfs voor deskundigen is het niet altijd duidelijk en soms zelfs moeilijk. Er zijn verschillende punten waaraan….

Lichaamstaal frontosa

Lichaamstaal frontosa

Wanneer men de vissen goed bekijkt kan men hier uit opmaken hoe de vis zich voelt. De Cyphotilapia vertoont een gedrag die bij zijn soort hoort. Dit wordt hieronder beschreven. Klein blijven als overlevingsstrategie. Dit fenomeen komt steeds weer voor, het klein blijven om te overleven van sommige dieren. Het komt niet zelden voor dat….

Cyphotilapia frontosa Kigoma

Cyphotilapia frontosa Kigoma

Dit is de “oer” frontosa. Deze vis met zijn 7 strepen is de enige die na de huidige maatstaven de naam frontosa dragen mag. In 1906 heeft Boulenger deze Cyphotilapia voor het eerst omschreven. Waarbij de naam Cyphotilapia frontosa niet van Boulenger stamt, maar van Regan die in 1920 de systematiek van de vissen opnieuw….

Cyphotilapia kirilani

Cyphotilapia kirilani

Ook deze variant van de Cyphotilapia familie hoort tot de soort die noch bij de Cyphotilapia frontosa, noch bij de Cyphotilapia gibberosa gerekend kan worden. Deze variant wordt bijna in het midden van het Tanganyika meer aangetroffen, bij het eiland Karilani. Vanuit de morfologie behoort hij tot de vertegenwoordigers van het noordelijke deel van het….

Mopampa

Mopampa

Artikelen betreffende de Cyphotilapia “Frontosa” geschreven door L. de Nijs. Artikelen Mopampa Omschrijving: Er gaat een buitengewone fascinatie van deze vis uit. Zijn schoonheid en karakter, zijn formaat, zijn uniekheid, wat het ook mag zijn, de Cyphotialapia is en blijft een fenomeen. Ikzelf ben het meest gefascineerd door de varianten die onder de gibberosa’s vallen….

Voortplanting

Voortplanting

Voortplanting/kweken Wanneer men wil gaan kweken met Cyphotilapia’s dient men te beseffen dat u een bepaalde verantwoording heeft. Verantwoording betekend in dit geval, dat men alleen gezonde raszuivere Cyphotilapia’s voor de kweek gebruikt. Van kruisingen tussen de verschillende varianten moet men helemaal af zien. Heeft men de beschikking over vissen die aan deze voorwaarden voldoen,….

Cyphotilapia Kavala

Cyphotilapia Kavala

Deze variant is één van de Cyphotilapia familie die nog niet is ingedeeld en daarom nog geen duidelijk naam heeft. Hij is noch een Cyphotilapia frontosa, noch een Cyphotilapia gibberosa. Zijn morfologie toont aan dat hij vermoedelijk het dichtste verwant is met het type Burundi. Het vangstgebied ligt dan ook in het noordelijke gedeelte van….

Cyphotilapia Burundi

Cyphotilapia Burundi

Gedurende vele jaren was deze variant van de familie Cyphotilpia de klassieker onder de frontosa’s. Geen ander varianten werden tot het einde van de vorige eeuw ingevoerd, alleen deze burundi’s. Dit is nu niet meer het geval. Naar de geldende wettenschappelijke meningen is deze vis nog wel Cyphotilapia, maar valt niet meer onder de frontosa’s…..

...

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!