De opbouw van een Malawi Aquarium.
Voor dat je begint met deze mooie hobby betreffende het houden van een (Malawi) Cichliden Aquarium, zijn er toch de diverse punten waar je van te voren goed over moet denken.
In dit artikel proberen wij zoveel mogelijk de onderdelen te beschrijven die van toepassing zijn.
Een goed begin is het halve werk!
Uiteraard speelt geld ook een rol, je kunt het zo duur maken als je wilt.
Belangrijk is dat je spaart en genoeg hebt voor je droom te realiseren.
Ga niet een aquarium kopen wat vissen plaatsen etc. en later (komt wel een keer) de techniek en decoratie toepassen omdat het geld op is!
Het Aqaurium
Het voornaamste bij een cichliden aqaurium is het formaat van het aquarium.
Bij formaat bedoelen wij de lengte, diepte en hoogte en niet de aantal liters aangezien veel liters aquariumwater niet wil zeggen dat het formaat ideaal is voor bepaalde cichliden varianten.
Bijvoorbeeld 1 meter lang bij 1 meter diep bij 80cm hoog is wel 800liter water, maar bepaalde soorten vragen toch de lengte, en dan is 2 meter lang bij 60cm diep en 60cm hoog veel geschikter, al is het maar 720liter aquarium water.
Wilt u mbuna cichliden gaan houden, dan is het raadzaam om niet kleiner te gaan dan 1.20cm (lengte) waarbij de diepte en hoogte ook een rol zal bij de inrichting.
Kiest u voor een ander soort (Malawi) Cichliden zoals utaka of peacocks dan is een maat kleiner als 1.50cm niet raadzaam, bij de rovers kan het nooit groot genoeg zijn en is 2.00cm een minimaal.
Uiteraard zijn er nog de speciaal aquariums, waarbij de 1.20cm, en mbuna (sommige utaka, peacocks en haplochromis) niet van toepassing is, we spreken hier dan over aquariums van bv. 1 meter breed en bv. 80cm meter diep.
Nu u een keuze heeft gemaakt van het soort (Malawi) cichliden dat u wilt gaan houden in het hiervoor geschikte aquarium kunnen we aan de slag.
Belangrijk:
Ga niet eerst een aquarium inrichten en dan pas kiezen wat voor soort cichliden u wilt gaan houden!
Bekijk tevens de 3 voorbeelden, zodat u een idee heeft van een Aquarium met Malawi Cichliden.
Het aquarium plaatsen:
Een goede plaats uitkiezen waar het aquarium komt te staan is een van de belangrijkste punten.
Hierbij moet rekening worden gehouden met het gewicht, dit wordt vaak vergeten maar een aquarium van 120x50x50 is toch een 300liter water oftewel 300kilo exclusief het aquarium, het meubel de techniek en decoratie materialen, wat samen wel eens kan oplopen tot een 400kilo afhankelijk van het decoratie materiaal.
Ook moet er rekening worden gehouden met de lichtinval denk hierbij aan een raam met zonlicht.
Plaats u het aquarium kort bij deze lichtbron zult u vaker de aquarium ruit moeten ontdoen van algen, die wel weer zijn gewenst in het aquarium.
Tevens is het belangrijk om het aquarium in een warme ruimte te plaatsen bijvoorbeeld in de woonkamer waar het toch meestal rond de 21graden is.
Een koude ruimte zal er alleen maar voor zorgen dat het verwarming element vaker zal aanslaan om de ideale temperatuur van bv. 24graden te behouden.
Nu we het aquarium een plaats hebben gegeven kunnen we verder met de techniek.
Randapparatuur:
Filtering:
Het belangrijkste is een goede filtering, het hart van een aquarium.
Hier zijn veel mogelijkheden voor, zo zijn er de inwendige filters, bioloog filters en de meest gebruikte potfilters.
Een filter kan nooit groot genoeg zijn, hoe meer ruimte hoe meer filtersubstraat waar we ons bacterie cultuur in moeten gaan opbouwen.
De regel verteld ons dat als we een aquarium bezitten van 120x50x50 / 300 liter water, dat we toch een filtercapaciteit moeten gebruiken van rondom de 900 a 1000 liter, met andere woorden 3x de inhoud van het aquarium.
Zelf zou ik voor twee potfilters kiezen en deel de 1000liter in 2x 500liter filters.
Het gebruik maken van twee potfilters, of een combinatie van een binnenfilter en potfilter heeft het voordeel dat als we een filter schoonmaken dat we niet gelijk het hele bacterie cultuur overhoop gooien, aangezien we de andere filter in een later stadium kunnen verschonen.
Op deze manier houden wij ons biologisch evenwicht optimaal mits we de filters ook op de juiste manier verschonen, gebruik bv. aquarium water of lauw water voor het verschonen van het substraat.
Verwarming:
Malawi cichliden vragen een temperatuur tussen de 23 en 25graden.
Om deze temperatuur te behalen gebruiken we een verwarming element (staafverwarming) die er in diverse merken maar ook wattage zijn te verkrijgen.
Er zijn ook de diverse potfilters die een verwarming element hebben ingebouwd waardoor we nog minder techniek in het aquarium hoeven in te bouwen, dit geld ook voor de externe verwarming die tussen de slangen kunnen worden geplaatst.
Als richtlijn kan men stellen dat 1,2 liter water 1 Watt vereist.
Verlichting:
Malawi cichliden vragen niet veel licht, het type en kleur licht is vaak persoonlijk.
Het oog wilt ook wat.
Als we proberen om een biotoop te evenaren dan is bij een aquarium van 120x50x50 het toch raadzaam om 3 zelfs 4 TL’s te gebruiken.
Wij kunnen deze TL’s dan afzonderlijk schakelen waardoor we overdag meer licht voor algen groei produceren en in de avond minder licht voor de kleur van de vissen.
Het aantal rijen TL’s is tevens afhankelijk van de diepte van het aquarium, hoe dieper het aquarium hoe meer rijen we zullen moeten gebruiken.
Helaas hebben de standaard bakken met een lichtkap vaak het nadeel dat de 2 (of meer) TL’s samen zijn geschakeld, waardoor u in de avond of bij het opstarten niet stap voor stap het licht kan opbouwen, wat toch wel wordt aangeraden vooral als je pas begint met het aquarium.
TL voorbeelden (voor / midden / achter):
T8: Sylvania aquastar / Daylight / Philips 865 (ideal)
T8: Grolux / Daylight / Sera Blue Sky
T5: Aquatic Nature / Daylight / Tropical sunIn de voorbeelden zorgen we dat de kleur TL’s voor zitten zodat we in de avond kunnen genieten van de prachtkleuren van onze cichliden.
Voor meer betreffende de verlichting bezoek dan eens onderstaande websites:
saurama.aqua-web.org/index.htm
www.dewinters.nl/apparatuur/TL-balken.htm
Nu we de techniek het randapparatuur hebben besproken komen we tot de inrichting van het aquarium.
Inrichting:
Bij het inrichten van een aquarium is het belangrijk dat u het mooi vind, MAAR hierbij ook aan de vissen denkt, wat vaak wordt vergeten!
Hebben de vissen het naar hun zin, voelen zij zich op hun gemak dan zullen ze de mooiste kleuren tonen, wat weer een voordeel is voor het totaal plaatje en het houden van Cichliden.
Uiteraard spelen meer dingen een rol bij prachtkleuren, denk hierbij aan het aantal cichliden van een soort zoals vrouwen en mannen, en zeker niet te vergeten het soort voer.
Techniek wegwerken:
Probeer altijd zoveel mogelijk de techniek zoals aanzuigslangen of eventueel verwarmingsstaven weg te werken.
U kunt bijvoorbeeld de aanzuiging van de pomp en verwarming weg werken in een hoek doormiddel van een stukje achterwand ervoor te plakken, waardoor alleen nog de aanzuigkorf zichtbaar is.
Voorbeeldje:
Uw bak is 50cm hoog, plaats dan rechts achter een 10cm boven de bodem de aanzuigkorf (5cm hoog), tevens plaats u in die hoek de verwarmingsstaaf en plak hiervoor een achterwand stukje van 30cm hoog.
Tevens kunt u nu in deze hoek (boven) een 2cm onder het wateroppervlak de uitstroom van de potfilter plaatsen.
Op deze manier is er geen techniek meer zichtbaar en alle slangen en bekabeling komen van een kant.
Achterwand:
Als eerste zal er een achterwand moeten worden geplaatst.
Zo zijn er de diverse merken (Juwel, HS, Back to Nature, enz.) platen die kunnen worden gebruikt, maar ben je een beetje handig, dan hebben we nog de doe het zelf achterwanden.
Een voordeel van een eigen gemaakte achterwand met rotsen is dat u niet zo hoog hoeft te bouwen met stenen waardoor de vissen zich ook in de bovenste lagen zullen gaan ophouden.
Tip:
Bij donkere achterwanden zullen vissen mooier uitkomen en tevens zal de bak dieper tonen.
Decoratie (stenen):
De opbouw van stenen is ook afhankelijk van het soort cichliden dat u gaat houden!
Mbuna cichliden vragen veel holen waar zij hun territorium zullen creëren, maar er zijn ook soorten die aan de overgangszone leven die wel stenen en holen vragen maar ook genoeg open zand plaatsen.
Rovers daar in tegen vragen veel open ruimte, met grote stenen waardoor zij bij het jagen hier afleiding kunnen zoeken.
Bij stenen is het heel belangrijk dat er geen scherpe stukken aanwezig zijn, aangezien cichliden nog wel eens jagen willen we niet dat zij op de flanken worden beschadigd.
Ook moet je zorgen dat je stenen vanaf de bodem doet opbouwen, voordat je de zand of grind doet toevoegen. Meer over stenen
Cichliden zijn gravers en het moet niet zo zijn dat ze straks gaan graven en de hele berg stenen omvalt of nog erger tegen de ruit of zelfs op de vissen valt.
Vaak worden diverse kleine stenen gestapeld waardoor je veel minder holen krijgt en je een druk totaal plaatje zult creëren.
Probeer daarom met grote en kleine stenen te werken wat een veel mooier uiterlijk zal geven, en het is tevens een stuk natuurlijker.
Tevens als je veel kleine stenen gebruikt is het geheel niet stabiel als je de hoogte in gaat wat wel belangrijk is.
Zou je namelijk je stenen allemaal op de bodem leggen en niet de hoogte in gaan, zullen de vissen zich ook allemaal op de bodem ophouden.
Handig artikel bij de opbouw: Gulden snede theorie
Tip:
Plaats grote hoge stenen vooraan en plaats achteraan meer kleinere stenen waardoor je veel meer diepte kunt creëren.
Probeer ook niveau verschil te maken, maak niet iedere berg of plaats niet iedere steen tot een zelfde hoogte.
Bodembedekking:
Bij de bodembedekking is het belangrijk dat er geen scherpe stukjes in de zand of fijne grind voorkomen, cichliden spoelen de zand op zoek naar voedsel en kunnen door scherpe stukjes de kieuwen beschadigen met als gevolgd de diverse ontstekingen.
Probeer ook de bodembedekking zo natuurlijk mogelijk te houden.
Cichliden gaan niet om 12uur op stap dus die disco kleuren grind zoals fel groen, blauw of rood maken het echt niet mooier, de vissen moeten de kleuren tonen niet de bodem!
Meer over bodembedekking.
Beplanting:
De beplanting is niet altijd nodig, dit is meer voor ons oog dan voor de vissen.
Zo zult u wel eens kunnen merken dat u een plantje links plaats en een vis dit totaal niet waardeert en het plantje wel even zal uitgraven.
Zou u toch kiezen voor een beplanting, kies dan voor stevige planten, zo worden vaak Vallisneria, Anubias of Javavaarn gebruikt.
Wilt u geen beplanting maar wilt wel wat groen in uw aquarium, probeer dan een algen laag op de stenen en wanden te krijgen, een natuurlijk beeld.
De groene algen ontstaan door de juiste verlichting en het aantal uren licht.
U kunt eventueel een handje helpen zodra er lichtelijk algen ontstaan, denk hierbij aan Profito.
Nu we het aquarium hebben ingericht de techniek hebben aangesloten zouden wij vissen kunnen plaatsen.
Maar voor dat we de vissen plaatsen zijn er nog de waterwaardes die we in acht moeten nemen.
Malawi Cichliden vragen niet veel aan waterwaardes en kunnen goed op kraanwater (zuurstofrijk water) worden gehouden.
Belangrijk is dat we de Nitriet en Nitraat goed in de gaten te houden, vooral als we de eerste vissen gaan uitzetten.
De water waarden voor een Malawi aquarium:
– PH zuurgraad: tussen 8 – 8,6
– KH carbonaathardheid: tussen 6 en 8
– GH totale hardheid: tussen 4 en 6
– NO2 Nitrietwaarde: beneden de 0,1 mg/per liter liggen.
– NO3 Nitraatwaarde: beneden de 15 mg/per liter gehouden worden.
Drie voorbeelden:
Onderstaande afbeelding zijn steeds het zelfde aquarium maar met een andere inrichting.
Een voorbeeld van een open inrichting met diverse planten:
Een voorbeeld van een open inrichting gebaseerd op de gulden snede theorie:
Een voorbeeld van een dicht gebouwd aquarium met veel holen:
Uiteraard zijn er veel meer voorbeelden waarbij andere decoratie materialen zijn gebruikt.
Maar nogmaals de Cichliden zijn afhankelijk van het formaat aquarium en de inrichting waar ZIJ zich in thuis voelen!
hallo kun je ook een stuk kien hout bij malawi vissen doen ?
de een zeg van wel de andere weer niet zal ik graag willen weten
groetjes michel.