Cichliden kwekers

Een Malawi Cichliden Aquarium

Een Malawi Cichliden Aquarium

De opbouw van een Malawi Aquarium.
Voor dat je begint met deze mooie hobby betreffende het houden van een (Malawi) Cichliden Aquarium, zijn er toch de diverse punten waar je van te voren goed over moet denken.

In dit artikel proberen wij zoveel mogelijk de onderdelen te beschrijven die van toepassing zijn.
Een goed begin is het halve werk!

Uiteraard speelt geld ook een rol, je kunt het zo duur maken als je wilt.
Belangrijk is dat je spaart en genoeg hebt voor je droom te realiseren.
Ga niet een aquarium kopen wat vissen plaatsen etc. en later (komt wel een keer) de techniek en decoratie toepassen omdat het geld op is!

Het Aqaurium

Het voornaamste bij een cichliden aqaurium is het formaat van het aquarium.
Bij formaat bedoelen wij de lengte, diepte en hoogte en niet de aantal liters aangezien veel liters aquariumwater niet wil zeggen dat het formaat ideaal is voor bepaalde cichliden varianten.
Bijvoorbeeld 1 meter lang bij 1 meter diep bij 80cm hoog is wel 800liter water, maar bepaalde soorten vragen toch de lengte, en dan is 2 meter lang bij 60cm diep en 60cm hoog veel geschikter, al is het maar 720liter aquarium water.

Wilt u mbuna cichliden gaan houden, dan is het raadzaam om niet kleiner te gaan dan 1.20cm (lengte) waarbij de diepte en hoogte ook een rol zal bij de inrichting.
Kiest u voor een ander soort (Malawi) Cichliden zoals utaka of peacocks dan is een maat kleiner als 1.50cm niet raadzaam, bij de rovers kan het nooit groot genoeg zijn en is 2.00cm een minimaal.

Uiteraard zijn er nog de speciaal aquariums, waarbij de 1.20cm, en mbuna (sommige utaka, peacocks en haplochromis) niet van toepassing is, we spreken hier dan over aquariums van bv. 1 meter breed en bv. 80cm meter diep.

Nu u een keuze heeft gemaakt van het soort (Malawi) cichliden dat u wilt gaan houden in het hiervoor geschikte aquarium kunnen we aan de slag.

Belangrijk:
Ga niet eerst een aquarium inrichten en dan pas kiezen wat voor soort cichliden u wilt gaan houden!

Bekijk tevens de 3 voorbeelden, zodat u een idee heeft van een Aquarium met Malawi Cichliden.

Het aquarium plaatsen:

Een goede plaats uitkiezen waar het aquarium komt te staan is een van de belangrijkste punten.

Hierbij moet rekening worden gehouden met het gewicht, dit wordt vaak vergeten maar een aquarium van 120x50x50 is toch een 300liter water oftewel 300kilo exclusief het aquarium, het meubel de techniek en decoratie materialen, wat samen wel eens kan oplopen tot een 400kilo afhankelijk van het decoratie materiaal.

Ook moet er rekening worden gehouden met de lichtinval denk hierbij aan een raam met zonlicht.
Plaats u het aquarium kort bij deze lichtbron zult u vaker de aquarium ruit moeten ontdoen van algen, die wel weer zijn gewenst in het aquarium.

Tevens is het belangrijk om het aquarium in een warme ruimte te plaatsen bijvoorbeeld in de woonkamer waar het toch meestal rond de 21graden is.

Een koude ruimte zal er alleen maar voor zorgen dat het verwarming element vaker zal aanslaan om de ideale temperatuur van bv. 24graden te behouden.

Nu we het aquarium een plaats hebben gegeven kunnen we verder met de techniek.

Randapparatuur:

Filtering:
Het belangrijkste is een goede filtering, het hart van een aquarium.
Hier zijn veel mogelijkheden voor, zo zijn er de inwendige filters, bioloog filters en de meest gebruikte potfilters.
Een filter kan nooit groot genoeg zijn, hoe meer ruimte hoe meer filtersubstraat waar we ons bacterie cultuur in moeten gaan opbouwen.

De regel verteld ons dat als we een aquarium bezitten van 120x50x50 / 300 liter water, dat we toch een filtercapaciteit moeten gebruiken van rondom de 900 a 1000 liter, met andere woorden 3x de inhoud van het aquarium.

Zelf zou ik voor twee potfilters kiezen en deel de 1000liter in 2x 500liter filters.
Het gebruik maken van twee potfilters, of een combinatie van een binnenfilter en potfilter heeft het voordeel dat als we een filter schoonmaken dat we niet gelijk het hele bacterie cultuur overhoop gooien, aangezien we de andere filter in een later stadium kunnen verschonen.
Op deze manier houden wij ons biologisch evenwicht optimaal mits we de filters ook op de juiste manier verschonen, gebruik bv. aquarium water of lauw water voor het verschonen van het substraat.

Verwarming:
Malawi cichliden vragen een temperatuur tussen de 23 en 25graden.
Om deze temperatuur te behalen gebruiken we een verwarming element (staafverwarming) die er in diverse merken maar ook wattage zijn te verkrijgen.
Er zijn ook de diverse potfilters die een verwarming element hebben ingebouwd waardoor we nog minder techniek in het aquarium hoeven in te bouwen, dit geld ook voor de externe verwarming die tussen de slangen kunnen worden geplaatst.
Als richtlijn kan men stellen dat 1,2 liter water 1 Watt vereist.

Verlichting:
Malawi cichliden vragen niet veel licht, het type en kleur licht is vaak persoonlijk.
Het oog wilt ook wat.

Als we proberen om een biotoop te evenaren dan is bij een aquarium van 120x50x50 het toch raadzaam om 3 zelfs 4 TL’s te gebruiken.
Wij kunnen deze TL’s dan afzonderlijk schakelen waardoor we overdag meer licht voor algen groei produceren en in de avond minder licht voor de kleur van de vissen.

Het aantal rijen TL’s is tevens afhankelijk van de diepte van het aquarium, hoe dieper het aquarium hoe meer rijen we zullen moeten gebruiken.

Helaas hebben de standaard bakken met een lichtkap vaak het nadeel dat de 2 (of meer) TL’s samen zijn geschakeld, waardoor u in de avond of bij het opstarten niet stap voor stap het licht kan opbouwen, wat toch wel wordt aangeraden vooral als je pas begint met het aquarium.

TL voorbeelden (voor / midden / achter):

T8: Sylvania aquastar / Daylight / Philips 865 (ideal)
T8: Grolux / Daylight / Sera Blue Sky
T5: Aquatic Nature / Daylight / Tropical sun

In de voorbeelden zorgen we dat de kleur TL’s voor zitten zodat we in de avond kunnen genieten van de prachtkleuren van onze cichliden.

Voor meer betreffende de verlichting bezoek dan eens onderstaande websites:
saurama.aqua-web.org/index.htm
www.dewinters.nl/apparatuur/TL-balken.htm

Nu we de techniek het randapparatuur hebben besproken komen we tot de inrichting van het aquarium.

Inrichting:

Malawi Aquarium Placidochromis milomoBij het inrichten van een aquarium is het belangrijk dat u het mooi vind, MAAR hierbij ook aan de vissen denkt, wat vaak wordt vergeten!
Hebben de vissen het naar hun zin, voelen zij zich op hun gemak dan zullen ze de mooiste kleuren tonen, wat weer een voordeel is voor het totaal plaatje en het houden van Cichliden.
Uiteraard spelen meer dingen een rol bij prachtkleuren, denk hierbij aan het aantal cichliden van een soort zoals vrouwen en mannen, en zeker niet te vergeten het soort voer.

Techniek wegwerken:
Probeer altijd zoveel mogelijk de techniek zoals aanzuigslangen of eventueel verwarmingsstaven weg te werken.
U kunt bijvoorbeeld de aanzuiging van de pomp en verwarming weg werken in een hoek doormiddel van een stukje achterwand ervoor te plakken, waardoor alleen nog de aanzuigkorf zichtbaar is.

Voorbeeldje:
Uw bak is 50cm hoog, plaats dan rechts achter een 10cm boven de bodem de aanzuigkorf (5cm hoog), tevens plaats u in die hoek de verwarmingsstaaf en plak hiervoor een achterwand stukje van 30cm hoog.
Tevens kunt u nu in deze hoek (boven) een 2cm onder het wateroppervlak de uitstroom van de potfilter plaatsen.
Op deze manier is er geen techniek meer zichtbaar en alle slangen en bekabeling komen van een kant.

Achterwand:
Als eerste zal er een achterwand moeten worden geplaatst.
Zo zijn er de diverse merken (Juwel, HS, Back to Nature, enz.) platen die kunnen worden gebruikt, maar ben je een beetje handig, dan hebben we nog de doe het zelf achterwanden.

Een voordeel van een eigen gemaakte achterwand met rotsen is dat u niet zo hoog hoeft te bouwen met stenen waardoor de vissen zich ook in de bovenste lagen zullen gaan ophouden.

Tip:
Bij donkere achterwanden zullen vissen mooier uitkomen en tevens zal de bak dieper tonen.

Decoratie (stenen):
De opbouw van stenen is ook afhankelijk van het soort cichliden dat u gaat houden!
Mbuna cichliden vragen veel holen waar zij hun territorium zullen creëren, maar er zijn ook soorten die aan de overgangszone leven die wel stenen en holen vragen maar ook genoeg open zand plaatsen.
Rovers daar in tegen vragen veel open ruimte, met grote stenen waardoor zij bij het jagen hier afleiding kunnen zoeken.

Bij stenen is het heel belangrijk dat er geen scherpe stukken aanwezig zijn, aangezien cichliden nog wel eens jagen willen we niet dat zij op de flanken worden beschadigd.
Ook moet je zorgen dat je stenen vanaf de bodem doet opbouwen, voordat je de zand of grind doet toevoegen. Meer over stenen
Cichliden zijn gravers en het moet niet zo zijn dat ze straks gaan graven en de hele berg stenen omvalt of nog erger tegen de ruit of zelfs op de vissen valt.

Vaak worden diverse kleine stenen gestapeld waardoor je veel minder holen krijgt en je een druk totaal plaatje zult creëren.
Probeer daarom met grote en kleine stenen te werken wat een veel mooier uiterlijk zal geven, en het is tevens een stuk natuurlijker.

150cm aquarium

Tevens als je veel kleine stenen gebruikt is het geheel niet stabiel als je de hoogte in gaat wat wel belangrijk is.
Zou je namelijk je stenen allemaal op de bodem leggen en niet de hoogte in gaan, zullen de vissen zich ook allemaal op de bodem ophouden.

stenenopbouwHandig artikel bij de opbouw: Gulden snede theorie

Tip:
Plaats grote hoge stenen vooraan en plaats achteraan meer kleinere stenen waardoor je veel meer diepte kunt creëren.
Probeer ook niveau verschil te maken, maak niet iedere berg of plaats niet iedere steen tot een zelfde hoogte.

Bodembedekking:
Malawi aquarium bodemBij de bodembedekking is het belangrijk dat er geen scherpe stukjes in de zand of fijne grind voorkomen, cichliden spoelen de zand op zoek naar voedsel en kunnen door scherpe stukjes de kieuwen beschadigen met als gevolgd de diverse ontstekingen.

Probeer ook de bodembedekking zo natuurlijk mogelijk te houden.
Cichliden gaan niet om 12uur op stap dus die disco kleuren grind zoals fel groen, blauw of rood maken het echt niet mooier, de vissen moeten de kleuren tonen niet de bodem!

Meer over bodembedekking.

Beplanting:
De beplanting is niet altijd nodig, dit is meer voor ons oog dan voor de vissen.
Zo zult u wel eens kunnen merken dat u een plantje links plaats en een vis dit totaal niet waardeert en het plantje wel even zal uitgraven.
Zou u toch kiezen voor een beplanting, kies dan voor stevige planten, zo worden vaak Vallisneria, Anubias of Javavaarn gebruikt.

be-algingWilt u geen beplanting maar wilt wel wat groen in uw aquarium, probeer dan een algen laag op de stenen en wanden te krijgen, een natuurlijk beeld.
De groene algen ontstaan door de juiste verlichting en het aantal uren licht.
U kunt eventueel een handje helpen zodra er lichtelijk algen ontstaan, denk hierbij aan Profito.

Nu we het aquarium hebben ingericht de techniek hebben aangesloten zouden wij vissen kunnen plaatsen.

Maar voor dat we de vissen plaatsen zijn er nog de waterwaardes die we in acht moeten nemen.
Malawi Cichliden vragen niet veel aan waterwaardes en kunnen goed op kraanwater (zuurstofrijk water) worden gehouden.
Belangrijk is dat we de Nitriet en Nitraat goed in de gaten te houden, vooral als we de eerste vissen gaan uitzetten.

De water waarden voor een Malawi aquarium:

– PH zuurgraad: tussen 8 – 8,6
– KH carbonaathardheid: tussen 6 en 8
– GH totale hardheid: tussen 4 en 6
– NO2 Nitrietwaarde: beneden de 0,1 mg/per liter liggen.
– NO3 Nitraatwaarde: beneden de 15 mg/per liter gehouden worden.

Drie voorbeelden:

Onderstaande afbeelding zijn steeds het zelfde aquarium maar met een andere inrichting.

Een voorbeeld van een open inrichting met diverse planten:
beplanting

Een voorbeeld van een open inrichting gebaseerd op de gulden snede theorie:
guldensnede

Een voorbeeld van een dicht gebouwd aquarium met veel holen:
kunststof stenen

 

Maar nogmaals de Cichliden zijn afhankelijk van het formaat aquarium en de inrichting waar ZIJ zich in thuis voelen!

Reacties
van bezoekers

michel van der horst

hallo kun je ook een stuk kien hout bij malawi vissen doen ?
de een zeg van wel de andere weer niet zal ik graag willen weten
groetjes michel.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Michel,

Er is kienhout en kienhout, het belangrijkste hierbij is dat het stuk hout zo min mogelijk tot geen looistoffen afgeeft, aangezien dit je waterwaardes zal beïnvloeden.

Zou je kienhout willen gebruiken “aanschaffen” kijk dan naar een stuk Savvanehout.
Hoe zwaarder het stuk hout hoe beter de kwaliteit.

In het artikel Kienhout staat hier meer over beschreven.

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
Naim

Ik wil ook graag aan dit hobby beginne,

alles is te begrijpe maar hoe kom ik aan de juiste Ph waardes enz?? de water kwaliteit,

ik wil een kleurrijke aquarium met maakt niet uit wat, LIEFST een arawana of flowerhorn red devils of iets wat jullie mischien kunne aanrade ik weet ook niet hoe ik aan die speciale visse ga kome

Beantwoorden
Beheerder

Beste Naim,

De waardes van je aquarium worden met de tijd optimaal, kraanwater is redelijk goed.
Wil je precies de waardes gaan aanhouden zoals in het meer, dan kun je werken met bv. PH+, KH+ of GH+

Je spreekt over een kleurrijk aquarium, dan zit je bij Malawi Cichliden goed.
Op een ZeeVissen na zijn dit een van de meeste bonte vissen met niet al te veel wensen.

Het aantal, soort en de grote van de vissen is natuurlijk afhankelijk van het formaat aquarium.

Een Arawaan is geen Cichlide en hiervoor heb je toch een vrij grote bak nodig!
Tevens is er weinig kleur te bekennen aan de soort vissen.

Een Flowerhorn “Red Devils” dat zijn ook geen Malawi’s, en ook hier heb je een redelijk formaat bak voor nodig, daarbij als je spreekt over die Papagaai Cichliden dat vind ik persoonlijk geen vissen meer, je spreekt hier meer over dierenmishandeling dan over het houden van deze soort vissen.

Wat betreft het kopen van de vissen, er zijn genoeg speciaal zaken uiteraard zul je dan even in jou omgeving moeten kijken, daarbij kun je ook heel goed slagen bij Hobbykwekers.

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
ron van de crommert

Hoi,

Wat is een GOEDE manier om mijn waterwaardes te testen

bijvoorbaat dank

mvg Ron

Beantwoorden
Beheerder

Beste Ron,

Belangrijk zijn de Nitriet en Nitraat waardes.
Daarbij kun je nog om optimaal het biotoop te evenaren de PH, GH en KH meten.
Dit kun je meten met bijvoorbeeld de Sera test voor wateranalyse, deze zijn in de meeste Aquarium winkels te krijgen.

Een uitgebreide informatie kun je vinden in het artikel Het Malawimeer

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
jasper

Hallo ik heb een vraag ik ben van plan om ook een Cichliden aquarium te houden nu is mijn vraag: is de juwel rio 180 bak een beetje geschikt om daar wat cichlinden in te houden of is deze te klein.

M.V.G. Jasper

Beantwoorden
Beheerder

Beste Jasper,

Een Juwel 180 (liter) daar kun je wel cichliden in houden, maar geen grote jongens.
Er zijn diverse mogelijkheden:

Zo kun je de kleinere Tanganyika Cichliden er in houden (voorbeelden).
De Dwergcichliden
En je kunt er Malawi met name Mbuna cichliden in houden, voorbeeld: Ps. Saulosi

Er zijn dus wel wat mogelijkheden, maar helaas ben je met de Juwel 180 toch gebonden aan de kleinere varianten.

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
jasper

bedankt voor de snelle reactie

M.V.G.

Jasper

Beantwoorden
jasper

nogmaals,

ik heb een ander aquarium gezien deze had de afmeting 100*50*65 (l*b*h)
in deze bak zouden dus meer vissen kunnen het ging me namelijk om de lengte van 1 meter anders wordt hij te groot ik heb op dit moment een juwel rekord 60. maar ik wil mij meer gaan richten op de Cichliden soort.

M.V.G.

Jasper

Beantwoorden
Beheerder

Beste Jasper,

Ik neem aan dat je met cichliden de Malawi cichliden bedoeld, aangezien het artikel een Malawi Cichliden Aquarium als inhoud heeft.

Een tip, lees eens over deze cichliden, en je zult merken dat ook 1meter heel beperkt is.
Er zijn wel mogelijkheden zoals ik eerder vermelde, denk hier bij aan een groepje P. Saulosi.

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
jasper

Hallo,

Ik heb nog een vraag wat raad u mij aan een verwarmingselement of een vermarmingskabel? en waarom.

M.V.G.

Jasper

Beantwoorden
Beheerder

Beste Jasper,

Zoals er in het artikel staat beschreven is er een richtlijn betreffende de wattage en aantal liters.
Ik zou dan gaan voor de staafverwarming, omdat cichliden nogal graag graven zullen zij de bodemverwarming vrij graven.
Een staafverwarming kun je op diverse handige manieren wegwerken, bijvoorbeeld in de achterwand.

Suc6
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
jasper

zelf dacht ik ook bij het vervangen ervan is een verwarmingskabel veel moeilijker te vervangen dan een verwarmingsstaaf.

jasper

Beantwoorden
Laurens

Beste,

Wat zou u mij adviseren?

Zand of grint? En waarom?

Groetjes,

Laurens

Beantwoorden
Beheerder

Beste Laurens,

Uiteraard zijn smaken verschillend, maar ik zou een combinatie van beide proberen.

In dit artikel onder bodembedekking ziet u een foto van mijn bodem, dit is een combinatie van filterzand en grotere (ronde) grind korrel.

Als je dit vergelijkt met de bodem in het Malawi meer, zit het vrij aardig in de buurt.

De voordelen van filterzand en ronde grind korrel is dat het veel minder dicht slibt.
Ga je bijvoorbeeld rivierzand of metselzand gebruiken is de kans van dicht slibben, zodat er een rottingsproces ontstaat velen malen groter.

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
siem

goededag

ik zat de reactie een beetje te bekijken en ik vroeg me af wat een beetje de kleine soorten zijn. ik had melanogromis maingano maar die zijn toch wel erg agresief.
welke zou u aanraden

mvr siem

Beantwoorden
Beheerder

Beste Siem,

De meeste mbuna cichliden zijn agressief, en een goed bestand is dan vaak raadzaam en een kunst.
Kleinere mbuna varianten zijn toch Metriaclima livingstonii of Pseudotropheus saulosi.

Maar er zijn ook andere groepen waar klein blijvende Malawi’s in voorkomen, denk hierbij aan sommige Aulonocara’s, Copadichromis, Letrinops varianten, en ook de in Protomelas groep zijn klein blijvende.

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
siem

weet u ook hoe groot ze worden

mvr siem

Beantwoorden
Beheerder

Beste Siem,

De grote van de twee mbuna’s die ik vermelde, met link, daar staat de informatie over de grote in de betreffende artikelen.

Omtrent de andere, is het even zoeken.
Bijvoorbeeld:

Aulonocara Ngara of Aulonocara Baenschie die worden +/- 12cm.
Lethrinops Yellow colar, of Lethrinops Red Cap die worden +/- 14cm.
Protomelas steveni Taiwan Reef +/- 15cm.

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
siem

Hallo

Bedankt voor het antwoorden van mijn vragen.
staat uw aquarium ook op de site.

mvr siem

Beantwoorden
Beheerder

Graag gedaan,

Mijn aquarium staat ook op deze site onder Aquariums van Bezoekers

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
siem

hallo

heeft u ervaring met de Cynotilapia afro jalo

groetjes siem

Beantwoorden
Beheerder

Hallo,

Met mbuna’s heb ik weinig ervaring, omdat ik ze zelf nooit heb gehad op een groepje na die nu in mijn aquarium zitten.

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
siem

een vriend van mij wilt ook cichlide maar heeft een bak van 80x30x30 hoeveel vis zou u er in doen

Beantwoorden
Beheerder

Beste siem,

80x30x30 is maar 72liter water en is voor Malawi niet voldoende.
Voor Tanganyika zou je eens kunnen kijken in het artikel: Voorbeelden Tanganyika visbestand

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
jeansaris

Men.beheerder na lang wachten krijg ik morgen eindelijk mijn aquarium daar zal ik graag een trio cyrtocara moorii liefs wat grotere vissen in hebben het gaat om een trio, de bak is 2 meter lang in Denhaag is moeilijk aan deze vissen te komen. Mijn vraag aan U is waar kan ik deze vissen kopen een beetje groot Het aquarium moet natuurlijk eerst in draaien en als alle water waarden goed zijn dan kan ik de vissen gaan kopen.

M.vr.gr.jeansaris

Beantwoorden
Beheerder

Beste Jean,

Als eerste gefeliciteerd met de aanwinst van een mooi formaat aquarium.

Wat betreft de grotere cichliden, er zijn wel een paar adressen waar u kunt navragen, alleen is het iets verder dan Denhaag.
Bijvoorbeeld Aquatreff of Cichlidestadl zijn zeker de moeite waard.

Zou u niet in de gelegenheid zijn om die kant op te kunnen gaan dan zijn er zover ik weet een paar kwekers die er regelmatig komen, en misschien dat die u van dienst kunnen zijn.

Suc6
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
jeansaris

Beheerder ik heb vandaag Verduijn gebeld de Cyrtocara moorii gaan alleen per koppel als ik de vissen groter wil hebben , op het ogenblik zijn de vissen er niet alleen jongen vissen.

jeansaris

Beantwoorden
Beheerder

Beste Jean,

Dit is inderdaad meestal het geval dat ze de C. moorii alleen als koppel verkopen.
De reden is dat de man in broedtijd nogal agressief kan zijn en hierbij wel eens een vrouw sneuvelt.
Dus het aanbod in vrouwen wordt dan steeds minder.

Zou ik iets krijgen te horen omtrent een trio C. moorii zal ik u dit laten weten.
Indien u gebruik kan maken van een tweede bak +/- 120cm zou ik er een aantal zolang in plaatsen totdat u kunt zien wat man en vrouw is en deze naar de showbak omzetten, en uiteraard de rest dan wee verkopen aangezien 120 te klein is voor halfwas en volwassen dieren.

M.vr.gr. R. Verkennis

Beantwoorden
jeansaris

Beste beheerder ik kan namelijk geen 2 bakken plaatsen, voor een paar maanden geleden had ik een bak van 3 meter omdat ik de verzorging dag en nacht van mijn moeder heb van 94 jaar werd het mij een beetje teveel toen ben ik zo stom geweest om hem te verkopen ik zelf ben een vrouw van 65 jaar en mijn hele leven had ik altijd een aquarium ik ben zonder een aquarium helemaal niets van daar dat ik er weer een heb laten bouwen en vol goede moed weer ben gaan starten en hij loopt weer prima. Misschien is het wat moeilijk om de moorii weer terug te kopen en zeker in de grote die ik had maar de bak moet toch nog rijpen zeker 3 weken dus ik blijf zoeken.

groetjes Jean

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Jean,

Misschien een adres waar je eens kunt vragen: Cindy_Goedbloed.
Overhaastige spoed is zelden goed, dat geld ook bij vissen kopen 🙂

Bezoek ook eens het forum, en plaats eens een advertentie onder Gezocht.

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
siem

beste jeansaris.
ik weet niet waar u vandaan komt maar op marktplaats zitten ook kwekerijen die cichide kweken.

groetjes siem

Beantwoorden
jeansaris

Goedendag beheerder ik heb dan eindelijk een trio Cyrtocara moorii kunnen bestellen bij Verduyn komen 18 febr. worden thuis gebracht dat is wel fijn als je geen vervoer hebt Zij komen dan alleen in een groot aquarium van 2 meter natuurlijk met schuil plaatsen dan hebben zij de ruimte.Maar ik heb nog een vraag ik wil graag wat vissen die op de grond hun bezigheden hebben zo als de coydoras is dat mogelijk? Ik ben niet van plan om in het aquarium veel vissen te nemen daar mijn voorkeur uit gaat naar cytrocara of U kan mij nog een goede tip geven voor een vis soort die niet zo knokken Omdat Cyrtocara vind ik een nog al rustige vis is dacht ik aan een corydoras soort.

groetjes Jeansaris

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Jean,

Fijn dat je toch nog een C. moorii hebt kunnen bemachtigen.

Op de grond zijn er niet al te veel mogelijkheden, in ieder geval geen corydora’s, als je biotoop gericht wilt werken (dus vissen die ook uit het Malawi meer komen) dan moet je gaan voor de synodontis nyassae.

Een ander optie zou zijn de Synodontis multipunctatus ook wel bekend als de koekkoeksmeerval.
Of de iets kleiner blijven soort de Synodontis lusipinis, voorheen Synodontis Petriacola Dwarf.

De reden dat je geen Corydora moet pakken, maar een Synodontis variant is puur omdat de Corydora in een andere biotoop leeft (andere waterwaardes), en de Syno’s wel tegen het hard water kunnen.

De C. moorii kan in broedtijd een grote etter zijn, dus er moet wel een soort bij die een beetje gewassen is tegen de C. moorii.
Hier zijn veel mogelijkheden, het is maar wat je wilt, de vorm en kleur zou ik wel niet op de C. moorii laten lijken, dit kan problemen geven.

Voorbeeld, denk aan een Protomelas taeniolatus, of als een Nimbochromis Livingstonii, in ieder geval zijn er veel mogelijkheden.

M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
aquarium

Een duidelijk en helder artikel voor de cichlidenliefhebbers. Het wakkert ook de interesse aan bij aquarianen die geen cichliden houden. Ik vraag me alleen af of er in Nederland een kwekerij/aquariumspeciaalzaak is gevestigd waar het aanbod van soorten cichliden ruim is. Misschien is er iemand met een tip?

Groetjes,

Stefan

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Stefan,

Er zijn diverse zaken in Nederland, maar ook even over de grens waar je zeker zult slagen als je op zoek bent naar Cichliden soorten.

M.vr.gr. R. Verkennis

Beantwoorden
mariska

Beste beheerder,

Ook ik kan een tip gebruiken, en wel over het volgende:

Ik ga over een maand een half jaar reizen in het buitenland. Ik zou graag willen dat mijn vissen goed terecht komen. Ik hoef ze niet per se terug. Waar kan ik het beste mijn vissen aanbieden? en is het gebruikelijk dat ik er geld voor krijg? Mijn ‘dambord cichlide’ is zo’n 15 cm groot en mijn algeneter ook behoordlijk aan de maat.

Ik hoor graag je advies.

Groeten, Mariska

Beantwoorden
Beheerder

Beste Mariska,
Je zou eens kunnen proberen de vissen aan te bieden op markplaats, en dan met de optie (bieden), zodat mensen een bod kunnen plaatsen op uw advertentie.
Het is dan aan u om dit bod te accepteren.
Zou dit niet lukken kunt u ze altijd aanbieden bij de lokale dierenzaak die ook tropische vissen verkoopt, maar dit zal moeilijk zijn bij grote vissen.
Tevens geven de meeste zaken geen geld maar een tegoedbon of een potje voer.
Zou u ze echt niet kwijt komen, en het word een probleem bied ze dan gratis aan op markplaats, u zult versteld staan van de reacties.

Veel suc6..
M.vr.gr. de Beheerder

Beantwoorden
Douwe Edelenbos

Beste Beheerder,

Zou u ook iets kunnen aangeven over het voeren. Heel vaak lees ik nl. dat je zoveel moet voeren als de vissen in een paar minuten opeten. Misschien is dat voor anderen duidelijk, maar het is mij net vaag genoeg.

Als ik kijk naar mijn vissen dan zou ik die wel 3x per dag zoveel kunnen voeren als ze in een paar minuten op kunnen. En toch lijkt me dat niet de bedoeling.

Is er een bepaalde ‘Gulden Snede’ aan te geven? Ik zeg maar iets: lengte vissen : aantal vissen = x-voer.

Groet,

Een nieuwe Malawi-liefhebber

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Douwe,
Er is eigenlijk geen schema over het voeren van vissen.
Het hangt er maar van af wat voor vissen in de bak zitten, en hoe groot ze zijn.
Stel je hebt rovers dan zijn grote stukken voer wel gewenst, denk bv. aan mosselen.
Een volwassen rover kan wel een 3 tot 5 tal mosselen tot zich nemen, als hij er niet meer op krijgt.
Maar een Mbuna heeft bv. liever algen.
En heb je een bak vol met algen dan hebben ze al voer, plus het voer wat je nog eens geeft.
Er zijn wel een paar dingen die je in acht kan nemen:
Is er stress op de plaats waar je voert, voer dan op twee plekken in de bak.
1). Voer zoveel tot dat je merkt dat de interesse weg is, bv. een lepeltje voeren en wacht dat het voer op is, en voer weer een lepeltje is er dan geen interesse meer dan is er genoeg gevoerd.
2). Geef jongen en halfwas vissen 2x per dag een beetje, dit is beter dan 1x per dag (te)veel.
Zorg dat er niet teveel voer op de voerplek blijft liggen.
3). Laat je vissen ook eens zoeken, door ze een dag niks te geven, er licht genoeg tussen de stenen etc.
En op een gegeven ogenblik, na een tijd, weet je zelf wel wanneer ze genoeg hebben.
M.vr.gr. de Beheerder.

Beantwoorden
Michiel

M’n aquarium is 190x60x80, met 60cm water (ruim 650 liter).
Hoeveel mbana Malawi cichliden moet ik hierin houden, om een goede balans te krijgen? Te weinig cichliden gaan zich enorm vervelen, teveel geeft ook onrust. Uitgaande van PS. Acei, saulosi, Metriaclima Esthrea en dergelijke kleine soorten.

Beantwoorden
ReneV

Hallo Michiel,

Als eerste moet je wat meer weten over de mbuna’s die je wilt gaan houden.
Dan lees je dat de Ps. Acei zich voornamelijk ophoud boven de rotsen in het open water, dus een school van 5a7 stuks zou een mooi begin zijn.
De Ps. Saulosi houd zich daar in tegen weer meer op tussen en nabij de rotsen dus een aantal van 5a7 stuks is ook een mooi begin.
De M. Estaherea is daar in tegen (niet mijn favoriet) een aardige etter en wordt tegen over de Ps. saulosi een stuk groter, en zal je bak gaan overheersen, dus deze zou ik vervangen door een rustiger soort.

Om precies het aantal te gaan vermelden is niet te doen, niet iedere vis is namelijk het zelfde als ze volwassen zijn, dus er kan altijd een grote etter zijn.

Maar met bovengenoemde soorten en eventueel een aanvulling van een ander soort dan zit je toch al snel tussen de 15 a 20 stuks, wat een aardige bestand is voor de aantal liters.

Ook moet je, je afvragen hoort hier in die samenstelling geen rover thuis zodat je een overbevolking kunt ver komen? Denk dan bijvoorbeeld aan de Nimbochromis Livingstonii.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Guven Gurler

Beste Renee,

Welke korrelgrootte is geschikt als filterzand voor een cichliden (tanganyika vooral) aquarium? Ik kan kiezen uit 0,4-0,8 mm, 0,5-1,0 mm en 1,0-2,0 mm. Wat is geschikt?
En is de kleur ook belangrijk? Ik ben nu van plan om dit te bestellen: http://www.saunasenzwembaden.nl/Webwinkel-Product-5674807
Ik vind de lichte kleur wel erg mooi en zie ook bij 1 van jouw foto’ s ook eenzelfde kleur.
En waar haal je coboplus? Of heb je ook een andere merk die ik kan kopen? Ik heb nu 691 tegellijm van eurocol maar die is grijs/bruinig. Hoe kan ik dit het beste mengen met een kleur? Bedankt voor de goede info! Ik leer veel van je website!

Beantwoorden
ReneV

Hallo Guven,

Wat betreft de filterzand maakt het veel uit wat voor diameter, maar om het natuurlijk te houden zou ik gaan voor de fijnste.
Filterzand heeft de eigenschap dat het rolt “daarom gebruikt men het in zwembad filters” zodat je geen vaste massa krijgt (wat bij Malawi en Tanganyika al minder zal gebeuren).

Ik wist niet dat je verschillende kleuren kreeg, maar in mijn bak gebruikte ik de licht beige korrel.

Coboplus haalde ik destijds bij de Gamma.
Maar wat ik heb geleerd in het maken van achterwanden is dat je beter kunt werken met acrylverf, zodat je nog meer verschillende “natuurlijke” kleuren kunt aanbrengen.

Stel je gebruikt Ardenner breuksteen, dan kun je met acrylverf de wand zo maken dat deze kleuren al in de wand terug komen.
Bijvoorbeeld: achterste stukken donker, de stukken wat naar voor komen maak je dan lichter.
Eventueel al een beetje groen verwerken zodat het wat natuurlijker uit ziet.

Tegellijm kun je verven met acrylverf en dan met epoxy hars afdichten.

Fijn om te horen dat je artikelen op deze website goed kan gebruiken.

Veel plezier met het aquarium, en zouden er nog vragen zijn stel ze gerust.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Guven Gurler

Dankjewel Renee, daar heb ik heel wat aan, super! Ik zal het uitproberen inderdaad.

Een andere vraag. Weet jij eenleuk visbestand wat ik kan houden met Ps. Saulosi en de aantallen? Ik heb een meterbak (100x40x50 ongeveer 200 liter). Wordt mijn eerste inrichting voor cichliden, dus iets wat makkelijk is graag zodat ik er veel over kan leren. Met veel kleur natuurlijk (vindt mijn vrouw weer mooi, ik ook wel hoor).
Ik gebruik voor deze cichliden dan maaskeien, dat is wel goed toch? Moet ik ze hoog stapelen? Bedankt alvast!

Beantwoorden
ReneV

Hallo Guven,

Door je aquarium maat van 100x40x50 neem aan lxbxh bezit je circa 160liter.
Als je hier de achterwand en decoratie materialen van aftrekt zul je nog geen 150liter overhouden.
Dit zijn geen aantallen om meerdere soorten te gaan houden.

Je spreekt over veel kleur, en dan heb je wel de juiste keuze gemaakt met de Pseudotropheus Saulosi.
Mannen zijn al licht/donker blauw en vrouwen zijn geel, en zij worden niet al te groot, dus ideaal voor jou formaat aquarium.

Ook om eens een mbuna variant te besturen, zijn gedrag enz. is de Ps. Saulosi een leuke keuze en je zult veel leven zien in het aquarium.
Je kunt er een leuk kweek bestand van maken, 2 mannen op 4 vrouwen.

Iets anders erbij zetten is mogelijk, maar probeer dan trio’s te houden 1m op 2v.
Neem dan tevens een kleine mbuna variant, bijvoorbeeld de Metriaclima livingstonii.
Veel andere varianten zijn er niet, en het is raadzaam om soorten te nemen die niet groter als 8cm worden!

Omtrent de stenen, lees eens volgende artikelen Bodembedekking en Stenen als decoratie, je zult dan al veel minder vragen hebben, plus je leest hoe je het beste kan opbouwen.
Indien je toch vragen bezit, stel ze dan aub. in het betreffende artikel (zo houden we veel informatie op de juiste plaatsen).

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Guven Gurler

Hoeveel aantallen moet ik dan houden voor de Ps Saulosi en Metriaclima livingstonii.
Voor beide 1m/2v of kan ik ook 2m/3v doen? En moet ik dan eventueel vissen utivangen of kunnen ze gewoon samen als ze een koppel hebben gevormd.
Alvast bedankt.

Beantwoorden
ReneV

Hallo Guven,

Ik zou beginnen met trio’s (1m/2v) zowel voor de Ps. Saulosi als de M. Livingstonii.
Je kunt later nog altijd vrouwen er bij zetten, maar geen mannen daar is je bak te klein voor.

Koppels vormen zich wel, maar een man is zo pittig en agressief dat een tweede vrouw nodig is, zodat de andere wat rust krijgt (niet te geloven in de onderwaterwereld hihi).

Mbuna’s zijn net konijnen, als ze eenmaal volwassen en geslacht rijp dan zul je snel een bak vol met jongen bezitten, en dan wordt het vangen om overbevolking tegen te gaan.

Probeer als je ze gaat koppen ook echt trio’s te kopen!

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Guven Gurler

Haha ja echt ongelofelijk hoe de onderwaterwereld in elkaar steekt, daarom vind ik dit zo fascinerend! Dus ik zou beginnen met trio’s. en eventueel later per soort 1 of 2 vrouwen erbij?
Bedankt voor je tijd en info!

Beantwoorden
julian

hallo,

ik ben 12 jaar
ik ben beginner met Malawi´s
eigenlijk wil ik alles weten, ik heb een juwel rekord 800. (128 l.)
en ik heb er 9 vissen in zitten, hoeveel vissen kan ik max. kwijt in deze bak
en moet ik juist vel of donker licht in mijn bak zoals: color licht
is stroming of rust goed??
wat is goed voer? ik heb zelf mini granules van tetra
en, wat kost het maken van een eigen achterwand??

groetjes, julian

Beantwoorden
ReneV

Hallo Julian,

Alles weten zal ons nooit lukken hihi, maar je kan wel genoeg informatie opdoen voordat je een aquarium gaat houden !

Je spreekt over een Juwel rekord 800, 128 liter, dit is geen geschikt aquarium voor Malawi cichliden te houden (zoals ook in dit artikel staat beschreven).
Het aantal liters is veel te min, en de ruimte is te klein voor Malawi’s (helaas).

Mijn advies is in dit aquarium dan ook een ander soort te gaan houden, denk bijvoorbeeld aan dwergcichliden (de naam zegt meer als genoeg).
Je zult hier dan ook veel meer plezier mee beleven, dan met het aantal Malawi’s wat je nu bezit.

Stroming en het licht is afhankelijk van het soort cichliden dat je gaat houden.
Er zijn soorten die houden van stroming maar ook soorten die hier weer net van houden, zo ook het licht.

Tetra granulaat is niet verkeerd!

Een achterwand zelf maken en de kosten is afhankelijk van de maat van de achterwand.
Bijvoorbeeld voor een aquarium zoals je nu bezit is het niet te doen.

Tip:
Denk eens aan Zuid-Amerikaanse dwergcichliden.
Kijk wat er in omstreken is te krijgen.
Bestudeer dan deze soorten en in wat voor biotoop ze leven.
Ga dan je inrichting nabootsen, en plaats dan pas je vissen.

Zo zul je merken dat de vissen het optimaal zullen doen, en zo beleef je zelf dan ook veel meer plezier er van, dan van vissen die het helemaal niet goed doen.

Suc6 en veel plezier.

M.vr.gr .Rene

Beantwoorden
Guven Gurler

Julian,

Heel leuk dat je hier ook aan gaat beginnen. Als je de virus te pakken hebt kom je er niet meer vanaf. Superleuk om zo een bak in te richten en ik heb nog niet eens de vissen haha.
Veel plezier met het maken van je achterwand en het inrichten van je aquarium!!

Renee,

Hoe kan ik mijn fotos uploaden?

Alvast bedankt.

Groetjes,

Guven

Beantwoorden
ReneV

Afbeeldingen kun je op verschillende manieren plaatsen.
Je kunt ze zelf onderbrengen bij picasa bijvoorbeeld door een album te maken, en dan hier op deze website plaatsen.
Of je registreert je op ons forum en je kunt ze daar onderbrengen in jou aangemaakt topic, en dan hier op de website plaatsen.

Dan kun je de afbeelding hier plaatsen met de html tag (img) beschreven onder bericht vermelding.

M.vr.gr .Rene

Beantwoorden
Guven Gurler

Beste Renee,

Is het nog mogelijk om bij de soorten ps. saulosi en m. livingstonii een bepaalde meervalsoort te houden? Bij tanganyika kan de synodontis lucipinnis bij de cichliden.
Wat kan er eventueel bij de cichliden? En graag hoeveel er bij kunnen in een aquarium van 160 liter, waarbij ik dus 3 ps. saulosis heb en 3 m. livingstoniis.

Alvast bedankt.

Groetjes,

Guven

Beantwoorden
ReneV

Hallo Guven,

De S. lucipinnis kun je ook goed houden bij deze Malawi (word ook veel gedaan).
S. lucipinnis is de kleinste dus komt goed uit bij jou bak, de S. Multipunctatis en S. Nyassja zijn te groot voor in jou aquarium.

Ik zou eens beginnen met een 3 stuks, meer wordt gelijk al erg druk.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Guven

Beste Renee,

Moet ik dan 1m2v houden?
Is het ook mogelijk om de S. Petricola te houden? Die heeft Hoofddorp Cichlids wel te leveren namelijk, de lucipinnis niet.

Alvast bedankt!

Groetjes,

Guven

Beantwoorden
ReneV

Hallo Guven,

Het is heel moeilijk te zien wat een man of vrouw is, en dat ze gaan kweken is pas echt duidelijk zodra je met een grotere groep gaat werken.

De Synodontis petricola “dwarf” is het (de) zelfde als de Sysnodontis Lucipinnis, de naam petricola dwarf werd in 2006 verandert.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Guven

Beste Renee, aankomende donderdag komen mijn Malawi vissen er als het goed is eindelijk in.
Heb nog wel een klein vraagje aan je.
Ik heb mijn waardes gemeten, jij geeft aan om deze waardes aan te houden voor malawi:
– PH zuurgraad: tussen 8 – 8,6
– KH carbonaathardheid: tussen 6 en 8
– GH totale hardheid: tussen 4 en 6
– NO2 Nitrietwaarde: beneden de 0,1 mg/per liter liggen.
– NO3 Nitraatwaarde: beneden de 15 mg/per liter gehouden worden.
Op andere forums lees ik dat de hardheid hoger moet.
Mijn waardes momenteel zijn:
pH: 8
kH: 5
gH: 7
NO2: 0

Moet ik het water nog iets harder maken door toevoeging van mineraalzout (zat de denken aan mineraalzout van sera), of zal ik het zo laten. kH van 5 wil eigenlijk zeggen dat het water toch redelijk zacht is?
Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes,

Guven

Beantwoorden
ReneV

Hallo Guven,

Ik zou niet veel doen aan de waterwaardes!
Na maten van tijd zullen ze toch veranderen, en als je dan de KH wilt verhogen kun je dit doen met KH+ en dan gaat de PH ook iets stijgen.
Ook niet teveel met zout werken, je kunt filteren over kippengrid dat heeft ook een goed resultaat.

M.vr.gr .Rene

Beantwoorden
Guven

Ik wil het liefst ook niks doen aan de waterwaardes als deze natuurlijk optimaal zijn.
Zijn de waardes die ik gemeten heb goed? Is het niet te zacht?

Beantwoorden
ReneV

Ik zou ze zo laten, en dan na verloop van tijd verder kijken.
Misschien dat je ze dan kunt aanpassen zodat het geheel wat harder wordt.
Je filter heeft namelijk ook tijd nodig.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Guven

Is het niet schadelijk voor de malawi vissen? Ik wil ze er donderdag in doen, maar ik snap dus niet of het wel mogelijk is om de vissen te houden onder de omstandigheden die ik heb gemeten.
Kloppen de waardes die je hier op deze topic aangeeft dan? Als dat zo is dan heb ik precies deze waardes.
Alvast bedankt.

Groetjes,
Guven

Beantwoorden
ReneV

Hallo Guven,

De waardes die ik aan gaf dat zijn waardes die zijn gemeten in het Malawimeer.
Als je nu wildvang vissen krijgt is het raadzaam om deze waardes aan te houden, maar ook hier maakt het niet echt veel uit als je iets doet afwijken van de waardes uit het Malawimeer.

Vissen die aankomen vanuit Malawi worden normaal even bij de kweker (verkoper) gehouden, meestal blijven ze daar een drietal weken zitten, en dan worden zij verkocht.

De meeste kwekers, kweken en houden de Malawi cichliden gewoon op kraanwater, dit kraanwater zal natuurlijk weer afwijken van jou water.

Vissen zijn wel sterk en kunnen wel tegen veranderingen, mits dit langzaam gebeurt.
Met langzaam bedoel ik dus langzaam om wennen, zowel water maar vooral temperatuur speelt hier een grote rol in!

Nu komt zeker de vraag, maar waarom houden dan mensen vissen op de juiste waardes zoals in de natuur?

Er zijn liefhebbers die meedoen aan keuringen, zij laten hun aquarium keuren en hierbij verwacht de keurmeester dat als je Malawi houd dat je bak ook een stukje biotoop is, zowel inrichting ,waterwaardes enz.
Hoe meer je dit doet evenaren des te meer punten voor je keuring.

Ook kwekers proberen “soms” zo kort mogelijk bij de juiste waardes te kweken, de kans op jongen is dan bij sommige varianten veel groter, denk aan de Discus of Althum cichliden.

Maar even in het kort.
Je waardes zijn aanvaardbaar, juist straks de vissen langzaam laten over wennen!

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Guven

Bedankt voor al je goede en gedetailleerde uitleg. Hier heb ik iedere keer zoveel van opgestoken. Als ik het goed begrijp zijn deze waarden:
– PH zuurgraad: tussen 8 – 8,6
– KH carbonaathardheid: tussen 6 en 8
– GH totale hardheid: tussen 4 en 6
gemeten in het Malawimeer? Als dat zo is dan zijn mijn waardes perfect. Klopt dat?
Groetjes,
Guven

Beantwoorden
ReneV

Hallo Guven,

Als jou waarden overeen komen met de waardes van het Malawimeer dan zit je inderdaad zeer goed.
Maar bij het plaatsen van vissen moet je gaan opletten op de Nitraat en Nitriet die zijn namelijk veel belangrijker als de overige waardes!

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Chanel1994

Hoi!

Ik vind het een super site met hele goede informatie!
Nu heb ik een vraagje heb sinds vandaag 3 jonge cyrtocara moorii en 3 jonge aulonocara’s.
Ik vroeg me af hoelang het duurt voordat deze volwassen zijn, en kleuren gaan vertonen.
De dolfijnen zijn nu ong. 5 cm en de aulonocara’s 4 cm.
Overal staat wat anders dus vandaar mijn vraag!

Groetjes Chanel

Beantwoorden
ReneV

Hallo Chanel,

Het kan een tijdje deuren voordat ze volwassen zijn, en hierbij speelt mee of ze het naar hun zin hebben, genoeg wateroppervlak (groot aquarium, aantal liters), en wat voor soort voer ze krijgen.
Zorg voor afwisselend voer zoals granulaat, diepvries enz.

De C. moorii moet toch bij een grote van 5a6 cm al iets kleur vertonen, hij zal nog niet helemaal hemelsblauw zijn aangezien deze toch een cm of 25 kunnen worden.
Bij de aulonocara is het verschillend, licht veel aan het soort aulonocara wat je bezit.

Tevens is het zo, dat als ze in een grote groep zwemmen, er altijd wel mannen zijn die vroeger kleuren als de rest.

In het kort: Het is niet precies te zeggen op wat voor grote ze kleur vertonen aangezien er veel aspecten mee spelen.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Chanel1994

Hoi Rene,

Bedankt voor je snelle reactie!
Over diepvriesvoer wat kan ik het beste nemen? Zag ergens staan dat de moorrii’s niet tegen rode mug kunnen klopt dit?
En als ze eenmaal volwassen zijn moet ik dan denken aan maanden of jaren?

De moorii vertoont inderdaad al lichtblauwe gloed.

Groetjes Chanel

Beantwoorden
ReneV

Hallo Chanel,

Veel variatie is het beste voor de vissen, zo heeft ieder product zijn eigen waarde, kijk maar eens op Natuurlijk visvoer.
Dat met die rode muggenlarven daar zijn de meningen verschillend van, de een zegt niet voeren en de ander zegt wel voeren, ik heb er in het verleden geen problemen mee gehad.
Maar als je save wilt spelen, er zijn meerdere voer soorten.

Nou denk toch maar eens aan een 2 jaar voordat ze echt formaat hebben, althans de C. moorii

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Chanel1994

Hoi Rene,

Oke dankjewel!

Nu voer ik van het merk Sera granured,
op de achterkant staat voor carnivore chichliden uit het malawi meer en tanganyikameer.
En dit wissel ik dan af met diepvries,
Is dit het juiste voer, aangezien iedereen overal een andere mening over heeft.

Zelf ben ik nog niet zo lang bezig met deze hobby maar wil het zo goed mogelijk doen.

Groetjes!

Beantwoorden
ReneV

Hallo Chanel,

Belangrijk is dat je veel afwisselt voer doet voeren.
Het granulaat is goed, en als je dit dan bijvult met de diverse diepvries soorten, dan ben je goed bezig.
Zodra de vissen groter worden kun je ook grotere soorten voer voeren, denk een krill of dergelijke.

We zijn allemaal ooit een keer begonnen, en je dan goed inlezen (ondanks dat er verschillende verhalen staan) en verdiepen zal je hobby alleen maar bevorderen.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Chanel1994

Hartstikke bedankt voor alle informatie !

Beantwoorden
Chanel1994

Hoi Rene,

Mijn vissen zijn nu nog heel erg klein en zitten in een tijdelijke bak en nu laat ik dus een nieuw aquarium maken opzich heb ik wel genoeg ruimte wat raad je me aan? Is het ook zo hoe groter hoe beter?
Heb 3 c. Moorii’s en 3 aulonacara’s .
Dacht zelf aan iets van 180 lengte breedte 50 en hoogte 60 ?

Groetjes Chanel

Beantwoorden
ReneV

Hallo Chanel,

Hoe groter hoe beter, vooral voor je vissen zoals de C. Moorii.
Tevens is het zo hoe groter je aquarium hoe meer mogelijkheden er ontstaan betreffende de aanschaf van bepaalde vissen.
180 is te doen voor de C. Moorii.
Wat betreft de hoogte en diepte, je kunt beter de bak 60 diep maken en dan 50 hoog, de mogelijkheden betreffende het inrichten zijn dan veel mooier omdat je meer diepte kan creëren.

Suc6, en vooral veel plezier met het nieuwe aquarium.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
robin

Beste beheerder,

Ik heb pas 12 jongen gekregen, ze zijn nu ongeveer 3 maanden oud en hebben nog steeds geen kleur gekregen. Ik heb ook al jongen van 5 maanden oud en hebben ook nog steeds geen kleur. Wat kan ik doen om ze kleur te laten krijgen en waarom.

Mvg robin

Beantwoorden
ReneV

Beste Robin,

Sommige soorten kleuren later en andere weer eerder.
Maar over wat voor varianten spreek je ?
Het is makkelijker om een goed antwoord te geven als we weten over wat voor cichlide variant we spreken.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
philippe

beste, min nitritwaarde bedraagt 0.5mg ik heb de helft van mijn water ververst en een nieuwe potfilter geplaatst mijn waarde blijft hetzelfde wat kan ik daar aan doen?

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Philippe,
Wat wil je doen met je nitraat waarde ? Deze is goed en ik zou er niks aan doen !

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
richard

hoi allemaal,
ten eerste wat een mooie site met heel veel informatie.
vraagje wij willen overstappen van suptropisch naar een ciclide met name de Malawi kan dat in een trigon 350
en hoe zit dat met de stenen dat je daar wat onder moet leggen ivm de druk maar waar koop ik dat ??

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Richard,

Fijn om te horen dat de website u bevalt, hier doen wij het voor.

In een trigon kun je wel diverse Malawi’s houden en dan met name mbuna varianten.
Grote jongens zal niet lukken die hebben toch wat meer ruimte nodig.

Omtrent de stenen, misschien dat het artikel Stenen als Decoratie u op weg kan helpen.
In het betreffende artikel wordt er gesproken over piepschuim verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt, of je kunt roofmate gebruiken dit is verkrijgbaar bij de special bouwmarkten.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
david

Ik heb een bak van 240liter hoeveel mogen er hier in ik wil de mbuna welke soorten heb je daar nog in is een achterwand noodzakelijk welke voeders hebben ze nodig liefst variatie waarschijnlijk ik ben bezig met de opstart
Grt david

Beantwoorden
Beheerder

Beste David,

Onder de categorie Malawi Cichliden staan diverse artikel over Mbuna varianten waar je al veel informatie kunt lezen.
Een achterwand is niet altijd nodig, maar het totaal plaatje zal wel mooier zijn met een achterwand.
Omtrent de voeding ook in die zelfde artikelen staat informatie over visvoeders.

Met andere woorden een beetje inlezen, eventueel zoekfunctie op deze site gebruiken, en al je vragen worden beantwoord.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
david

Ik zou juist de melanochromis demasoni en saulosi soorten nemen van elk 4 1man en 3 vrouwtjes is dat de juiste keuze omdat ze nog al agressief zijn die soort

Beantwoorden
david

Voor voeding neem ik de spirulinavlokken en pellets sera granu mest is dit genoeg voor variatie of moet daar nog diepvries gerief bij ook

Beantwoorden
Beheerder

Beste David,

De Melanoschromis heeft niet zo mijn voorkeur omdat ze vrij agressief kunnen zijn.
Ps. Saulosi is een mooie variant die ook niet al te groot wordt, misschien dat je er een grotere groep van kunt maken.
In het artikel over de Pseudotropheus saulosi staat alles omschreven, ook wat zij op prijs stellen betreffende het visvoer.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
david

Goeiendag
Ik heb nog een paar maanstenen te kort mag ik die er insteken dezelfde dag nog dat ik de vis koop voor de rest zit er alles in het is omdat het nog al ver rijden is van bij mij thuis en ik breng tan alles in 1keer mee mag dat grt david

Beantwoorden
Beheerder

Hallo David,

Als je de stenen goed doet uitspoelen van te voren kan dit geen probleem veroorzaken als je de zelfde dag doet plaatsen.
Wel zou ik ze er in plaatsen voordat je de vissen er in doet zetten, anders veroorzaak je stress die niet nodig is.

Je zult de vissen toch moeten over wennen (door middel van steeds iets aquarium water in de zak bij de vissen te schudden).
In de tussen tijd heb je nog tijd genoeg om de stenen te spoelen en te plaatsen.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
jeffrey

Hallo ik had een vraagje over wat voor cichlide s ik kan houden in een aquarium van 100x40x40
Want ik wil mijn hobby weer opgaan pakken maar ik ben er alweer een aantal jaartjes uit en ik heb op het moment echt geen idee
B.v.d

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Jeffrey,

Het is natuurlijk de vraag wat voor soort biotoop je wilt gaan realiseren?
Wil je een Malawi aquarium dan zal je beperkt zijn tot de kleine soorten zoals mbuna varianten, dit geld ook voor een Tanganyika aquarium.
Zou je voor dwergcichliden kiezen, dan zijn er wat meer mogelijkheden.

Wil je wat groen in je aquarium dan zou ik voor dwergcichliden (Zuid-Amerika) gaan, wil je voornamelijk stenen dan zou je voor Malawi of Tangnayika kunnen kiezen.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
jeffrey

Dank voor de snelle reactie
Ik will me meer gaan richten op de Malawi soorten met zowel groen als met stenen wat voor soorten zou je dan aanraden ik hoor het graag van u

Mvg jeffrey

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Jeffrey,

Denk bijvoorbeeld aan de Pseudotropheus Saulosi een man met een aantal vrouwen, dan heb je gelijk twee kleuren.
Of aan de Metriaclima livingstonii.

In ieder geval niet te grote cichliden, je bak zal dan snel overbevolkt raken, en er zal weinig ruimte zijn voor vrouwtjes of mannen die worden opgejaagd.

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Jeffrey

Bedankt voor de goede reacties op mijn vragen als ik nog is wat will weten kom ik zeker weer naar deze site

Mvg jeffrey

Beantwoorden
Lucas

Beste,
Ik heb een grote cichlide van bijna 30 cm die weg moet.
De exacte soort binnen de cichliden weet ik niet.
Mvg

Beantwoorden
Lucas

Het blijkt om een Vieja Synspilum te gaan.

Beantwoorden
Chi

Hallo allemaal,

Als eerste moet ik wel zeggen dat dit een hele toffe website, erg prachtig!
Heb namelijk nog wel wat vragen over de malawi cichliden aquarium (ik ben nog een beginner met dit soort vissen).
Thuis heb ik een aquarium van ongeveer 200 liter zelfde als die van guven gurler (100x40x50)
En ik vroeg me af of er verder geen problemen zijn met het aanschaffen van de volgende vissen:

pseudotropheus saulosi 1man+2vrouw (trio zoals aangeraden)

Voor het volgende 3 soorten, moeten deze ook in trio opzet?
— metriaclima estherae “rood +blauw”
(ik neem aan dat deze mannelijk zijn?)

— metriaclima estherae “rood”
(vrouwtje dus?)

— pseudotropheus saulosi coral red
(trio opzet zoals bij pseudotropheus saulosi?)

Is het ook nog eens mogelijk om 2 extra kleine leeuwenkoppen vissen bij te doen?
Want mijn moeder vinden ze erg leuk, vandaar die 2 extra leeuwenkoppen vissen.

Met vriendelijke groet,

Chi

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Chi,

Het is fijn om te horen dat de website bevalt, hier doen we het voor.

Met een klein aquarium ben je altijd gebonden bij deze keuze van bepaalde cichliden.
Dat je voor Mbuna varianten gaat is niet verkeerd, alleen rest de vraag past het een beetje bij elkaar?

De Ps. saulosi is geen verkeerde keus, een mooie kleurrijk visje, zowel mannetjes als vrouwtjes, en te beginnen met een trio is ook niet verkeerd.

De M. estherae wordt een tamelijk grote vis, en ik zou deze keuze dan niet maken, tevens zijn het grote etters 🙂

De Ps. saulosi “coral red” is een kweekvariant van de Ps. saulosi, dus je hebt dan 2 mannen en 4 vrouwen.
Dit kan goed gaan, maar kan ook goed mis gaan, licht al helemaal eraan wat je allemaal erbij wilt gaan houden.

Ik weet niet precies wat je met leeuwenkoppen bedoeld?
Als je bedoeld die goudvissen, dan zou ik het niet doen zij passen niet in een Malawi biotoop en zullen met die Mbuna Cichliden niet tot hun recht komen, erger nog ze zullen worden opgejaagd en de vinnen zullen worden aangevreten,
Dus hier zou ik eerder gaan voor een vijver 😉

Wat kun je dan nog bij de Ps. Saulosi houden?
Zoek eens op kleindere varianten, bijvoorbeeld Ps. socolofi, M. livingstonii, M. sp membe deep.

Maar als je echt beperkt bent tot een minimaal aquarium, dan zou ik persoonlijk eerder gaan voor een variant.
Een twee a drie mannen met diverse vrouwen kan ook heel mooie zijn!

M.,vr.gr. Rene

Beantwoorden
Chi

Hallo Rene,

Momenteel ben ik nog steeds aan het afwachten voor mijn aquarium spullen (3d achterwand + zand).
Het wachten is vreselijk, je wilt namelijk z.s.m. aan de slag gaan met het bouwen en daarna nog eens 1 a 2 weken bak laten draaien voor bacteriën en dan kunnen pas de vissen eindelijk erin.
Ondertussen ga ik maar meer lezen op internet en onderzoek over de vissen en als volgt kwam ik volgende vissen tegen.

Wat denk je van dit visbestand voor een bak van 200 liter 100x40x50 ?
Ik denk dat er paar zitten te groot of ongeschikt zijn met andere vissen.
Sommige vereisen een bak van minimaal 150cm maar de rest vereisen ook al van 120cm volgens dit website.
En in welke verhouding moeten ze gehouden worden, 1m/2v trio? of mogen sommige ook alleen mannetje of vrouwtje genomen worden.

Pseudotropheus socolofi
Pseudotropheus Saulosi
Metriaclima sp. membe deep
Cynotilapia sp. Hara
Cynotilapia afra
Pseudotropheus crabro te groot denk ik ?
Metriaclima greshakei
Metriaclima sp. Elongatus chewere
Labidochromis Caeruleus
Synodontis lucipinnis 2 stuks

Over de aquarium heb ik een schets gemaakt hoe het ongeveer eruit gaat zien
Alleen twijfel ik nogal aan of dit systeem zal werken, namelijk zuurstof aan de voorkant.

http://oi58.tinypic.com/2eptt38.jpg

Het werkt als volgt:
De spraybar achter de 3D wand zal zuurstof zorgen in het water en bewegingen zodat het niet gaat rotten daar achterin. De verwarming gaat het water opwarmen. de (stroming)pomp zuigt het warme water met zuurstof van achteren naar voren waar de vissen zwemmen. De filter aan de onderkant zuigt al het vuil naar achteren die rechtstreeks omhooggaat richting de potfilter.

M.v.g. Chichong

Beantwoorden
kevin

Hallo,

Aandachtig heb ik dit alles eens tot mij door laten dringen.

Ik heb een bak van 180x50x50 (450liters) deze wil ik leeghalen en opnieuw starten met een cichliden bak. Ik heb al fijn zand gehaald en een grovere ronde korrel. Ook heb ik al een aantal stenen waar ik op de vloer al bezig ben geweest om een leuke stapel te maken. Aankomende weekenden ga ik mn achterwand maken. Ik werk met 2x tetratec ex700 en een goeie luchtpomp waarvan de slangen weggewerkt zijn. Advies voor pomp opbouw?

Nu zit ik nog met verlichting. Ik heb 2 onafhankelijke tl’s van 1.50 (wattage weet ik ff niet) deze ga ik uitbreiden zodat ik 2x 2 tl’s kan schakelen. Advies hierin?

Verder zal ik wat hardere planten plaatsen omdat ik hoor dat de vissen hier nogal vals tegen zijn.

maar wat zou nu een leuk visbestand zijn wat betreft soort/kleur, aantal? Ik vind ze allemaal mooi maar vind het nog lastig om goed te kiezen.

Groetjes van een fanatieke visser en vishouder

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Kevin,

Ook met 180 ben je toch beperkt tot bepaalde soorten, zo zouden grote rovers al niet raadzaam zijn.
Maar het is moelijk om te gaan vertellen je moet dit of dat doen, iedereen heeft toch zo zijn voorkeuren.
Wat betreft het gedrag van die variant past niet bij die, en dat soort past heel goed bij dat soort dat kan nog wel eens anders zijn in ieder aqaurium.
Wel kun je kijken, wil ik rustige soorten, drukte makers enz. en dat kun je een beetje op elkaar afstemmen (bijvoorbeeld een groep lethrinops smane met een drukke groep mbuna is Not Done).

Verlichting zou ik eerder gaan voor iedere lamp apart te kunnen schakelen, niet met de twee.
Op vandaag de dag zijn er ook lampen special voor Malawi biotoop te krijgen, even zoeken in google.

Wat betreft filtering, de meeste vuil ophoping is op de bodem tussen de rotsen.
Dus zou ik zorgen dat er wel stroming ontstaat in een berg stenen.
Afzuiging uiteraard een paar centimeter boven de grond, aangezien Malawi’s graven moet je er voor zorgen dat niet de zand hoop bij je aanzuiging komt.

Suc6
M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
Sim

Beste,

Ik heb zojuist een aquarium gekocht van 150x40x55. Nu ben ik bezig de verlichting uit te kiezen en ben benieuwd naar uw mening.

Mijn plan is om 4 aparte leds te plaatsen van +- 50cm per stuk
2x wit licht (cold white) 7000K
1x geel licht (warm white 3000k)
1x licht paars (10.000k)

En dan beginnend met 1uur geel,daarna 1e wit aan. loop van de dag 2e wit er bij aan. later op de dag 1 wit uit en aan het eind 1 uurtje paars en wit waarna wit uit gaat en dan nog 3uur paars alleen.

Ben er benieuwd naar uw mening en of dit ook voldoende licht produceert.

Hoop graag iets van u te horen,

vriendellijke groet sim

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Sim,

Het licht er al helemaal aan wat voor type leds je gaat gebruiken.
Er zijn vandaag de dag veel verschillende soorten leds en niet ieder type led geeft genoeg licht (helaas).

M.vr.gr. Rene

Beantwoorden
bart

Beste,
ik heb ook eens een vraagje Ik heb een week geleden malawi cicliden in een nieuwe opgestarte aquarium gedaan hoelang moet ik nu wachten om de volgende malawi’s erbij tedoen

groetjes Bart

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Bart,

Dit licht natuurlijk helemaal aan de grote van het Aquarium, en wat voor varianten u al heeft als bezetting.
Een paar varianten in een nieuwe aquarium is alleen maar goed bij de opbouw van de bacteriecultuur.
En dan zult u even alles in de gaten moeten houden, en eventueel aanvullen.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Catje

hallo, mijn vraag is , is het wel goed om alleen koppels te hebben of zouden er meer vrouwtjes ten opzichte van de mannetjes moeten zijn? Heb allemaal Aulonocara’s in verschillende kleuren.

groetjes Catje

Beantwoorden
Beheerder

Beste Catje,

Het is beter om meer vrouwen bij een man te plaatsen.
Voordeel van een trio is bijvoorbeeld dat de man niet steeds achter de zelfde vrouw aan licht te jagen.
Daarbij zou er ooit een vrouwtje dood gaan heb je nog altijd een koppel van zelfde formaat.

Maar houd wel rekening er mee dat bij meer vrouwen de kans groter is op meer jongen.
Tevens kan het ook voorkomen dat bij veel mannen, varianten van de aulonocara, er een strijd zal ontstaan.
Dit hoeft niet altijd aangezien iedere vis anders is, soms heb je wel eens een agressief mannetje die het aquarium op stelten zet.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Catje

Hallo,
Dank je wel voor je snelle reactie, heb inmiddels wat meer vrouwtjes toegevoegd. Nu maar afwachten of het nu beter gaat.
Groet Catje

Beantwoorden
monica

Goedeavond

Ik heb mooie tegels gezien.
aangezien dat een achterwand voor aquarium hastike duur is.
is mijn vraag
kunnen we ook douch tegels in ons aquaruim plakken met aquaruim kit
We kunnen niet veel informatie over vinden maar hebben al van mensen gehoord dat ze het als bodem bedekker gebruiken zal het dan ook op de achterwand kunnen

Alvast bedankt.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Monica,

Klinkt een beetje raar om douchetegels in een Aquarium te plaatsen, maar als jij ze mooi vind dan is dit zeker mogelijk.
Wat dan wel belangrijk is dat alle kieren en naden goed zij afgekit, zodat zicht in open gedeeltes tussen glas en tegen geen vuil kan ophopen.

Omtrent de bodem bedekking, zou ik toch gaan voor zand of kiezel.|
Het is niet alleen voor het oog van de aquarium houder, maar er zijn diverse vissen die het nodig hebben bij het spoelen van de kieuwen.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Miriam

Hallo ik heb een vraag. Ik heb per toeval een jong malawi visje ondekt die heb ik al apart gezet nu is mijn vraag. Wat is het beste om hem groot te brengen? Groetjes miriam

Beantwoorden
Beheerder

Beste Miriam,

Als het jonkie apart zit dan is aanbevolen om 1x per week een gedeelte aquarium water te verversen.
Tevens kun je het visje het beste voeren met Cichliden granulaat en spirulina.
Nu zal voor een visje de granulaat te groot zijn, ook de spirulina, maar doe deze dan een beetje verpulveren.
Niet te veel in een keer voeren liefst steeds een beetje wat er wordt opgenomen, en dan een paar keer per dag.

Suc6
M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
m

Goedemorgen,

Graag wil ik het volgende vragen, ik ben in het bezit van een aquarium met Malawi bestand, 200x50x50.
Als pomp heb ik een Greenline 1900l per uur, als inhoud in deze pomp heb ik in de eerste bak ronde keramische ballen, daarna grove filterwatten, daarna keramische buisjes, en dan weer filterwatten.
Is dit juist om moet ik wat anders gaan gebruiken.

Beantwoorden
Beheerder

Beste M,

Keramisch materiaal is voor de biologische filtering dus deze horen niet als eerste aangezien ze schoon moeten blijven voor de bacterie cultuur.
Ga je deze als eerste gebruiken dan komt er een laag rotzooi overheen en dat is niet goed voor de juiste werking.

Ik zou dan eerder gaan voor (1). Grove filterwatten, (2) filterwatten, (3) Keramische ballen, (4) keramische buisjes (siporax).
Zo blijven de biologische substraten schoon waardoor de bacterie zich kunnen voortplanten.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Marcel

Beste beheerder,

Bedankt voor uw reactie op mijn aanvraag aangaande indeling pomp. Moet er op de keramische bollen en buisje geen watten komen.
Ik hoor ook veel dat er gebruikt word gemaakt van actieve kool, dit is dan niet van toepassing in een Malawi Cichliden aquarium.

Marcel Janssen

Beantwoorden
Beheerder

Beste Marcel,

Als je de eerste kamer voorzit van matten of watten voor het filteren van het meeste vuil dan hoeven er geen watten op de keramische substraten.
Actief kool wordt voornamelijk gebruikt bij biotopen waar veel hout wordt gebruikt, zodat het water niet al te veel gaat verkleuren.
Tevens gebruikt men kool na het behandelen met medicaties zodat de rest stoffen eruit worden gefilterd.

Bij een Malawi biotoop is van belang dat je regelmatig het water doet verversen.
Ik zou geen actief kool gebruiken.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Armin

Hallo beheer,
Ik heb een vraagje…
Is het mogelijk om een hoek aquarium te gebruiken om de Malawi Cichliden in te houden? Je moet dan denken aan een Jewel hoekbak van +- 350L. (123x87x73)

Welke soorten kan ik hierin houden en wat is het maximaal aantal vissen?
Ik hou zelf van veel stenen en weinig planten en het liefst geen algen en kleurrijke vissen.

Alvast bedankt:)
Armin

Beantwoorden
Beheerder

Beste Armin,

Het is geen groot formaat Aquarium om grote soorten te houden, maar er zijn wel mogelijkheden.
Als je van rotsen houd, weinig planten en veel diverse kleuren dan kom je snel uit bij de Mbuna varianten.

Bijvoorbeeld met de Ps. Saulosi heb je met een koppel gelijk al twee kleuren “zou eerder gaan voor een trio”.

Omtrent het aantal, denk aan een 9 tal kleinere soorten.
Houd er rekening mee dat Mbuna’s net konijnen zijn en dan heb je al snel overbevolking.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
kim

ik heb een 105 / 25/ 30 bak en heb een een triootje moori nog geen 5 cm en ijsberg ook nog niet 5 cm is dit verlopig genoeg

Beantwoorden
Beheerder

Beset Kim,

Kloppen deze maten van het Aquarium ?
Je vraagt of dit groot genoeg is, wat bedoel je met verlopig ?

Als ik je maten vergelijk met de C. Moorii dan is je aquarium even diep als de vis groot wordt.

Ik zou eerder kijken voor wat klein blijven Mbuna Cichliden, en deze grote jongens niet in dat formaat Aquarium houden.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Sjoerd

Hoi, ik wil graag een cichlidenbak beginnen, in een nis in de woonkamer. Die nis is 96 cm breed en 55 cm diep. Is het verstandig om de bak bv 70 cm hoog te maken; dan heeft de bak bruto 356 ltr. Ik zit te denken aan dwergcichliden, met als inrichting voornamelijk steenpartijen en kienhout. Of hebben dwergcichliden absoluut beplating nodig? En is het verstandig om een biologisch filter (sump) te maken, of is het beter om bv 2 sterke potfilters aan te schaffen. En hoe vaak moet het water ververst worden?
Alvast bedankt voor uw reactie.

Beantwoorden
Beheerder

Beste SJoerd,

De hoogte is niet zo belangrijk, daar in tegen is de lengte en diepte wel belangrijk.
De cichliden zullen een territorium afbakenen en dat doen ze voornamelijk op de bodem tussen stenen en planten.

Een Sump is wel handig als je de ruimte bezit, maar met twee portfilters lukt het ook, je kunt ze dan om de beurt schoonmaken waardoor je de bacteriecultuur niet doet verstoren.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Sjoerd

Ok, bedankt voor het advies. Alleen de vraag over het verversen van het water blijft nog open.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Sjoerd,

Verversen is wekelijks aangeraden, dit geld in algemeen voor ieder Aquarium of vijver.
Het is dan ook aangeraden om de waterwaardes te controleren, bij optimale waardes zal de hoeveel verversing standaard zijn en bij slechte waterwaardes uiteraard iets meer verversen.

De regel geld ververs wekelijks 10%.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Sjoerd

Ok, bedankt!

Beantwoorden
Jerry Koster

Ben zeer onder de indruk van de deskundigheid en de tips, verstrekt door de beheerder. Compliment !

Beantwoorden
Youssef

Hallo,
Ik heb een juwel rio 300.
Hoeveel malawi cichliden kan ik houden?
En hoeveel kost ongeveer een zelfgemaakte achterwand

Beantwoorden
Beheerder

Hallo Youssef,

Wat betreft het aantal cichliden, dat licht natuurlijk aan het soort cichliden.
Grote cichliden vragen meer ruimte, integenstelling van kleine mbuna cichliden.

Een achterwand kun je zo deur maken als je zelf wilt Doe het zelf Achterwand

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Jan Hoekstra

Beste,

Ik heb een vraag ik heb een een aqaurium van 150 cm met voorkant gebogen glas.
Echter ik heb onrust in mijn bak enkele malawi mannen jagen op andere vissen waardoor ze ook vaak boven in gaan zwemmen. Ze jongen wel heel veel dus dan verwacht je dat er goede verhouding is tussen de vis.
Ik heb veel schuilplaatsen, stenen.
Wat zou ik hier aan kunnen doen?

Beantwoorden
Beheerder

Beste Jan,

Als de verhouding niet optimaal is, bijvoorbeeld 2 mannen en een 8 a 10tal vrouwen, dan is er altijd een man die dominant is en de rest zo opjaagt dat ze ook boven gaan zwemmen om deze man te ontwijken.

In het formaat aquarium zou ik eerder kiezen voor 1 man met een aantal vrouwen van een soort.
Dan kijken of je een ander soort erbij kunt zetten met ook die verhouding.

Schuilplaatsen is een plus punt, maar ze zullen zich blijven opzoeken waardoor er veel wordt gejaagd en veel stress ontstaat.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
Pim

Beste,

Ik heb zins kort een Rio 450 aangeschaft maten 150x50x65. De bak is nu aan het indraaien. Ik maak gebruik van twee filters. Intern filter Bioflow XL 1000 liter. en een extern filter de Umax 2000 liter. Mijn achterwand is 3D rots van aquadecore. Nu wil ik in deze bak Aulonocara cichliden gaan houden.(mannen) hoeveel kunnen er in mijn aquarium?

Vast bedank voor de reactie.

Pim

Beantwoorden
Beheerder

Beste Pim,

Is altijd moeilijk te zeggen hoeveel, licht helemaal aan de inrichting maar ook aan het karakter van een bepaalde vis.
Een vis kan omschreven worden als een vredig en rustig soort, en toch blijkt het een etter te zijn in het Aquarium.

Mijn tip:
Probeer niet teveel holen “schuilplaatsen” te creëren want dan krijg je echt territorium gedrag.
Rio 450 is dacht ik 450 liter, ik zou dan ook beginnen met jongen en geen volwassen varianten, denk hierbij aan een 20 stuks, wat je later kunt uitdunnen naar de mooiste en er een 15 overhoud.

M.vr.gr. het Beheer.

Beantwoorden
Alex

Ik heb een zeewater bak maar wil hiervan een Malawi cichlid en bak maken gebruik mijn huidige aquarium een red sea reefer 350 dit moet wel lukken toch?

En welke vissen zou u mij dan een beetje aanraden wil graag iets van kleuren erin hebben waaronder ook een mooie blauwe soort.

Beantwoorden
Beheerder

Beste Alex,

Het aquarium van 275 liter met een afmeting van 120x50x53 is ideaal voor een leuke groep Mbuna Cichliden, kleurrijke Malawi Cichliden.

M.vr.gr. het Beheer

Beantwoorden
ronny serneels

Ik heb een aquarium van 120~45~55 en heb 9cicliden inzitten en 2ancistrussen…..maar ik zou mijn watercirculatie willen verbeteren….mijn inlaat zit uiterst rechts en inlaat uiterst links….zou ik met een spraybar werken van links naar rechts of van de achterkant naar de voorkant om zo een relatie te verbeteren????? Mvg.ronny

Beantwoorden

Reactie plaatsen:

Control

Aquarium en Cichliden artikelen

Bent u op zoek naar informatie betreffende het aquarium, filtersystemen en filtersubstraat, extra randapparatuur, gegevens over het houden van tropische vissen zoals bijvoorbeeld cichliden, of wilt u een biotoop realiseren?

Dan bent u bij Cichlidenkwekers.nl aan het juiste adres!